δράση για εξάλειψη αρουραίων στις νησίδες Διονυσάδες
ο Άγιος Αντώνιος στη Γιανυσάδα

Ως Δήμος Σητείας θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ElClimA πρόκειται να πραγματοποιηθεί την περίοδο Νοέμβριος 2016 – Μάρτιος 2017 δράση εξάλειψης αρουραίων στις νησίδες Διονυσάδες.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC υλοποιούν στο Αιγαίο το πρόγραμμα LIFE Φύση “Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή” (LIFE ElClimA). Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα από μια σειρά διαχειριστικών δράσεων.

εξάλειψη αρουραίων: το πρόβλημα

Οι Διονυσάδες φιλοξενούν σημαντικό, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, αριθμό αναπαραγόμενων ζευγαριών Μαυροπετρίτη και για αυτό έχουν αποτελέσει πεδίο έρευνας για το είδος, καθώς και πεδίο εφαρμογής δράσεων για την προστασία του εδώ και πολλές δεκαετίες. Ένας από τους βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Μαυροπετρίτης στις νησίδες προέρχεται από την εισαγωγή αρουραίων σε αυτές, οι οποίοι θηρεύουν αυγά και νεοσσούς, ενώ υποβαθμίζουν σημαντικά τη βλάστηση. Παγκοσμίως οι αρουραίοι ευθύνονται για πολλές εξαφανίσεις ειδών πουλιών, ερπετών και χλωρίδας. Ειδικά για τον Μαυροπετρίτη στις Διονυσάδες και σύμφωνα με τη μελέτη που έχουν κάνει οι Ristow και Wink (1985) είναι γνωστό ότι οι αρουραίοι θηρεύουν το 20‐29% των αυγών.

Οι Διονυσάδες αποτελούν για το πρόγραμμα LIFE ElClimA το σημαντικότερο τμήμα μιας από τις συνολικά επτά περιοχές μελέτης του προγράμματος, όπου θα υλοποιηθούν δράσεις που εστιάζουν στην απογραφή του πληθυσμού του Μαυροπετρίτη, την κατασκευή τεχνητών φωλιών και την απομάκρυνση χερσαίων θηρευτών, καθώς επίσης και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών.

εξάλειψη αρουραίων, η δράση

Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου δράση εξάλειψης αρουραίων από τις νησίδες, με στόχο να καταστούν ελεύθερες από αυτούς. Για την πραγματοποίηση της δράσης έχει ληφθεί ειδική άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Αρ. Αδ.Ερ. 133579/3733/12‐1‐2016), ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις τόσο με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όσο και με το Δασονομείο Σητείας, οι οποίες υπηρεσίες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους.

Η δράση περιλαμβάνει τη χρήση επιλεκτικής μεθόδου τοποθέτησης δολωματικών σταθμών σε ένα πλέγμα θέσεων σε ολόκληρη την έκταση των νησίδων, μέσα στους οποίους θα τοποθετηθούν δολώματα με τη δραστική ουσία BRODIFACOUM. Η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε εκατοντάδες νησιά και νησίδες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και 37 νησίδες στο Αιγαίο. Η επιστημονική ομάδα που θα υλοποιήσει τη δράση αποτελείται από τους μόνους ειδικούς στην εξάλειψη αρουραίων σε νησίδες στην Ελλάδα, με μακροχρόνια εμπειρία στο αντικείμενο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου δεν τίθενται σε κίνδυνο άλλα είδη πανίδας των νησίδων ή ο άνθρωπος.

Η δράση προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι και τον Μάρτιο 2017, με τη συστηματική παρακολούθηση των δολωματικών σταθμών. Η δράση θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση δολωματικών σταθμών καραντίνας περιμετρικά του νησιού για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας επανεισαγωγής του είδους.

Στα σημεία αποβίβασης θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες για τους πιθανούς επισκέπτες των νησίδων.

Ως Δήμος έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τη δράση αυτή, η οποία θα αναβαθμίσει σημαντικά συνολικά το οικοσύστημα των νησίδων Διονυσάδων και θα συμβάλει στο να συνεχίσουν οι Διονυσάδες να αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αποικίες του Μαυροπετρίτη στο Αιγαίο.

Η αγάπη και η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.

LIFE13 NAT/GR/000909 Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae*) στην κλιματική αλλαγή
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos