ξενάγηση και σύσκεψη, ενημέρωση στον Υπουργό
ξενάγηση και σύσκεψη, ενημέρωση στον Υπουργό

Με κάθε επισημότητα, παρόντων όλων των πολιτικών και πρώην, προσώπων της ανατολικής Κρήτης, έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης (13/1), τα εγκαίνια του νέου αεροσταθμού στο αεροδρόμιο Σητείας, από τον Υπουργό Μεταφορών και δικτύων Χρήστο Σπίρτζη. Των εγκαινίων προηγήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό για θέματα τόσο του αεροδρομίου, όσο και τμημάτων του βόρειου και νότιου οδικού άξονα, που θα διευκολύνουν τη πρόσβαση στο αεροδρόμιο.

Αναφερόμενος ο υπουργός σε θέματα υποδομών της Κρήτης μίλησε για ένα “συγκεκριμένο και ιεραρχημένο πρόγραμμα” το οποίο θα συντάξουν από κοινού υπουργείο και περιφέρεια, σε συνεργασία με τους βουλευτές και την Περιφέρεια Κρήτης.
Κατά την διάρκεια των εγκαινίων και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους  ο υπουργός υποδομών επεσήμανε ότι «Δυστυχώς η Κρήτη είναι μια περιοχή η οποία έχει αδικηθεί γι αυτά που έχει δώσει στη χώρα»   λέγοντας ακόμη ότι το Λασίθι έχει αδικηθεί περισσότερο από την υπόλοιπη Κρήτη. Παράλληλα τόνισε «Έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία και συν αντίληψη σε πολλά θέματα με την Περιφέρεια με  τους δήμους σ όλη την Κρήτη και με τους  βουλευτές απ όλα τα κόμματα . Πιστεύω –πρόσθεσε-  ότι θα  σύντομα θα καταθέσαμε ένα ιεραρχημένο σχέδιο για τα έργα που πρέπει να γίνουν   στην Κρήτη και ποιος φορέας αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις  για την  υλοποίηση τους για το τι αναλαμβάνει δηλαδή το υπουργείο , τι η Περιφέρεια τι οι δήμοι ώστε να μπορέσουμε και εμείς , όπως είπε, να εχουμε ένα ιεραρχημένο σχέδιο για τις υποδομές  που θα  εξυπηρετούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της και τις ανάγκες του  νησιού και οι πολίτες να έχουν ένα ξεκάθαρο τοπίο για το τι πρέπει να γίνει και τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Για το θέμα των δημοτικών αεροδρομίων ανέφερε  ότι αυτό θα αντιμετωπισθεί συνολικά με την αλλαγή του οργανισμού της Υπηρεσίας Πολιτικης Αεροπορίας.
από τα εγκαίνια του κτιρίου
από τα εγκαίνια του κτιρίου

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης   Σταύρος   Αρναουτάκης   χαρακτήρισε ως μια σύγχρονη, ασφαλή και υψηλών προδιαγραφών διεθνή πύλη εισόδου που θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της Ανατολικής Κρήτης και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Το  αεροδρόμιο  τόνισε ο Περιφερειάρχης  είναι  το τρίτο  πολιτικό αεροδρόμιο της Κρήτης,   που   θα   δώσει   μια   νέα   πνοή   στην   κοινωνική,   οικονομική   εμπορική   και τουριστική ζωή της Σητείας, του Λασιθίου και της Κρήτης γενικότερα. Ο κ.  Αρναουτάκης  παράλληλα ανέφερε, ότι,  η αναβάθμιση  του τουρισμού  είναι προτεραιότητα στη νέα στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης και ότι τα αναπτυξιακά έργα   που   εκτελούνται   στο   νησί   συμπεριλαμβανομένου   και   του   αεροδρομίου Σητείας ενισχύουν  την προσπάθεια αύξησης  της τουριστικής  κίνησης  της όλο  το χρόνο.

Ο Δήμαρχος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης, αναφερόμενος στην ιστορία του αεροδρομίου:

Σήμερα θαυμάζουμε και χαιρόμαστε όλοι το τελικό αποτέλεσμα μίας προσπάθειας που οραματίστηκαν και ξεκίνησαν η Περιηγητική Λέσχη Σητείας με πρόεδρο τον κ. Πετυχάκη στην αρχή, τον κ. Ψαρομιχαλάκη στη συνέχεια και όλα τα μέλη τους, τα οποία όργωσαν την Επαρχία για να μαζέψουν τα χρήματα για τον πρώτο χωμάτινο διάδρομο. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και τους επαγγελματίες χωματουργούς, ιδιοκτήτες Δ.Χ. αυτοκινήτων που ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς εργάστηκαν για τη διαμόρφωση του χωμάτινου αυτού διαδρόμου. Τρανή απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει μία τοπική κοινωνία, όταν πιστέψει σε κάτι και έχει τη σωστή καθοδήγηση και οργάνωση.

Από τη πλευρά του ο βουλευτής Λασιθίου του Συ.Ριζ.Α., Μανώλης Θραψανιώτης, είπε:

Είναι  όμως κ υπουργέ, γεγονός αλλά και κοινή η διαπίστωση  σε όσους δεν θέλουν να εθελοτυφλούν, ότι ο νομός μας εμφανίζει υστέρηση σε ανάπτυξη σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέρα από τις δικές μας ευθύνες και παθογένειες   έχει στερηθεί  και την φροντίδα της πολιτείας, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα.

Την τελετή Αγιασμού τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του δημάρχου Σητείας Θ. Πατεράκη, του Υπουργού Μεταφορών,  Χ. Σπίρτζη του Περιφερειάρχη  Σ. Αρναουτάκη ,της Αντιπεριφερειαρχη Λασιθίου  Π. Πετράκη και των βουλευτών Μανώλη Θραψανιώτη και  Γιάννη Πλακιωτάκη  που τόνισαν την πολύπλευρη σημασία του έργου για την ανάπτυξη της περιοχής και στη συνέχεια ο Αερολιμενάρχης Σητείας Δημήτρης Βερύγος παρουσίασε το χώρο.

 

η κόρη της αρχαίας ελιάς από το Καβούσι, φυτεύεται έξω από το κτίριο του αεροσταθμού
η κόρη της αρχαίας ελιάς από το Καβούσι, φυτεύεται έξω από το κτίριο του αεροσταθμού

Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας, ενώ έξω από το κτίριο του αεροσταθμού έγινε η συμβολική φύτευση ελιάς, κόρης της αρχαίας Μινωικής ελιάς Καβουσίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos