Η συνεδρίαση του Ν.Σ. Ψήφισμα για την άνιση κατανομή του επερχόμενου Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) όσον αφορά την Κρήτη, εξέδωσε χθες (26.6) το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του στο νομαρχιακό κατάστημα στον Άγιο Νικόλαο. Η πρόταση, που πρότεινε ο νομάρχης Λασιθίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 12 υπέρ και 3 κατά.
 
Όπως τόνισε ο κ. Αντώνης Στρατάκης, σύμφωνα με δημοσιεύματα η Περιφέρεια Κρήτης φέρεται ότι θα λάβει ελάχιστα από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την περίοδο 2007-2013.
 
Ενώ ειδική αναφορά έγινε για την προτίμηση να δοθούν τα ποσά στις περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με το ψήφισμα: «Συγκεκριμένα για την Κρήτη, στα πλαίσια του Δ΄ ΚΠΣ, διατίθενται και από τα δύο ταμεία 370 εκ. € μόνον.
 
Το συγκεκριμένο ποσό είναι πολύ μικρότερο έναντι του συνολικού ποσού των 726 εκ. €, συνυπολογιζομένης και της εθνικής συμμετοχής και χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ποσά του αποθεματικού επίδοσης, τα οποία έλαβε η Κρήτη από το Γ΄ ΚΠΣ, της περιόδου 2000-2006.
 
Έτσι δημιουργείται η Ελλάδα των δύο ταχυτήτων καθώς η συγκεκριμένη κατανομή θα εντείνει το πρόβλημα των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων της χώρας. Δυστυχώς οι μεγαλόστομες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την «ώρα της Περιφέρειας» και οι δήθεν επιτυχημένες διαπραγματεύσεις της για την Δ΄ Προγραμματική περίοδο (2007-2013) αποδεικνύονται επιταγές χωρίς αντίκρισμα.
 
Καλούμε την Κυβέρνηση, εφόσον τα δημοσιεύματα αληθεύουν, να αναθεωρήσει τη στάση της μειώνοντας και τα ποσά των τομεακών προγραμμάτων προς όφελος των ΠΕΠ αναδεικνύοντας έτσι, έστω και ελάχιστα, το ενδιαφέρον της για την ύπαιθρο και την περιφερειακή ανάπτυξη γενικότερα».
 
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αντινομάρχης κ. Γιώργος Βάρδας «ανλογιστείτε πόσα χρήματα χρειάζονται για την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, και που όλοι τα περιμέναμε από το 4ο ΚΠΣ. Το ψήφισμα να είναι σκληρό».
 
Ενώ ο Αντινομάρχης κ. Αναστασάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «Ήρθε η ώρα της Περιφέρειας και όχι το τέλος της. Η Αττική τα πήρε όλα εξαιτίας των Ολυμπιακών Έργων. Ελπίζω να είναι ψευδή τα δημοσιεύματα».
 
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Νικολαράκης αν και αρχικά είπε ότι δε μπορούε να βασιζόμαστε στα δημοσιεύματα για να βγάζουμε ψηφίσματα, στη συνέχεια αντιπρότεινε ένα άλλο.
 
Προσλήψεις προσωπικού
Στα υπόλοιπα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Νομαρχιακού Συμβουλου ήταν και το θέμα των προσλήψεων προσωπικού. Αρχικά θα γίνει πρόσληψη 1 ατόμου ΔΕ, ειδικότητα «Χειριστής Μηχανημάτων».
Ενώ εκκρεμεί και η πρόσληψη 2 Εποπτών Υγείας, με οχτάμηνη σύμβαση. Το πρόβλημα θα λυθεί μόλις η Νομαρχία λάβει απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών για τον τρόπο πληρωμής των εποπτών.
 
Πρόγραμμα Wind Tech Know
Η Νομαρχία Λασιθίου, που μετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Wind Tech Know, έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει τρεις ενέργειες στα πλαίσα του προγράμματος.
  • χάρτης ανάπτυξης αιολικών πάρκων
  • εντοπισμός τοποθεσιών για αντλησιοταμίευση (η οποία είναι ένα σύστημα δεξαμενών που αποθηκεύουν και ταυτόχρονα ισορροπούν την «ποσότητα» της παραγωγής.
  • Μεταφορά θερμότητας από εργοστάσιο Αθερινόλακου και εκμετάλλευσης στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες του Γούδουρα.

Ο Νομάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Φλώρινας – που είχε επισκεφτεί πρόσφατα- και η οποία θερμαίνται από παρόμοια μέσα. Το πρόγραμμα παρουσίασε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Μηχανολόγος – Μηχανικός κ. Δημήτρης Κατσαπρακάκης.

Αθλητικού Ενδιαφέροντος

 Το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον υφυπουργό Αθλητισμού για τη διακοπή των πιστώσεων στα γήπεδα της Σητείας, Ιεράπετρας και Νεάπολης. Ενώ θα κατανεμηθούν και 62.000 ευρώ σε διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις του νομού.

Πρόγραμμα ΣΑΝΑ

Αποφασίστηκε η τροποπίηση του προγράμματος ΣΑΝΑ για να χρηματοδοτηθεί με την Κοινωνία της Πληροφορίας μέσα από το οποίο θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν το νομό για το κοινό και όχι μόνο. Μοναδική προϋπόθεση για να προχωρήσει είναι ότι θα πρπει να υπάρξει σύμβαση έως το τέλος του χρόνου.

Πεύκα και Πρίνοι

Ένα οικολογικό και ευαίσθητο θέμα ανέλυσε η κα. Κλώντζα, η οποία μίλησε για την αντιμετώπιση ασθενειών πεύκων και πρίνων. Ένα θέμα που θα πρέπει ιδιαίτερα να μλετηθεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Έγιναν γνωμοδοτήσεις μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για

  • το έργο «Νομιμοποίηση έργων επί του αιγιαλού στον οκισμό Μακρύ Γιαλού. Για το θέμα αυτό έδωσε το παρόν και ο δήμαρχος Μακρύ Γιαλού κ. Χατζάκης, ο οποίος έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις.
  • για τα ξενοδοχεία «Minos Palace5, Hellas Holidays Hotels, Αργώ ΑΕ που απορροφήθηκε από την ΠΛΑΚΑ ΑΕ.

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos