Σύνθεση 2007 - 2010

Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου

Στις 18 Απριλίου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου θα παραμείνει κλειστή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, με τις επιλογές και τις πρακτικές της, εντείνει την απαξίωση και την υποβάθμιση του θεσμού.
Πράγματι, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, στελεχιακό δυναμικό και επαρκείς πόρους αδυνατούν να επιτελέσουν, με τρόπο αποτελεσματικό, τον αναπτυξιακό τους ρόλο.

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν έχουν καμία θεσμική αρμοδιότητα, έστω και συμβουλευτική, στη διαμόρφωση των αναπτυξιακών νόμων, καθώς και στα γενικά χωροταξικά σχέδια, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνεται υπόψη ο προγραμματισμός και ο αναπτυξιακός τους σχεδιασμός, στα πλαίσια του, κατ’ ευφημισμόν, «εθνικού σχεδιασμού».
Αξίζει, ακόμη, να τονιστεί πως οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν έχουν ρόλο στη διάρθρωση των ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, είτε ποσοτικά, είτε ποιοτικά, και με αυτήν την έννοια δεν γίνεται καμία αξιολόγηση των δαπανών, ως προς το βέλτιστο αναπτυξιακό τους αποτέλεσμα και την αειφορική τους διάσταση.
Αναπαράγεται, έτσι, η λογική της εκταμίευσης των ποσών ‘‘από τα πάνω’’, με τρόπο αποσπασματικό, χωρίς στάθμιση του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος της δαπάνης, χωρίς συλλογικό προγραμματισμό και ιεράρχηση των αναπτυξιακών αναγκών των περιφερειών και των νομών.
Η κυβέρνηση υποσκάπτει, στην πράξη, την αρχή της επικουρικότητας, δηλαδή την επίλυση των προβλημάτων, στην εγγύτερη προς τον πολίτη αρχή, επομένως τη διευθέτηση των ζητημάτων στο επίπεδο των αυτοδιοικητικών θεσμών που ο πολίτης στηρίζει, εμπιστεύεται και ελέγχει.
Επιθυμούμε την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων μας, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, με ταυτόχρονη μεταφορά πόρων. Ταυτόχρονα, απαιτούμε ουσιαστική συμμετοχή στη διαβούλευση για τη ψήφιση του νέου κώδικα για τις αυτοδιοικήσεις, γιατί θέλουμε οι αλλαγές να διασφαλίζουν και να εγγυώνται την ουσιαστική αναβάθμιση και μετεξέλιξη του θεσμού σε όργανο δημοκρατικού προγραμματισμού, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, πόρους, και δυνατότητες παρέμβασης στις αναπτυξιακές διαδικασίες.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos