Από τη 1η συνεδρία

Εαρινοί Στοχασμοί

Αρκετούς προβληματισμούς έθεσε το δεύτερο κατά σειρά συνέδριο που διοργάνωσε ο Δήμος Μαλίων, με κύριο θέμα «η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μια βιώσιμη ανάπτυξη», το διήμερο Παρασκευή / Σάββατο, 9/10 Μαΐου. Με καλεσμένους αρκετούς δημάρχους της ανατολικής Κρήτης, ευρωβουλευτές, βουλευτές αλλά και τους εισηγητές καθηγητές.
Χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, η Νομάρχης Ηρακλείου και βουλευτές του νομού.

Αρκετά κράτησε η συζήτηση για την διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και των υδάτινων πόρων όπου οι εισηγητές καθηγητές εξέφρασαν την αγωνία τους, αλλά οι παρόντες δήμαρχοι αν και φαίνεται να συμφωνούν, σε πολλά, επί της ουσίας, όταν φτάσει η στιγμή εφαρμογής τότε υπεισέρχεται το πολιτικό κόστος, γι’ αυτό και η υπόθεση του Ενιαίου συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων Κρήτης, λειτουργεί μόνον θεωρητικά. Επίσης αναλύθηκε εκτενώς ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού στη βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης.
Ο Δήμαρχος Μαλίων Κωστής Λαγουδάκης, αναφέρθηκε σε πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ η διευθύντρια της διαχειριστικής αρχής ΠΕΠ Κρήτης, εξήγησε πρόσωπα και πράγματα για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, ειδικά για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν ειδικά οι μικροί δήμοι.
Ο ευρωβουλευτής Σταύρος Αρναουτάκης επέμεινε ότι ως περιφέρεια θα πρέπει να είναι έντονη και ουσιαστική η παρουσία της Κρήτης στις Βρυξέλλες, εκμεταλλευόμενη τα γραφεία των αναπτυξιακών που υπάρχουν εκεί.
Εντύπωση προκάλεσε πάντως τόσο η εισήγηση του πρώην Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης και πρώην Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ επί ημερών Πα.Σο.Κ., Σταύρου Καμπέλη, ο οποίος σε παρεμβάσεις του, μας έδωσε την εντύπωση ότι θεωρεί ακόμα εαυτόν Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, εμμένοντας σε θέσεις που έχουν ήδη ξεπεραστεί.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Μαλίων, χαρακτηρίζεται θετική, ειδικά σε μια τέτοια περιοχή που τα προβλήματα είναι πολλά, μεγάλα και δυσεπίλυτα. Αναμένουμε βέβαια να δούμε εάν τα συμπεράσματα και η γνώση εφαρμοστούν στη πράξη.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos