Σχέδιο ΠλατείαςΚρύο, κρύο, κρύο και κουβάδες με νερά. Αυτό ήταν στην κυριολεξία το κλίμα που επικρατούσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (15.2) του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγίου Νικολάου. Βέβαια για τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, όχι έξω αλλά μέσα στην αίθουσα, διαμαρτυρήθηκαν αρκετοί σύμβουλοι και ο ίδιος ο πρόεδρος. Δίδαγμα: όποιος θέλει να παρακολουθήσει το Δ.Σ. Αγίου Νικολάου, θα πρέπει να πηγαίνει με τον εξοπλισμό των ειδικών δυνάμεων ή έστω του σκι.
Αρκετά ήταν τα θέματα που τέθηκαν στο συμβούλιο στην προ ημερησίας αλλά και στην ημερήσια διατάξη.
 
Για την εκπαίδευση:
 
«Τα εκπαιδευτικά θέματα του δήμου δε πάνε καθόλου καλά. Αν είναι να κοιτάξουμε την εκπαίδευση καλύτερα να μη φτιαχτεί ένας δρόμος» όνισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μασσάρος. Ο δήμος χάνει τα στοιχήματα, με τελευταίο παράδειγμα την αίτηση για το ενιαίο λύκειο. Μίλησε και για αλματώδη αύξηση της Ιεράπετρας σ΄ αυτά τα θέματα και πρότεινε έναν αντιδήμαρχο μόνο για την εκπαίδευση.
 
Το θέμα ανέφερε και ο Αντώνης Ζερβός, που έκανε λόγο για το 1ο σχολείο και το στατικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Αμέσως ο δήμαρχος είπε ότι θα τοποθετηθούν οι απαραίτητες πατοκολόνες αμέσως μόλις καλυτερεύσει ο καιρός.
 
Ο κ. Λουκαράκης συμμερίστηκε την ανησυχία όλων των συμβούλων και συμφώνησε ότι «απαιτείται η προώθηση των εκπαιδευτικών θεμάτων». Όμως τα χέρια του είναι δεμένα. Μοναδική λύση – –μονόδρομο τη χαρακτήρισε– θεωρεί την προώθηση του Σχεδίου Πόλεως, για να βρεθούν κοινωελείς χώροι. Σ΄ αυτό ελπίζει ή στη δωρεά κάποιου δημότη. Μάλιστα ο κ. Λουκαράκης ανέφερε ότι μόλις το ΤΕΙ μεταφερθεί στα Λακώνια, η ΑΣΤΕΑΝ θα μεταγαστεί στο δημοτικό Κτίριο.
 
Για τις υπερωρίες:
 
Θέμα δημιουργήθηκε όταν ο κ. Τζανόπουλος είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης αρχής, 64 άτομα στο δήμο φέρονται να πήραν υπερωρίες από απογευματινή εργασία. Και το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο δήμος ουδέποτε έχει ανοίξει απογευματινές ώρες. Το πόσο είναι γύρω στα 30 εκατομμύρια δραχμές. Και θα πρέπει να εξεταστεί.
 
Ο κ. Ζερβός – ως άμεσος θιγόμενος- έλαβε το λόγο και ζήτησε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, αφού όπως είπε θίγεται και η τιμιότητα του. Το ζήτημα των υπερωριών είναι πάγια αντιμετώπιση, ανέφερε.
 
 Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πανίκος Καρατσής τον κάλυψαν απόλυτα. Ο κ. Λουκαράκης πρόσθεσε ότι το Μάρτιο έχει σκοπό να κάνει οικονομικό απολογισμό περιόδου 2004- 2005 «για να έχουν όλοι σαφή εικόνα του δήμου».
 
Για την πρόσληψη ΑμΕΑ:
 
Η κα. Καραμανώλη ρώτησε αν έχουν προσληφθεί ¶τομα με Ειδικές Ανάγκες στη Μαρίνα. Όπως τόνισε ακούει αρνητικά σχόλια από τον κόσμο, για την καταλληλότητα τους σ΄ αυτή τη θέση. Ο δήμαρχος πιστοποίησε την πρόσληψη 3 ατόμων με ειδικές ανάγκες, αναφέροντας ότι προσλήφθηκαν για φύλακες και άλλες βοηθητικές δουλειές, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
 
Για την ΔΕΥΑΝ:
 
Ήταν η βραδιά του κ. Σήφη Τζανόπουλου. Έθεσε θέμα που αναζητά την άμεση απάντηση του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΑΝ. Αιτία στάθηκε το 2ο θέμα της συνεδρίασης: «η παροχή εγγύησης ου δήμου για δανειοδότηση της ΔΕΥΑΑΝ από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων». Το δάνειο είναι της τάξεως των 170.000 ευρώ και αφορά τη μετατόπιση κεντρικού αγωγού αποχέτευσης.
 
Ο κ. Τζανόπουλος είπε ότι η ΔΕΥΑΑΝ θα μπορούσε να έχε τα λεφτά αλλά έχει κάνει κάκιστη διαχείριση. Μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχει ασυδοσία και ότι πολλοί υπάλληλοι της – και έχει στοιχεία γι΄ αυτά- δουλεύουν με τα υλικά του δήμου σε ιδιωτικές εργασίες προς όφελος των ιδίων.
 
Παρά τις ατηγορίες του ο κ. Τζανόπουλος αγνοήθηκε γιατί όπως τόνισε ο κ. Καρατσής «δεν είναι εδώ ο διευθυντής της ΔΕΥΑΑΝ για να απαντήσει». Οψόμεθα στη συνέχεια της υποθέσεως….
 
Για τα ΠΕΡΠΟ:
 
Αποφασίστηκε η εισήγηση της επιτροπής ΠΕΡΠΟ για την ένταξη περιοχών στο δήμο. Εγκρίθηκαν οι αιτήσεις του κ. Ανδρεαδάκη, του κ. Σκαρβελάκη καθώς και των Πλαστικών Κρήτης, με μόνη προϋπόθεση την τήρηση των 100 μέτρων από τον αιγιαλό.
 
Ο κ. Χαλκιαδάκης ζήτησε και πήρε τη διαβεβαίωση ότι δε θίγεται το δημόσιο συμφέρον αλλά ούτε και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ενώ έγινε ξεκάθαρο ότι δε δεσμεύεται κανένας δημότης.
 
Η κα. Καραμανώλη ζήτησε να ψηιστεί η κάθε αίτηση χωριστά αλλά απορρίφθηκε. Η πρόταση ψηφίστηκε με ένα όχι και δύο λευκά. Μένει να δούμε αν και κατά πόσον θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις για τον τρόπο υλοποίησης αυτών των ιδιωτικών σχεδίων πολεοδόμησης.
 
Για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας:
 
Αν και ήδη έχουν ξεκινήσει τα έργα για την ανάπλαση της πλατείας, αυτό φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό για το Δημοτικό Συμβούλιο, που απ΄ ότι φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση δεν έχουν αόμη αποφασίσει για την ξεκάθαρη εικόνα της τελικής διαμόρφωσης της πλατείας.
 
Έτσι ζητήματα όπως τραπεζοκαθίσματα, φύτευση πράσινου, πεζοδρόμια, θέσεις ταξί κ.ά. θα αναλάβει να τα ξεκαθαρίσει μία επιτροπή και θα τα παρουσιάσει στην επόμενη συνεδρίαση. Ο κ. Ζερβός πάντως αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή, λέοντας ότι η μελέτη έχει αρχίσει να συζητείται από το 2004. ….να μην τροποποιήσουμε τη μελέτη… το έργο είναι έν εξελιξει. Ο δήμαρχος τις παρεμβάσεις τις χαρακτήρισε καθαρά λειτουργικές.
 
Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos