Διαφυγόντες δασμοί, αλλά περί δημόσιας υγείας;
οι φωτογραφίες .. θολές;;;;

Με ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο όσο και λεπτομερές δελτίο τύπου, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, μας αναφέρει για συλλήψεις ατόμων ηλικίας 62, 57, 38 και 30 ετών αντίστοιχα, σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο.

Οι διαφυγόντες δασμοί για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 49.303,36 ευρώ όπως επίσης ακόμα 24.811,37 ευρώ για διακίνηση μη επεξεργασμένου καπνού.

Μέχρις εδώ, όλα καλά και άριστα: Η αστυνομία λειτούργησε και λειτουργεί αρκετά καλά, σε κάποιες περιπτώσεις (απαγωγή Λεμπιδάκη) άριστα και συγχαίρουμε γι’ αυτό, αλλά λείπει κάτι:

Πουθενά σε λεπτομερές κείμενο δεν αναφέρεται αποστολή δειγμάτων των ποτών που κατασχέθηκαν για έλεγχο στο χημείο του κράτους. Σε συνδυασμό δε με τη προέλευση εκ Δωδεκανήσων, όπου κατά καιρούς εισάγονται από απέναντι ποτά μαϊμούδες, θα πρέπει να ερευνηθεί το μέγεθος και η ποιότητα όλης της επιχείρησης που είχε στηθεί, αλλά και πόσο καιρό κράτησε, δηλ. πόσοι ήπιαν όλα αυτά τα ποτά και αν υπήρξαν προβλήματα.

Όλο το δελτίο τύπου:

Η ανάλυση του τρόπου δράσης και η ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, για την καταπολέμηση της εμπορίας και διακίνησης λαθραίων οινοπνευματωδών ποτών και καπνού, είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη, τεσσάρων ημεδαπών (τριών ανδρών και γυναίκας) ηλικίας 62, 57, 38 και 30 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για παράβαση της Νομοθεσίας περί Εθνικού Τελωνειακού κώδικα, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης ακόμη δέκα άτομα.

Αναλυτικότερα, ο 62χρονος εκμεταλλευόμενος το ειδικό καθεστώς φορολόγησης που εφαρμόζεται στην περιφέρεια της Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη προέβαινε σε προμήθεια – διακίνηση και διάθεση στην κατανάλωση, χωρίς έγγραφη άδεια της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής. Προμηθεύονταν σε μειωμένες τιμές μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών από επιχειρήσεις πωλήσεως οινοπνευματωδών ποτών που βρίσκονται στο νησί της Ρόδου Ν. Δωδεκανήσου, όπου ισχύει μειωμένος κατά πενήντα τοις εκατό (50%) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) αιθυλικής αλκοόλης.

Για τα εν λόγω εμπορεύματα (αλκοολούχα ποτά) υπήρχε εικονική πώληση, σε επιχειρηματίες της Νήσου Ρόδου, ενώ στην πραγματικότητα, (με την άμεση και αναγκαία συνδρομή στελεχών μεταφορικής εταιρίας) μεταφέρονταν παράνομα, από το νησί της Ρόδου στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο 62χρονος παραλάμβανε από γραφείο μεταφορικής εταιρείας στο Ηράκλειο, τα αλκοολούχα ποτά και στη συνέχεια προέβαινε στην περαιτέρω εμπορία αυτών, είτε σε κάβες εμπορίας ποτών σε Νεάπολη και Άγιο Νικόλαο είτε σε λοιπούς επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Ηράκλειο με σκοπό το κέρδος.

Με βάση τη διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από την 28.10.2017 έως σήμερα, ο 62χρονος προμηθεύονταν και διακινούσε παρανόμως αλκοολούχα ποτά από τη Δωδεκάνησο στην Κρήτη σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση, προσπορίζοντας στον εαυτό του παράνομο οικονομικό όφελος.

Σχετικά παραστατικά αγοράς αλκοολούχων ποτών, εκδίδονταν σε επιχειρηματίες της Ρόδου, προκειμένου η συναλλαγή να εμφανίζεται νομότυπη, ενώ για τη μεταφορά τους εκδίδονταν πλαστά παραστατικά διακίνησης οικιακών και προσωπικών αγαθών, υπό στοιχεία αγνώστου ατόμου και τηλέφωνο μη καταχωρημένο σε συνδρομητή.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα της έρευνας (28.10.2017 έως σήμερα), προέκυψε ότι προμηθεύτηκε, διακίνησε από τη Ρόδο στην Κρήτη και εμπορεύτηκε, επιπλέον 2.832 φιάλες διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών, ενώ προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση ένεκα του εορταστικού τριημέρου της Πρωτοχρονιάς είχε μεταβεί την Τετάρτη 27.12.2017 στο νησί της Ρόδου, όπου και μερίμνησε για την επιπλέον προμήθεια με τον ίδιο τρόπο, διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών από συγκεκριμένες επιχειρήσεις πώλησης, τα οποία είχαν τοποθετήσει σε όχημα το οποίο θα ερχόταν από τη Ρόδο με πλοίο της γραμμής στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Χθες το πρωί αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, με τη συνδρομή ανδρών του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και υπαλλήλων του Τμήματος Εμπορίου του Τελωνείου Ηρακλείου, πραγματοποίησαν έλεγχο στο εν λόγω όχημα ιδιοκτησίας εταιρίας Μεταφορών, το οποίο προσήλθε και παρέλαβε  57χρονος, οδηγός της εταιρίας.

Κατά της διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, στο εν λόγω όχημα, σε οικίες σε Ηράκλειο και σε Άγιο Νικόλαο, συνελήφθησαν οι τρείς ημεδαποί 57χρονος και 38χρονος (οδηγός και υπεύθυνος εταιρίας) και ο 62χρονος, ενώ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 2.793 φιάλες διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών.

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ύστερα από σχετική ενημέρωση, του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθη η 30χρονη, η οποία είναι υπεύθυνη της μεταφορικής εταιρίας στη Ρόδο.

Επιπλέον, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με συνδρομή στελεχών Τελωνείου Ρόδου, διενεργήθηκαν στοχευμένες έρευνες σε χώρους εμπλεκόμενων επιχειρήσεων δικαιοδοσίας τους, κατά τις οποίες εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος παρατατικών εγγράφων που επιβεβαιώνουν τις παράνομες συναλλαγές ως αποτυπώθηκαν ανωτέρω.

Η συνολική κατασχεθείσα ποσότητα των 2.793 φιαλών αλκοολούχων ποτών διαφόρων ειδών παραδόθηκε στο Τελωνείο Ηρακλείου, όπου μαζί τις 2.832 φιάλες, που με απόλυτη βεβαιότητα προέκυψε ότι διακινήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας και δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν για να κατασχεθούν, προσδιορίστηκαν διαφυγόντες φόροι – δασμοί για το Ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους 49.303,36 ευρώ.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, προέκυψε, ότι ο 62χρονος ανέπτυξε παράλληλη  δράση στην προμήθεια, διακίνηση και εμπορία μη επεξεργασμένου καπνού από το Αγρίνιο στο Νομό Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 28.10.2017 έως και 23.12.2017, προμηθεύτηκε τμηματικά πέντε τουλάχιστον φορές, από 26χρονο ημεδαπό, διαχειριστή αποθήκης ΚΤΕΛ Αγρινίου, συνολική ποσότητα μη επεξεργασμένου καπνού βάρους 102,5 κιλών, μη υποκείμενων σε δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του ελληνικού δημοσίου, την οποία διέθεσε προς πώληση σε χρήστες καπνικών προϊόντων του νομού Ηρακλείου, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.

Οι ποσότητες του μη επεξεργασμένου καπνού διακινούνταν από το Αγρίνιο στο Ηράκλειο μέσω της γραμμής υπεραστικού ΚΤΕΛ, επιμελώς κρυμμένες σε συσκευασίες υπό ψευδή στοιχεία παραλήπτη, ενώ αντιστοίχως εκτελούνταν η αντίστροφη ροή χρημάτων.

Οι διαφυγόντες φόροι – δασμοί για το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη εμπορία της εν λόγω ποσότητας καπνού ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 24.811,37 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Ηρακλείου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos