mother01Η εβδομάδα 1 -7 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως εβδομάδα μητρικού θηλασμού. Το φετινό θέμα είναι «Μητρικός Θηλασμός και Οικογενειακή Διατροφή: Με Στοργή και Υγιεινή. Παρέχοντας άλλες τροφές ενώ ο Μητρικός Θηλασμός συνεχίζεται» θέλει να μας υπενθυμίσει τη ζωτική σημασία της συμπληρωματικής διατροφής. Η UNICEF υποστηρίζει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τις οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο, συστήνοντας τον αποκλειστικό θηλασμό για τος πρώτους έξι μήνες της ζωής και κατόπιν τη συνέχισή του, ενώ παράλληλα παρέχονται έγκαιρα, επαρκώς θρεπτικές, ασφαλείς και κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για δύο χρόνια ή και περισσότερο.

Επίσης συμμετέχει μαζί με την Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (World Alliance form Breastfeeding Action – WABA), την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, και τα μέλη της σε 120 χώρες του κόσμου στον εορτασμό της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2005.

 

Ο εορτασμός αυτής της εβδομάδας στόχο έχει:

  • να κατανοήσει ο κόσμος την αξία της συνέχισης του μητρικού θηλασμού ακόμη και μέχρι τα 2 χρόνια ή και περισσότερο.
  • να ενημερώσει για τους κινδύνους που πιθανόν θα έχει η εισαγωγή άλλων τροφών ή ποτών στο βεφικό διαιτολόγιο πριν από τους 6 μήνες, έτσι ώστε να ενισχύσει την υποστήριξη για τον αποκλειστικό θηλασμό μέχρι τους 6 μήνες.
  • να διαδώσει ιδέες που θα κάνουν τη συμπληρωματική διατροφή ευκολότερη, υγιέστερη και μια περίοδο μάθησης και αγάπης.
11 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που μπορούν να προληφθούν. Τα παιδιά αυτά συνήθως είναι περιθωριοποιημένα και φτωχά. Και ακριβώς εκεί εμφανίζεται η σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού. 1.300.000 από αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να σωθούν από το μητρικό θηλασμό, ενώ η συμπληρωματική διατροφή θα μπορούσε να σώσει ακόμη 587.000. Ο συνδυασμός και των δύο μπορούν να σώσουν περισσότερες από 5.000 ζωές κάθε ημέρα.

 

Εκτός από τις άμεσες εππτώσεις, οι εσφαλμένες πρακτικές στη βρεφική διατροφή οδηγούν σε υποσιτισμό αργότερα στην παιδική ηλικία και το γεγονός αυτό – ο υποσιτισμός – είναι υπεύθυνος για τους μισούς από τους εναπομείναντες θανάτους παιδιών κάθε χρόνο.

 

Η UNICEF υποστηρίζει τον μητρικό θηλασμό και τις προσπάθειες για τη σωστή συμπληρωματική διατροφή και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που επιτρέπει τις βέλτιστες επιλογές στις πρακτικές βρεφικής και παιδικής διατροφής.

 

«Εάν είναι να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις της Διακήρυξης της Χιλιετίας και τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας πρέπει να στρέψουμε ξανά την προσοχή μας σε αυτές τις παρεμβάσεις που είναι αποτελεσματικές, προσιτές και έχουν σημαντική επίδραση. Βελτιώσεις στο μητρικό θηλασμό και τη συμπληρωματική διατροφή είναι ουσιώδεις για να έχουμε επιτυχία στην παιδική επιβίωση, στη μείωση της πείνας και στην εξασφάλιση πως κάθε παιδί θα αναπτύσσεται κατά τρόπον ώστε να επωφελείται τα μέγιστα από την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες που θα του παρουσιαστούν» αναφέρει ανακοίνωση της Unicef για τον εορτασμό.

 

Σύλλογοι- Οργανώσεις:

  • «Μονάδα Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα», για μητέρες και φορείς υγείας, τηλ.: 2106462782
  • «Οι φίλοι του Μητρικού Θηλασμού» τηλ: 2106006196

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Unicef

World Alliance for Breastfeeding Action

International Baby Food Action Network

Print Friendly, PDF & Email

Από manos