Διαμαρτυρία στη Θρυφτή, κατά βιομηχανικών ΑΠΕ
ενημέρωση του κόσμου πριν την άνοδο στο ανεμόμετρο

Εκατοντάδες κόσμου ανέβηκαν το πρωί της Κυριακής (23/3), ανάμεσα στις κορυφές  Παπούρα και Καλόγερος του ορεινού όγκου της Θρυφτής, αντιδρώντας στο πρώτο σημάδι επέλασης των βιομηχανικών Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,

που σχεδιάζονται να μπουν στην περιοχή. Δηλ. στη τοποθέτηση ενός ιστού, ανεμόμετρου, που μετράει ταχύτητα και διεύθυνση του ανέμου.

Άνθρωποι, κάτοικοι των περιοχών γύρω από τη Θρυφτή, αλλά και από Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο, Σητεία, ακόμα και από το Ηράκλειο, ένωσαν τη φωνή τους κατά της αυθαιρεσίας που στο όνομα της ανάπτυξης κάνει τα πάντα σώπατο!!!

Διαμαρτυρία στη Θρυφτή, κατά  βιομηχανικών ΑΠΕ
ο κόσμος διαμαρτύρεται στη βάση του ανεμόμετρου

Όταν ο κόσμος είχε ανεβεί στη λαγκαδιά κάτω από τη Παπούρα, μίλησαν εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, αρνούμενοι την ανάπτυξη «για κάποιους…. Χωρίς εμάς».

Το σκεπτικό της κινητοποίησης μαζί με το ψήφισμα το οποίο υπέγραψε πολύς κόσμος, ανέγνωσε ο Παύλος Δασκαλάκης. Στη συνέχεια όλος ο κόσμος ανέβηκε μέχρι το ανεμόμετρο όπου αναρτήθηκαν πανό «όξω οι πολυεθνικές», «λεύτερα βουνά, περήφανοι άνθρωποι» και άλλα.

Στη συνέχεια στήθηκε γλέντι στη λαγκαδιά, με τον Χαρίλαο Παπαδάκη και τους συνεργάτες του μουσικούς, ενώ το κέρασμα του πολιτιστικού συλλόγου Θρυφτής , ειδικά η ρακή, δεν έφτασε για τον κόσμο, αφού η προσέλευση ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου.

Μετά το μήνυμα του Κρούστα πριν μερικούς μήνες, άλλη μια σαφής προειδοποίηση από τη Θρυφτή ότι δεν θα κάνουν κάποιοι μεγάλοι ότι θέλουν, όπου θέλουν…..

Διαμαρτυρία στη Θρυφτή
ο ιστός και τα ανμόμετρα κάτω …

Διαμαρτυρία στη Θρυφτή, Ψήφισμα διαμαρτυρίας – Κάλεσμα σε συγκέντρωση

Οι Φορείς και οι Σύλλογοι, που συμμετέχουμε στην οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Θρυπτής, που θα πραγματοποιηθεί στις 3-4/05/2014, με αφορμή την πρόσφατη εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού στην κορυφή Παπούρα (Καλόγηρος) της Θρυπτής απο την εταιρία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ»

  • Δηλώνουμε την απόλυτη εναντίωση των κατοίκων στην εγκατάσταση ΒΑΠΕ στον εν λόγω ορεινό όγκο και μάλιστα  σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως natura 2000. Η σχεδιαζόμενη επένδυση, πάνω ακριβώς από τη διεθνούς φήμης χαράδρα του ΧΑ, του Μινωικού οικισμού του Αζοριά και του ιερού άλσους Καββουσίου με τις πανάρχαιες ελιές του και δίπλα στον παραδοσιακό οικισμό της Θρυπτής, θα οδηγήσει σε καταστροφή και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, θα δώσει ισχυρό πλήγμα στην οικονομία και την τουριστική κίνηση  της ευρύτερης περιοχής.
  • Απαιτούμε, όλοι ενωμένοι, την άμεση και οριστική απομάκρυνση του ανεμολογικού ιστού και δεν θα ανεχθούμε την εγκατάσταση του πάρκου των 42Mw των γιγάντιων ανεμογεννητριών.

Καλούμε επίσης  όλους τους κατοίκους να δηλώσουν έμπρακτα την αντίθεση τους συμμετέχοντας στην ειρηνική, μουσική  συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Κυριακή 16/3, 11.00 πμ στην κορυφή Καλόγηρος (Παπούρα) της Θρυπτής.

Διαμαρτυρία στη Θρυφτή
περήφανα βουνά, ελεύθεροι άνθρωποι, με τις μουσικές του Χαρίλαου

Προσυγκεντρώσεις στις 10.00 στην διασταύρωση προς Θρυπτή στο Πάνω Χωριό και 10.30 στην πλατεία της Θρυπτής.

Διαμαρτυρία στη Θρυφτή: Το κείμενο έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα:

Δημοτικά διαμερίσματα Παχιάς Άμμου, Κάτω Χωριού, Καβουσίου, Πολιτιστικοί σύλλογοι Θρυπτής, Επισκοπής, Κάτω Χωριού, Πάνω Χωριού, Παχιάς Άμμου, Τουρλωτής, Μέσα Μουλιανών,  Μόχλου, Σφάκας, Λάστρου, Εθελοντική ομάδα πυρασφάλειας ΔΔ .Κ Χωριού, Π.Σ Γυναικών Μυρσίνης, μη κερδοσκοπική εταιρεία βιώσιμων εφαρμογών ανάπτυξης “Το Σελακανο», Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, Περιβαλλοντικός σύλλογος Ιτάνου, Παγκρήτιο δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Κρήτης, Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία- Τμήμα Κρήτης, Σύλλογος «Ιστός»,

Κάνουμε τον αέρα μουσική …για να μείνουμε στον τόπο μας

Rae Website

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos