Εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση για συντήρηση Μονής Παναγίας Φανερωμένης
Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης  που συνεδρίασε χθες Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018  η εισήγηση της  Αντιπεριφερειάρχη  Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη  σχετικά με τη  σύναψη προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης  και Σητείας για την υλοποίηση της πράξης του υποέργου.

 «Συντήρηση και αποκατάσταση της Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης στην περιοχή Γουρνιά Παχειάς Άμμου Δήμου Ιεράπετρας , Π.Ε. Λασιθίου του Δήμου Ιεράπετρας». Αντικείμενο του υπόψη έργου είναι η ολοκληρωμένη επέμβαση συντήρησης και αποκατάστασης του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης .

Ειδικότερα, απαιτούνται παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών στο καθολικό, το ανατολικό καθολικό, το δυτικό καθολικό, το βόρειο κτήριο, το νότιο κτήριο το Δεσποτικό, τον ξενώνα και τον κοιμητηριακό ναό .

Επίσης παρεμβάσεις θα γίνουν στον  περιβάλλοντα χώρο ο οποίος παρουσιάζει σοβαρά αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα .

Στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κα. Πελαγία Πετράκη  μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι το  οικοδομικό συγκρότημα της Μονής Φανερωμένης αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα που απαιτούν αντιμετώπιση προκειμένου το μνημειακό σύνολο να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί κατά τρόπο ανάλογο με την ιστορική και αρχαιολογική του αξία.

 «Πρόκειται για μια ιστορική μονή που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο κομμάτι της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου. Επιθυμούμε να το συντηρήσουμε  και να το διαφυλάξουμε»  ανέφερε η κα. Πετράκη σημειώνοντας ότι η  Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ανατολικής Κρήτης.

Όπως σημείωσε στόχοι της επεμβάσεως είναι η ενίσχυση του κτηρίου έναντι των εν δυνάμει δυναμικών καταπονήσεων που το απειλούν, η αντιμετώπιση των οικοδομικών προβλημάτων του κελύφους , προκειμένου να σταματήσει η φθορά και να επανορθωθούν κατά το δυνατόν οι ζημιές που αυτό έχει υποστεί ,η αισθητική αναβάθμιση του μνημείου και του άμεσου περιβάλλοντός του , η ανάδειξη της υποβαθμισμένης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας  του μνημείου, η αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών του συγκροτήματος με αναδιοργάνωση των παλαιών κτιρίων και με την προσθήκη νέων αν αυτό απαιτηθεί προκειμένου να καλύπτει αυτό τις ανάγκες της μοναστικής αδελφότητας.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.028.000,00 με ΦΠΑ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos