Εγκαίνια  Ιερού ΝαούΜε την ευκαιρία των Ιερών Εγκαινίων του Ιερού Ναού των Αγίων ενδόξων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που βρίσκεται στν ανατολική είσοδο της Ιεράπετρας, το απόγευμα του Σαββάτου 15 Ιουλίου ήρθε στην πόλη της Ιεράπετρας τεμάχιο του αγίου Λειψάνου του Αγίου Ραφαήλ. Εκατοντάδες πιστοί όλων των ηλικιών προσκύνησαν την κάτω σιαγόνα του Αγίου Ραφαήλ, που αποτελεί το πλέον επώδυνο και μαρτυρικό τμήμα του σωζομένου ιερού λειψάνου.

 
Το άγιο Λείψανο, που μετέφερε από την Ιερά Μονή του Αγίυ Ραφαήλ στο Σπήλι Ρεθύμνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος, υποδέχθηκαν στο προαύλειο του Ιερού Ναού Αγίου Ραφαήλ Ιεράπετρας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος με τους Ιερείς της ευρύτερης περιοχής καθώς και μεγάλο αριθμός πιστών.
 
Ακολούθησε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. κ. Ευγενίου και συμπροσευχουμένου του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. κ. Ειρηναίου.
 
Ο Σεβ. κ. Ευγένιος εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ειρηναίο, ο οποίος ευχαρίστως δέχθηκε να αφήσει τις πολλές υποχρεώσεις του και να οδεύσει «οδόν μακράν» για να δώσει την εκαιρία ενίσχυσης, ευλογίας και αγιασμού στους φιλόχριστους και ιδιαίτερα ευλαβείς πιστούς της περιοχής της Ιεράπετρας, που η ευσέβειά τους ανήγειρε τον τρίκλιτο Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, Αποστ. Ανδρέου και Αγ. Τρύφωνος στο κομβικό αυτό σημείο, όπου καθημερινά διέρχονται εκατοντάδες πιστοί με τα οχήματα τους.
 
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η παρουσία του αγίου Λειψάνου υπό τη συνοδεία του Σεβ. κ. Ειρηναίου φανερώνει την ενότητα της Εκκλησίας και του ζήτησε, ως Μέλος και εκπρόσωπος της Εκκλσίας της Κρήτης αυτή την περίοδο στη Διευρυμένη Ιεράς και Πατριαρχική Συνόδου της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, να διαβιβάσει την αφοσίωση και την αγάπη του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στον Παναγιώτατο Οικουμενικ Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο και στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το μαρτυρικό Φανάρι.
 
Ο Σεβ. κ. Ειρηναίος ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Ευγένιο για την αδελφική πρόσκληση, τονίζοντας ότι το τμήμα του Iερού Λειψάνου είναι το πιό ολυεπώδυνο και πολύπαθο μέλος του σώματος του αγίου, το οποίο αποκόπηκε με βίαιο τρόπο από το υπόλοιπο σώμα του αγίου κατά το μαρτυριό του το έτος 1458 μ.Χ. στη Θερμή Λέσβου από τους Τούρκους.
 
Εγκαινία  Ιερού ΝαούΕπίσης, ανακοίνωσε ότι ένα τεμάχιο του Iερού Λειψάνου από το αριστερό γόνατο του αγίου θα δωρηθεί στον Iερό Ναό του Αγίου Ραφαήλ Ιεράπετρας, με τον εγκαινιασμό του οποίου «επιβραβεύονται όσοι μόχθησαν και πρόσφεραν για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του Ναού μέχρι σήμερα.
 
Ας είναι άξιος ο μισθός τους». Την Κυριακή 16 Ιουλίου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ. Ευγένιος τέλεσε τα Ιερά Εγκαίνια και στη συνέχεια ιερούργησε στο κλίτος των Αγίων ενδόξων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.
 
Στην ομιλία του, έκαμε μια ιστορική διαδρομή των εγκαινίων από την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης, όπου ο λαός του Ισραήλ είχε τη Σκηνή του Μαρτυρίου και αναφέρθηκε στη σημασία των εγκαινίων του Ναού με την καθιέρωση της αγίας Τράπεζας με ιερά λείψανα αγίων και άγιο Μύρο, προκειμένου να τελούνται στο εξής τα Ιερά Μυστήρια προς αγιασμό των πιστών.
 
Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν και ιδιατέρως τον ανάδοχο των Εγκαινίων κ. Εμμανουήλ Δασκαλάκη και τη σύζυγό του. ]
 
Ανάμεσα στο πλήθος των πιστών που συμμετείχαν στα Ιερά Εγκαίνια ήταν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Βουλευτής κ. Ι. Πλακιωτάκης, ο Δ/κτής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας κ. Εμμ. Ζερβαλάκης, ο Δ/κτής του Νοσοκομείου της πόλης κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.
 
IEPA MHTPOΠOΛIΣ IEPAΠYTNHΣ & ΣHTEIAΣ
Print Friendly, PDF & Email

Από manos