Καταστροφές από τους ισχυρούς νοτιάδες στο Οροπέδιο.

Μεγάλης κλίμακας ήταν οι ζημιές που υπέστησαν τα ανθισμένα καρποφόρα δέντρα του Οροπεδίου Λασιθίου απ τους ισχυρούς νοτιάδες. Η ανεμοθύελλα που έπληξε ολόκληρη την χώρα το περασμένο διήμερο, δεν άφησε αλώβητο το Οροπέδιο Λασιθίου. Σε ολόκληρη την αγροτική ζώνη της περιοχής ξεριζώθηκαν δεκάδες δέντρα από τους θυελλώδεις ανέμους ενώ οι περισσότερες κερασιές, αχλαδιές, βερκοκιές και αμυγδαλιές της περιοχής που βρισκόταν στην φάση της ανθοφορίας έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η παραγωγή θα μειωθεί στο ελάχιστο.

Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Πνεύματος στο Λιμνάκαρο

Στο Π.Ε.Π. Κρήτης εντάχθηκε το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Πνεύματος, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρήζει συντήρησης. Το έργο εντάχθηκε μετά από πρόταση του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και θα υλοποιηθεί από την 13η Εφορεία υζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Ικανοποιημένος από την εξέλιξη δήλωσε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γεώργιος Μηλιαράς. «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την θετική έκβαση που είχε το αίτημα και η προσπάθεια του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου να αναδείξει ένα σηματικό ιστορικό ναό της περιοχής. Πρόκειται για να εξαιρετικό Βυζαντινό ναό, του οποίου η προστασία από την φθορά του χρόνου και τις μεταγενέστερες ανθρώπινες παρεμβάσεις ήταν απαραίτητη. Η ανάδειξη της εκκλησίας του Αγίου Πνεύματος με τις ολοκληρωμένες εργασίες που θα γίνουν, πέρα από την σημασία που θα έχει για το ίδιο το μνημείο έχει και μια πρόσθετη αξία για όλους τους Λασιθιώτες. Πρόκειται για τον μοναδικό βυζαντινό ναό της περιοχής που έχει συνδεθεί με την θρησκευτικότητα, τον λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση των Οροπεδιωτών. Κάθε χρόν η προσέλευση των πιστών είναι πολύ μεγάλη γεγονός που αναδεικνύει και την σημασία και την αξία που έχει η αποκατάσταση του ναού», ανέφερε. Το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος βρίσκεται σε υψόμετρο 1.130 μέτρων στο Οροπέδιο του Λιμνάκαρου Λασιθίου. Πρόκειται για δίκλιτο ναό. Αρικά κατασκευάστηκε το νότιο κλίτος, στο εσωτερικό του οποίου σώζεται τοιχογραφικός διάκοσμος. Το βόρειο κλίτος είναι μεταγενέστερο και κατασκευάστηκε κατά τον 19ο αιώνα. Το έργο αποκατάστασης που θα γίνει, έχει προϋπολογισμό 120.000 ευρώ και περιλαμβάνει την συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου με μια σειρά εργασίες που θα αφορούν τον καθαρισμό και την συντήρηση των τοιχογραφιών, την αφαίρεση νεωτερικών επεμβάσεων και επιχρισμάτων εσωτερικά του βόρειου κλίτους και των τσιμεντοκονιασμάτων από τις εξωτερικές επιφάνειες του ναού. Το έργο πειλαμβάνει ακόμα την κατασκευή νέων επιχρισμάτων στις εσωτερικές επιφάνειες του ναού, τη στερέωση λιθοδομών και θόλων, την αποκατάσταση των ρωγμών εσωτερικά και εξωτερικά, αρμολογήματα στις εξωτερικές επιφάνειες του ναού και αφαίρεση της υφιστάμενης τσιμεντένιας στέγης και κατασκευή νέας στέγης με ανακεράμωση.

Ο πρωτομάστορας του Ν. Καζαντζάκη στο Οροπέδιο

Ένα θεατρικό διήμερο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι κάτοικοι του Οροπεδίου Λασιθίου, με τις παραστάσεις που όθηκαν από την θεατρική εταιρεία «Δίχτυο Τεχνών». Η εταιρεία παρουσίασε το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «ο πρωτομάστορας», το οποίο γράφτηκε το 1908 και δημοσιεύθηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό της εποχής «Παναθήναια». Ο Νίκος Καζαντζάκης υπέγραψε το έργο με το καλλιτεχνικό ψεδώνυμο Πέτρος Ψηλορείτης. «Ο πρωτομάστορας» απέσπασε το πρώτο λογοτεχνικό βραβείο για εκείνη τη χρονιά και παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 1916 υπό τη διεύθυνση του Μανόλη Καλομοίρη. Μέσα από την κριτική ματιά του συγγραφέα, αναβιώνει ο μύθος του γιοφυριού της ¶ρτας. Πρόκειται για μια σύγχρονη και επίκαιρη τραγωδία που αφορά όλο το σύγχρονο Δυτικό πολιτισμό. Το έργο παρουσιάστηκε στην Αθήνα από το δίχτυο τεχνών στο θέατρο ΑΛΕΧΤΟΝ, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Ο θίασος αυτές τις ημέρες περιοδεύει στην Κρήτη δίνοντας παραστάσεις σε πόλεις κα χωριά. Στο πλαίσιο αυτό φιλοξενήθηκαν και στο Οροπέδιο Λασιθίου αποσπώντας το χειροκρότημα του κοινού. Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου ευχαριστεί τον θίασο για τις όμορφες στιγμές που χάρισε στο κοινό της περιοχής με τις δύο θεατρικές παραστάσεις που δόθηκαν στο Οροπέδιο. Στν θίασο συμμετέχουν: Έλενα Ορφανίδου, Λάουρα Ασημακοπούλου, Σωτηρία Χατζή, Clara Rainbow, Δήμητρα Κώνστα, Σταύρος Αναστασιάδης, Τόλης Φασουλής. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Παπαθεοδώρου.

Ημερίδα για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Ενημερωτική ημερίδα για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων του Οροπεδίου Λασιθίου οργανώθηκε στο Κέντρο Κουρήτες Τζερμιάδων, με πρωτοβουλία φαρμακευτικής εταιρείας σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Οροπεδίου Λασιθίου. Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκαν επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους της περιοχής και αφορούν κυρίως θέματα ζωονόσων και την αντιμετώπιση τους. Ο Δρ. Κτηνιατρικής κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης αναφέρθηκε στα συστήματα διαχείρισης των αιγοπροβάτων στην Κρήτη και τα προβλήματα που παρουσιάζουν. Ο Καθηγητής κλινικής Μαιευτικής και τεχνητής σπερματέγχυσης, κτηνίατρος κ. Κωνσταντίνος Μπόσκος μίλησε για τα προβλήματα αναπαραγωγής στις εκτροφές αιγοπροβάτων και ανέλυσε τα ναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση τους. Τέλος, ο πανεπιστημιακός κτηνίατρος κ. Σταμάτης Αργυρούδης, ειδικός παθολογίας μικρών μηρυκαστικών, αναφέρθηκε στα επίκαιρα νοσολογικά προβλήματα της αιγοπροβατοτροφίας.

(Δελτίο Τύπου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου)

Print Friendly, PDF & Email

Από manos