Εγκρίθηκαν τα "Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου"  Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας
Ιεράπετρα

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο βουλευτής Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης αναφέρει ότι, εγκρίθηκαν οι προτάσεις των Εμπορικών Συλλόγων και των Δήμων Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου” του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014 -2020».

Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Ιεράπετρας ΚρήτηΔήμος Ιεράπετρας 1.496.937,45
Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Αγ. Νικολάου ΚρήτηΔήμος Αγίου Νικολάου 1.530.958,85

Οι προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους δικαιώθηκαν και δύο σημαντικά προγράμματα θα αναβαθμίσουν τα εμπορικά κέντρα του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας.

Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό ενίσχυσης 100% και θα υλοποιηθούν από Σχήματα συνεργασίας μεταξύ Δήμων και Εμπορικών Συλλόγων.

Κάθε Σχήμα θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ € και αυξήθηκε στα 96.3 εκατ €  προκειμένου να καλύψει το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από  Δήμους και Επιμελητήρια – Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα. Στην Περιφέρεια Κρήτης εγκρίθηκαν 6 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 9.875.936,91 €.

Η  δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» είναι ένα κομμάτι του ευρύτερου σχεδιασμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για μεταφορά των πόρων του ΕΣΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αποτελούν την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάμε ότι αυτά τα χρήματα έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του τόπου και στην κοινωνική συνοχή.

Επιμελητήριο Λασιθίου και Δήμος Αγίου Νικολάου

Με ικανοποίηση το Επιμελητήριο Λασιθίου και ο Δήμος Αγίου Νικολάου ανακοινώνουν την έγκριση χρηματοδότησης της πρότασης με τίτλο: «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Αγίου Νικολάου» με κύριο δικαιούχο τον Δήμο Αγίου Νικολάου και συν-δικαιούχο το Επιμελητήριο Λασιθίου. Να σημειωθεί ότι στην προετοιμασία της πρότασης συμμετείχε και ο εμπορικός σύλλογος Αγίου Νικολάου. Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός ανέρχεται σε €1.530.958,00 εξ των οποίων €1.209164,00 κατανέμονται ως χρηματοδότηση στο Δήμο Αγίου Νικολάου και €321.794,00 ως χρηματοδότηση στο Επιμελητήριο Λασιθίου.

Με τη παρούσα πράξη επιδιώκεται η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους όπως ο δήμος Αγ. Νικολάου. Όσον αφορά στις χρηματοδοτούμενες δράσεις του Επιμελητηρίου Λασιθίου, αυτές αφορούν δράσεις για την ανάδειξη της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής μέσω της εγκατάστασης ομοιόμορφων εξωτερικών στοιχείων (π.χ. πινακίδες, φωτιστικά, στέγαστρα, κλπ) καθώς και δράσεις προβολής και προώθησης της εμπορικής περιοχής (διοργάνωση εκδηλώσεων, ηλεκτρονική πλατφόρμα ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας, κλπ.). Από την πλευρά του Δήμου Αγίου Νικολάου, προβλέπεται η χρηματοδότηση δαπανών εκσυγχρονισμού υποδομών, βελτίωσης της κινητικότητας και της προσβασιμότητας, βελτίωσης του μικροκλίματος, αισθητικής αναβάθμισης αλλά και της εφαρμογής συστημάτων έξυπνης πόλης και βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos