από παλαιότερη συνεδρίαση
από παλαιότερη συνεδρίαση

Αρκετά ήταν τα προ ημερησίας διάταξης θέματα τα οποία ετέθησαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους και τις Δημοτικές Παρατάξεις στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, ενώ σημαντικά ήταν και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για το οποία το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να λάβει απόφαση.

 Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση

Τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω capital control, η πορεία υλοποίησης των έργων, αλλά και ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, την λειτουργία δομών, αλλά και διαδικασίες εν όψει των Βουλευτικών εκλογών ήταν εκτός των άλλων  θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της καθιερωμένης συζήτησης και ενημέρωσης.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, απευθυνόμενος στο Σώμα «Στις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες η Δημοτική Αρχή καλείται να ανταποκριθεί σε ζητήματα καθημερινότητας, στις αδειοδοτήσεις και την υλοποίηση των έργων, η πολιτική αστάθεια, τα capital control, η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι συμπολίτες μας, η δραστική μείωση των οικονομικών πόρων και η υποστελέχωση των υπηρεσιών αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην ομαλή  λειτουργία του Δήμου και στην πορεία δρομολόγησης και υλοποίησης των απαιτούμενων έργων. Παράλληλα, σημαντικές και επιπρόσθετες δυσκολίες στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του Δήμου δημιουργούνται και από την υποχρέωση της εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων που αφορούν δράσεις παρελθόντων χρόνων από προηγούμενες δημοτικές αρχές».

Ωστόσο, όπως τόνισε,  παρόλες τις δυσκολίες, η Δημοτική Αρχή και οι Δημοτικές Υπηρεσίες κάνοντας την υπέρβαση, ανταποκρίνονται σε μέγιστο βαθμό στις υποχρεώσεις του δήμου έναντι των πολιτών και του τόπου και μέσα από συνεχή προσπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, η Ιεράπετρα βαδίζει το δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Κατά την προ ημερησίας διάταξη στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ι. Τζιρβελάκης ανέγνωσε το ψήφισμα το Φορέων στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ΒΑΠΕ από τις εταιρίες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και ΕΛΙΚΑ ΑΕ και κάλεσε το Σώμα να αποφασίσει σχετικά. Ύστερα από τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα, υιοθέτησε και στήριξε  το Ψήφισμα των Φορέων, επισημαίνοντας ότι με τις με αρ. 208/1.7.2015 & 209/1.7.2015 ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ήδη εκφράσει την αρνητική του γνώμη για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των παραπάνω εταιριών και στις σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις τους.

Παράλληλα, κατά την προ ημερησίας διάταξής συζήτηση το Δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε  το πρακτικό διακομματικής επιτροπής που αφορά τη ρύθμιση προβολής των πολιτικών κομμάτων εν όψει και των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Θέματα ημερήσιας διάταξης  

Όσον αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης το Δημοτικό Συμβούλιο,  κλήθηκε να αποφασίσει για δεκαεπτά θέματα μεταξύ των οποίων το ψήφισμα που αφορά τα προβλήματα των αγροτών, η εξέταση διαδικασία ΤΟΕΒ Μαλλών – Χρηστού – Μεταξοχωρίου, καθώς και η γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ της Μονάδας Βιοαερίου της εταιρείας ΑΦΟΙ Χατζάκη – Καζάνη Ο.Ε.

Ειδικότερα, αναφορικά με τον κλάδο των αγροτών το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος που αφορά τα προβλήματα των αγροτών και την εκπεφρασμένη βούληση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου να σταθεί δίπλα στους αγρότες του τόπου, των οποίων οι αντοχές συνεχώς δοκιμάζονται.

Σχετικά με την ίδρυση ΤΟΕΒ Μαλλών – Χρηστού – Μεταξοχωρίου κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η διακοπή της διαδικασίας ίδρυσης, ενώ συζητήθηκε έντονα η ανάγκη αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς  δήμου στον τομέα της άρδευσης των παραπάνω τοπικών κοινοτήτων.

Τέλος όσον αφορά τη γνωμοδότηση επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μονάδας Βιοαερίου της Εταιρείας ΑΦΟΙ Χατζάκη – Καζάνη Ο.Ε σε ό,τι αφορά τη διαχείριση φυτικών αποβλήτων (βιομάζα) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και όχι μόνο,  το Δημοτικό  Συμβούλιο προχώρησε στην κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση. Όπως αναφέρθηκε, η χωροθέτησή της σε περιοχή κοντά στον πρώην ΧΑΔΑ, καθώς και η συμμόρφωση της μελέτης στα πλαίσια του τεχνικού σχεδιασμού διαχείρισης οργανικών αποβλήτων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, επέτρεψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για μια σημαντική επένδυση στο πλαίσιο διαχείρισης ενός χρόνιου και μεγάλου προβλήματος της Ιεράπετρας που ζητά επιτακτικά  εδώ και πολλά χρόνια λύση.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos