Διατηρητέο μνημείο της φύσης η αρχαία ελιά στο Καβούσι
η απόφαση στην εφημερίδα της κυβέρνησης

Με απόφαση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η αρχαία ελιά στον Αζοριά στο Καβούσι, κηρύσσεται διατηρητέο μνημείο της φύσης. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 25 Οκτωβρίου ( ΦΕΚ: Β3912/25-10-19 ) και περιλαμβάνει ακόμα και μερικές προβλέψεις για τον χώρο.

Όπως αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Δημοτικής ενότητας Καβουσίου Γιάννης Ρεμεδιάκης:

Τελεσφορησε ετσι μια μακρόχρονη και πολυσυνθετη προσπάθεια με το Δημο μας και στη συνεχεια με την Αποκεντρωμένη Δ/ση Κρήτης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, ή οποία σηματοδοτεί:

-Την προστασία και αναδειξη ως Συμβολου του ιδιου του Μνημειακου Ελαιοδενδρου και του Μινωικου Άλσους του Αζορια Καβουσιου, οπως ρυθμίζονται ρητά με το νόμο τούτο, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό ή προχειροτητες.
– Την προσέγγιση της καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης του Ελαικου και του εν γένει “ζωντανου” μνημειακου πλουτου ολης της Κρητης ( αξιομνημονευτες και αναγνωρισμένες ειναι οι σχετικες εντατικες προσπαθειες που γίνονται από την Κοινσεπ ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ” και την Αμκε “ΚΟΚΚΙΝΕΛΛΑ”).
– Την έναρξη σοβαρής προσπάθειας για τη νομοθέτηση της προστασίας των δένδρων αυτών.
-Τη σύνδεση του αρχαίου πολιτισμού με τον αρχαιο ελαικο πολιτισμό, που μπορει έχει μεγαλη αντανάκλαση στον προσπορισμο οικονομικού οφέλους για τους ελαιοπαραγωγους μας και του τόπου μας με πολλούς τρόπους.

Διατηρητέο μνημείο της φύσης η αρχαία ελιά στο Καβούσι
από τη τελετή κοπής κλαδιών από την αρχαία ελιά για τους ολυμπιονίκες του Αθήνα 2004, στις 20 Αυγούστου 2004

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στα βήματα που έχουν γίνει συνολικά.

Θέλω να σημειώσω όμως ότι τούτο το μείζον γεγονός, εμπεριέχει μια διάταξη που με ξενίζει, ότι τηλ. ανατίθεται η φροντίδα της Ελιάς συνολικά στο Φορέα Διαχείρισης προστατευομενων περιοχων Κεντρικης και Ανατ. Κρητης και όχι -εστω εν μερει- στο Δημο. Ίδωμεν….

Για τα παραπέρα αναμενουμε τις απόψεις σας και πανω απ ολα τη συμμετοχή σας – πολιτων και φορεων- για την καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη του μνημειακου μας πλούτου.

Όπως μας είπε ο Γιάννης Ρεμεδιάκης στον Θάνο Κορομπύλια στην εκπομπή Πάμε Αέρα:

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos