Από τη συνεδρίαση

Δημοτικό Συμβούλιο Οροπεδίου

«Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουν σκοπό να καταστρέψουν το Οροπέδιο Λασιθίου. Είμαστε σε μια ιστορική περίοδο και οφείλει όποιος έχει κάτι να πει, να μπορεί να το υποστηρίξει και να παρουσιάσει με συγκεκριμένο και επώνυμο τρόπο τα επιχειρήματα του, χωρίς δημοκοπίες και λόγια του αέρα», δήλωσε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς με αφορμή συζητήσεις που εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο την πορεία των εργασιών του φράγματος Αποσελέμη.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το έργο δεν έχει σταματήσει και δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στα ανταποδοτικά έργα που έχουν ανακοινωθεί για το Οροπέδιο Λασιθίου.
Παράλληλα ο κ. Μηλιαράς αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον αρμόδιο Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο και τον διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Δημ. Κοτσώνη, με τους οποίους συζήτησε αναλυτικά τα θέματα που έχουν σχέση με το έργο και το ρόλο του Οροπεδίου Λασιθίου.
Με αφορμή την ενημέρωση για το θέμα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σχετικά με το θέμα του φράγματος και τα ανταποδοτικά για την περιοχή του Οροπεδίου και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ποιες είναι οι θέσεις, οι απόψεις και οι αποφάσεις κάθε φορέα, αφού διαπιστώνονται διαφοροποιήσεις, έτσι ώστε αν είναι δυνατόν να διαμορφωθεί μια κοινή πορεία διεκδίκησης.
Με αφορμή το ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου σχετικά με την μελέτη της αποχέτευσης Οροπεδίου, αλλά και με τα δημοσιεύματα που υπήρξαν από την πλευρά του Νομάρχη Λασιθίου κ. Αντώνη Στρατάκη, ο Δήμαρχος Οροπεδίου κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή, να προσκληθεί ο Νομάρχης σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παρουσιάσει τις θέσεις του για το θέμα. «Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε τις απόψεις του κ. Νομάρχη, παρουσία και των Νομαρχιακών Συμβούλων και εφόσον κρίνουμε ότι έχει πράγματι δίκιο να τις υιοθετήσουμε και να στρατευτούμε στην άποψη αυτή», δήλωσε ο κ. Μηλιαράς.
Στο κείμενο πρόσκλησης που ψηφίστηκε να σταλεί στο Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου έχοντας ως βασικό στόχο την προάσπιση των συμφερόντων του τόπου και την αναπτυξιακή πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια, επιδιώκει τη συνεργασία με το κράτος, όπως αυτό εκφράζεται σε κάθε μορφή και βαθμίδα του, με την Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και με τους Αναπτυξιακούς και κοινωνικούς φορείς του Οροπεδίου, του νομού και της Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτό λειτούργησε και λειτουργεί η Δημοτική Αρχή Οροπεδίου Λασιθίου στο σύνολο της και για το μεγάλο έργο του φράγματος Αποσελέμη, το οποίο κατασκευάζεται με την προοπτική να δώσει λύση στο υδρευτικό πρόβλημα ολόκληρου του βόρειου παραλιακού μετώπου της Ανατολικής Κρήτης από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.
Επειδή το έργο του φράγματος σχετίζεται άμεσα με το Οροπέδιο Λασιθίου, εξαρχής το Δημοτικό Συμβούλιο αντιμετώπισε το έργο ως μια μεγάλη – και ίσως τη μοναδική- ευκαιρία να διεκδικήσει δημόσιες υποδομές που θα στηρίξουν την μελλοντική ανάπτυξη του Οροπεδίου Λασιθίου. Με το σκεπτικό αυτό ξεκινήσαμε μια προσπάθεια διαλόγου και συνεργασίας με την πολιτεία, προκειμένου να καταφέρουμε να κερδίσουμε αντισταθμιστικά οφέλη για τον τόπο. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε τη θετική του γνώμη υπό όρους, καλούμενο να εκφράσει άποψη κατά το διάστημα προετοιμασίας της δημοπράτησης του έργου και διαμόρφωσε με αποφάσεις του το πλαίσιο που έκρινε ότι θα έπρεπε να προχωρήσει το έργο κοινοποιώντας στην πολιτεία και τους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς τη θέση του.
Αυτές οι υπό όρους θετικές θέσεις για το έργο δεν ταυτίστηκαν με τις αποφάσεις άλλων αιρετών οργάνων όπως γειτονικών Δήμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου, που για τους δικούς τους λόγους έκριναν ότι έπρεπε να αντιστρατευτούν της δημιουργίας του φράγματος.
Σε σχέση με τις διεκδικήσεις των όμορων Δήμων θεωρούμε ότι είναι απολύτως θεμιτό να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, ενδεχομένως και αντίθετες, αφού οι προτεραιότητες που απασχολούν κάθε περιοχή είναι διαφορετικές.
Ωστόσο με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου θεωρούμε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί αν έχουμε κοινές θέσεις και απόψεις για τη διεκδίκηση έργων για το Οροπέδιο Λασιθίου, αλλά και την συνολική αντίληψη για την εξέλιξη του έργου αφού ως αιρετοί φορείς επιδιώκουμε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της περιοχής.
Με τη λογική αυτή θεωρούμε πως η εικόνα που διαμορφώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην κοινή γνώμη με δημόσιες τοποθετήσεις, δεν υποστηρίζει την αντίληψη αυτή με τον καλύτερο τρόπο.
Ως Δημοτική Αρχή υπηρετούμε τον δημοκρατικό προγραμματισμό και πιστεύουμε στη συνεργασία με την Νομαρχιακή Αρχή για την επίτευξη των κοινών στόχων που έχουμε.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν σας καλούμε – τόσο εσάς όσο και τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου – να μας ενημερώσετε για τις θέσεις και τις απόψεις σας σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οροπεδίου Λασιθίου, κατά την οποία θα συζητηθεί ως μοναδικό θέμα το έργο του φράγματος Αποσελέμη».
Print Friendly, PDF & Email

Από manos