Ενημέρωση οικογένειας στην Κρήτη πριν την εθελοντική επιστροφή της στο Μαρόκο © ΔΟΜ Ελλάδας, 2015
Ενημέρωση οικογένειας στην Κρήτη πριν την εθελοντική επιστροφή της στο Μαρόκο © ΔΟΜ Ελλάδας, 2015

Εντός των 15 πρώτων ημερών του 2016, 23.664 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη από τα θαλάσσια σύνορα, με 59 εξ’ αυτών να αγνοούνται ή να έχουν βρεθεί νεκροί. Από το 2015 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2016, το σύνολο των αφίξεων στην Ευρώπη δια θαλάσσης και ξηράς έχει ανέλθει στο 1.095.182. Η πλειονότητα των εν λόγω αφίξεων ήταν δια θαλάσσης, και κατευθύνθηκαν κυρίως προς την Ελλάδα (881.910) και την Ιταλία (154.202).

Σύμφωνα με τις Ελληνικές Αρχές, 922,471 μετανάστες και πρόσφυγες έχει καταγραφεί ότι πέρασαν στην Ελλάδα το 2015 (θαλάσσια και χερσαία σύνορα). Ο Πίνακας 1 δείχνει τον αριθμό των αφίξεων ανά μήνα στην Ελλάδα μέσω θαλάσσιων συνόρων το 2015 (πηγή Ελληνική Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα).

τα στοιχεία εισόδου στην Ελλάδα
τα στοιχεία εισόδου στην Ελλάδα

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ανταλλαγής Πληροφοριών (Early Warning Information Sharing Network) στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Κροατία. Το εν λόγω Δίκτυο επιτρέπει την έγκαιρη και τακτή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών για τις μεταναστευτικές ροές. Ο ΔΟΜ συλλέγει και επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα κατά μήκος των διαδρομών και των σημείων εισόδου, και διαχέει τις πληροφορίες στις υπεύθυνες αρχές, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών αρχών.

Πέραν της παροχής πληροφοριών και στοιχείων για τις μεταναστευτικές ροές, το σύστημα παρακολούθησης των ροών συμβάλλει επίσης στην ενημέρωση και κατανόηση του τύπου της βοήθειας που απαιτείται. Το προσωπικό του ΔΟΜ εργάζεται στενά με ΜΚΟ, άλλους διεθνείς οργανισμούς και τοπικές αρχές στη διαχείριση της μετανάστευσης, τον εντοπισμό ευάλωτων ομάδων και την παραπομπή τους στις αντίστοιχες αρχές. Οι πληροφορίες που προκύπτουν από αυτό το δίκτυο επιτρέπει στους εταίρους τον έγκαιρο και αποτελεσματικό προγραμματισμό και την παροχή αναγκαίας υποστήριξης στους μετανάστες σε διάφορα κομβικά σημεία.

Στην Ελλάδα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής λειτουργούν Κέντρο Ανοικτής Φιλοξενίας στην Αθήνα, για την στέγαση μεταναστών, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην χώρα καταγωγής τους. Το Κέντρο Υποδοχής φιλοξενεί μέχρι 110 άτομα εγγεγραμμένα στα προγράμματα επιστροφών που υλοποιεί ο ΔΟΜ, τα οποία δεν διαθέτουν άλλο χώρο διαμονής μέχρι την αναχώρησή τους. Το Κέντρο φιλοξενεί ευάλωτες μεταναστευτικές ομάδες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, εγκυμονούσες, ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, ηλικιωμένους και όσους χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Όλοι οι φιλοξενούμενοι του Κέντρου έχουν πρόσβαση σε ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, πέρα από την προσφερόμενη στέγαση και σίτιση.

Ενημερωτική Συνάντηση ΔΟΜ με επιστρέφοντες   μετανάστες, © ΔΟΜ Ελλάδας 2015
Ενημερωτική Συνάντηση ΔΟΜ με επιστρέφοντες
μετανάστες, © ΔΟΜ Ελλάδας 2015

Η Αποστολή του ΔΟΜ στην Ελλάδα, συνεχίζει την υλοποίηση Προγραμμάτων Εθελοντικής Επιστροφής Υπηκόων Τρίτων Χωρών. Από τις αρχές του Ιανουαρίου, ο ΔΟΜ, σε στενή συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου, έχει παράσχει βοήθεια επιστροφής σε πλήθος μεταναστών, με την πλειοψηφία να ανήκει σε Μαροκινούς υπηκόους (65%). Μεταξύ άλλων, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή μετανάστες από την Αιθιοπία, Νιγηρία και την Αίγυπτο.

Η Αποστολή Ελλάδας του ΔΟΜ συνεχίζει να διατηρεί σημαντική παρουσία στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής στη Λέσβο και τη Σάμο, παρέχοντας νομική ενημέρωση στους μετανάστες για τα δικαιώματά τους και υπηρεσίες διερμηνείας σε ενδιαφερόμενους φορείς.

Πέρα από την Αθήνα, ο ΔΟΜ διατηρεί ένα διευρυμένο δίκτυο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με Γραφεία και εκπροσώπηση στη Θεσσαλονίκη, στην Ήπειρο, στην Πάτρα, στην Κόρινθο και στην Κρήτη. Στην Κρήτη το Γραφείο του ΔΟΜ βρίσκεται στο Ηράκλειο, οδός 1770, αρ. 24, & Αποκορώνου γωνία, 5ος όροφος (κτίριο Παλιό Ιπποκράτειο).

Τηλέφωνα Κρήτης 2813-412539 / 698 5111205

www.greece.iom.gr / facebook.com/IOMGreece

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos