Διαδηλωτές

Κινητοποίηση κατά του πυρηνάδικου

Αρκετοί ήσαν εκείνοι που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας, βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (28/3) στο Πυρηνελαιουρείο της Βερβελάκης ΑΕΒΕ στη Πλατειά Όψη Μακρυλιάς, για να διαδηλώσουν κατά της λειτουργίας του εργοστασίου, που έχει προκαλέσεις πολλά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή από τη στιγμή που ξεκίνησε να επεξεργάζεται τη πυρήνα από τα ελαιουργεία.

Στη συγκέντρωση που παραβρέθηκαν πάνω από 300 κάτοικοι μίλησαν η Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυλιάς κ. Σοφία Κονταξάκη και ο Πρόεδρος της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας, κ. Παύλος Δασκαλάκης. Παραβρέθηκε στη συγκέντρωση ο Αντινομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης, ο οποίος δήλωσε ότι ήδη η Νομαρχία του έχει επιβάλλει ένα πρόστιμο 5000 Ευρώ και αν το ζητήσει ο δήμος Ιεράπετρας και η Οικολογική Ομάδα θα προχωρήσει η Νομαρχία στο σφράγισμά του, μέχρι να λάβει την απαιτούμενη άδεια και να εφαρμόζει του όρους που προβλέπει η ΜΠΕ.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Γιάννης Ψαρουδάκης, δήλωσε ότι στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίο την Παρασκευή, θα μπει το θέμα και θα προταθεί το κλείσιμο του εργοστασίου στις 15 Απριλίου. Παραβρέθηκαν επίσης και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους ο κ. Νίκος Σπυριδάκης, Αντιδήμαρχος πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ιεράπετρας, ο κ. Γιάννης Ροβυθάκης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Οι διαδηλωτές στο εργοστάσιο

Κινητοποίηση κατά του πυρηνάδικου

Η Επιτροπή Αγώνα, που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία κατοίκων της Ιεράπετρας, διευρύνθηκε και σε αυτήν γράφτηκαν 105 Γεραπετρίτες που δήλωσαν την διάθεσή τους να κινητοποιηθούν άμεσα σε περίπτωση που δεν θα τηρηθούν όσα οι αρμόδιοι υποσχέθηκαν και δεν θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να επαναλειτουργήσει το εργοστασίο αν δεν λάβει οριστική άδεια λειτουργίας και δεν τηρήσει τους περιβαλλοντικούς όρους.

Επί τόπου βρέθηκε και ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, στο οποίο, μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις, δόθηκε το περιθώριο έως τις 15 Απριλίου να επεξεργαστεί την υπάρχουσα πυρήνα για να μην μείνει ποσότητα έξω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η οποία θα αποτελεί εστία οσμών και μόλυνσης. Μετά τις 15 Απριλίου του εργοστάσιο θα σφραγιστεί.

Η Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας εξέδωσε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά τη συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο.

Ψήφισμα συγκέντρωσης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos