εικοσπενταετής αδελφοποίηση των δήμων Αγ. Νικολάου, Αγ. Δομετίου
οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Αγίου Δομετίου ανταλλάσσοντας αναμνηστικά δώρα

Μια μέρα που αποτελεί για όλο τον Ελληνισμό -ημέρα – μνήμης, υπερηφάνειας, περίσκεψης και γόνιμου προβληματισμού : την 28η Οκτωβρίου, επέλεξε ο Δήμος Αγίου Νικολάου για να πραγματοποιήσει τις εκδηλώσεις -που από κοινού με τον Δήμο Αγίου Δομετίου είχε προγραμματίσει -προκειμένου να εορταστεί η εικοσιπενταετής αδελφοποίηση των δύο δήμων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά από ομόφωνες αποφάσεις των Δ.Σ των παραπάνω δήμων – τόσο την 28η Οκτωβρίου 2018 όσο και την 1η Απριλίου του ίδιου έτους- στους διδυμοποιήμενους δήμους, δόθηκε η δυνατότητα να τιμηθούν οι Δήμαρχοι : κ.κ.Γιώργος Μενεγάκης – Ανδρέας Κλεάνθους, όσο και οι Δ.Σ :κ.κ. Στρατής Κουρουπάκης και Χρύσανθος Τροκούδης, ως πρωτεργάτες της συγκεκριμένης δράσης.

Μάλιστα όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το Γυμνάσιο Νεάπολης του Δήμου Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο των σχολικών προγραμμάτων του, αναμένεται να αδελφοποιηθεί με το Γυμνάσιο του Δήμου Αγίου Δομετίου, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση των κοινωνιών και των θεσμών και επέκταση εν πολλοίς της υφιστάμενης αδελφοποίησης.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, χαρακτήρισε ώς ιδιαίτερα θετική την 25ετή συνεργασία των δύο δήμων, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μεταφέρεται σ΄ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο, αλληλογνωριμίας – αλληλοενημέρωσης νέων ανθρώπων για ζητήματα που σχετίζονται με την εμπειρία και τα βιώματα πολλών ετών, ιδιαίτερα στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου.

Μάλιστα όπως ο ίδιος έκανε γνωστό, στην φωτογραφική έκθεση του Δήμου Αγίου Δομετίου, που εγκαινιάστηκε χθες (28/10) στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, ο επισκέπτης μεταξύ των άλλων φωτογραφιών, μπορεί να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στο κτίριο του Γυμνασίου Αγίου Δομετίου που ανεγέρθηκε λίγο πριν την κατοχή- δεν εγκαινιάστηκε- και μέχρι σήμερα παραμένει ερειπωμένο !

Η σημερινή πραγματικότητα, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, φαντάζει ζοφερή, αφού το μεγαλύτερο μέρος του δήμου (80%), βρίσκεται σε κατοχή, ενώ ο εποικισμός που επιχειρείται από τα στρατεύματα κατοχής, έχει ως αποτέλεσμα να διαφοροποιείται το δημογραφικό της περιοχής.

Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων που έγιναν στον Άγιο Νικόλαο με αφορμή τα 25 χρόνια αδελφοποίησης με τον Άγιο Δομέτιο της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσιά της οδού “Κύπριων Αγωνιστών”  ώς ελάχιστη ένδειξη τιμής για τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου, την περίοδο (1955-1959).

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos