Θρυπτή, ΤσαμάντιΕρώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με θέμα «Υπαγωγή έργου ολοκλήρωσης του οδικού δικτύου Θρυπτή – Κάτω Χωριό στις οριζόντιες δράσεις που χρηματοδοτούνται αό το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ», κατέθεσε στη Βουλή Βουλευτής Λασιθίου του Πα.Σο.Κ., Μιχάλης Καρχιμάκης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Στην υπ’ αριθμ. 6245/31-1-06 απάντηση του Υπουργείου σας σε ερώτησή μου σχετικά με τν κατανομή των πόρων του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», ανάμεσα σε άλλα με πληροφορήσατε ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1 Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης (Κ.Ε.Π.) του προγράμματος, την υπ’ αριθμ. 4244/2005 εγκύκλιο του Υπουργείου σας και το ν.3274/04, αποφασίστηκε ότι ποσοστό 20% των πόρων του Προγράμματος κατανέμεται σε οριζόντιες δράσεις, δηλαδή μελέτες και ενέργειες για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών αναγκών και την υποστήριξη της προσυμβατικής διαδικασίας για τις συμπράξεις των ΟΤΑ με τον ιδιωτικό τομέα. Στο ίδιο έγγραφό σας δηλώνετε απερίφραστα ότι την ευθύνη της πρωτοβουλίας ένταξης ενός έργου στις οριζόντιες δράσεις του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» την έχει ο Υπουργός ΕΣΔΔΑ και χαρακτηριστικά αναφέρετε: «… η ένταξη οριζόντιων δράσεων (μελετών και ενεργειών έκτακτων και επειγουσών αναγκών) γίνεται με απόφαση της ΚΕΠ κατόπιν πρότασης του Υπουργού ΕΣΔΔΑ).
Όπως ήδη γνωρίζετε, η οδική ένωση του Χωριού Θρυπτή και του Κάτω Χωριού Ιεράπετρας δεν έχει ολοκληρωθεί, ο δε υπάρχον οδικός άξονας σε πολλά σημεία του ελλοχεύει κινδύνους για τους διερχόμενους λόγω της κακής κατάστασής του. Σημειωτέον, ότι η Θρυπτή αποτελεί οικοτουριστικό θέρετρο που προσελκύει χιλιάδες κόσμου και οδηγεί σε ένα πευκόδασος, προορισμό αναψυχής και ξεκούρασης των κατοίκων των γύρω περιοχών. Κατά συνέπεια, η ολοκλήρωση κατασκευής του παραπάνω οδικού δικτύου, όχι μόνο θα απαλείψει τους κινδύνους ατυχήματος για τους διερχόμενους, αλλά θα διευκολύνει και την πρόσβαση σε έναν παραδοσιακό οικισμό, που δεν πρέπει να ερημώσει, τόσο για την πολιτιστική του αξία, όσο και για την διατήρση και αξιοποίηση του συγκεκριμένου θέρετρου, που ως διέξοδος αναψυχής και ξεκούρασης των περιοίκων, ενισχύει το επίπεδο ζωής τους.
Η σημασία, λοιπόν, ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου δικτύου για την εξυπηρέτηση των αναγκαίων μετακινήσεων των κατοίκων, για την προσβασιμότητα του παραδοσιακού οικισμού και την αξιοποίηση του εν λόγω πευκοδάσους και οικοτουριστικού θέρετρου είναι μεγάλη και η δραστηριοποίηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας για την χρηματοδότησή του αναγκαία. Το έργο αυτό καλύπτει τις απαιτήσεις του νόμου και τα κριτήρια ένταξής τους στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» σύμφωνα με τα αρ. 10 και 11 του εφαρμοστέου ν. 3274/04 και το μόνο που απομένει είναι η Υπουργική πρόταση που θα το εντάξει στη χρηματοδότηση.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

1. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο Υπουργός ΕΣΔΔΑ είναι ο κατά νόμο αποκλειστικά αρμόδιος για την υποβολή πρότασης ένταξης ενός έργου στις οριζόντιες δράσεις του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη της ολοκλήρωσης του οδικού δικτύου Θρυπτή – Κάτω Χωριό στο πρόγραμμα αυτό, προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα έργο που δικαιούται χρηματοδότηση καθώς συγκεντρώνει όλα τα επιμέρους κριτήρια ένταξης και για το οποίο έχετε προεκλογικά δεσμευθεί μέσω των υποσχέσεων στελεχών της Κυβέρνησής σας;
2. Πότε σκοπεύετε να προβείτε στη παραπάνω υποβολή πρότασης σας στην ΚΕΠ, ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο αυτό που αποτελεί προϋπόθεση για την προσβασιμότητα των κατοίκων και την επιβίωση και τουριστική αξιοποίηση ενός παραδοσιακού οικισμού και ενός ιδιαίτερου φυσικού κάλλους οικοτουριστικού θέρετρου;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Καρχιμάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos