Πρόεδρος Παιδόπολης Νεάπολης κ. ΜαρκογιαννάηΚύριε βουλευτά, Κύριε Εκπρόσωπε του Νομάρχη Λασιθίου, Κύριε Δήμαρχε Αγίου Νικολάου, κ.κ. Δήμαρχοι του Νομού, Κύριε Διοικητά, Κύριε Αντιπρόεδρε και μλη του Δ.Σ. της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, κ.κ. συνάδελφοι Διοικητές των Νοσοκομείων και του Θ.Χ.Π., Αξιότιμοι επίσημοι προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,

            Η Παιδόπολη Νεάπολης Λσιθίου, λειτουργεί από το 1970 οπότε και φιλοξενούσε 158 παιδιά, συνολικά δε, έχουν περάσει από τον χώρο της 1047 παιδιά μέχρι τώρα. Είναι δε, μία από τις 6 Παιδοπόλεις, που λειτουργούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Λειτουργεί από 1 – 9 – 2003 ως αποκεντρωμένη Μονάδα Κοινωνικής Φροντδας του Δ.Υ.ΠΕ. Κρήτης υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

            Συνοπτικά θα αναφερθώ στο έργο που έχει γίνει και στους στόχους που έχουν τεθεί, από την ανάληψη των καθηκόντων μου έως και σήμερα:

ü      Η Παιδόπολη άνοιξε τις πύλες της στον κοινωνικό περίγυρο, γεγονός που την αποχαρακτήρισε από δρυμα – ghetto, διοργανώνοντας εορταστικές εκδηλώσεις, με την συμμετοχή του κόσμου, π.χ. Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, Αποκριάτικο Χορό και συμμετέχοντας σε πνευματικές και κοινωνικές προσκλήσεις άλλων τοπικών φορέων.

ü      Όσον αφορά στην κτιριακή υποδομή, έχουν γίνει ήδη έργα μόνωσης της στέγης του κεντρικού κτιρίου, στους χώρους της Τραπεζαρίας – Κουζίνας καθ’ ότι έσταζε η βροχή από την οροφή.

ü      Ανακαινίστηκαν εξ’ αρχής τα μπάνια της Δυτικής Πτέρυγας. Ετοιμάζεται τώρα η ανακαίνιση των μπάνιων της Ανατολικής Πτέρυγας.

ü      Γίνεται παράλληλα μελέτη για την διαμόρφωση μικρότερων αυτόνομων χώρων, όσον αφορά στα υπνοδωμάτια, κάνοντας τα πιο λειτουργικά και προσδίδοντας τους σπιτική ζεστασιά.

ü      Επόμενος στόχος η έγκριση χρηματοδότησης για αλλαγή των παραθύρων ιδιαίτερα στις πτέρυγες που κοιμούνται τα παιδιά διότι μπάζουν βροχή και αέρα με αποτέλεσμα την απώλεια θερμότητας και την υγρασία.

ü      Μετά τους τελευταίους ισχυρούς ανέμους καταστράφηκαν τουλάχιστον 2 τετραγωνικά κεραμοσκεπής, με αποτέλεσμα σε πολλούς χώρους, στις έντονες καταιγίδες, να νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε ανοικτό, εξωτερικό χώρο. Την επόμενη ημέρα κιόλας, ενεργοποιηθήκαμε άμεσα και ήρθε τεχνίτης που απεκατέστησε την ζημιά.

ü      Κατά τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών (που συνήθως είναι 15 μέρες σε κατασκήνωση) θα επιδιώξουμε αυτό το καλοκαίρι και ένα δεύτερο 15ήμερο για να προλάβουμε να βάψουμε το κτίριο, ιδιαίτερα τα υπνοδωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους βάζοντας λίγο χρώμα, κάνοντας πιο χαρούμενο και ζεστό τον χώρο τους.

ü      Έχει επίσης εγκριθεί και έγινε η μελέτη γηπέδου 5Χ5, έτσι εντός ολίγου θα ξεκινήσει η κατασκευή του, για να μπορούν τα παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο αλλά και να σχηματίσουν οργανωμένη ομάδα. Έχουμε δε σκοπό, να παραχωρούμε τον χώρο αυτό όποτε μας ζητηθεί από άλλες ενδιαφερόμενες ομάδες εξυπηρετώντας έτσι και τις ανάγκες της ευρύτερης κοινωνίας.

ü      Παρ’ όι δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό κοινωνικοπρονοιακού χαρακτήρα, καταφέραμε και ήρθαμε σε επαφή με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Ηρακλείου και με την ψυχοθεραπευτική ομάδα του Καθηγητή Κου Παρίτση (ΠΑ.Γ.Ν.Η.), προκειμένου να βοηθήσει δωρεάν και με τακτικές επισκέψεις στην Παιδόπολη τις σοβαρότερες περιπτώσεις από τα 21 παιδιά

Και τώρα θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδόπολη Νεάπολης και για τα οποία προσπαθούμε απεγνωσμένα να βρούμε λύσεις:

Ø      Το πρώτο και βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού. Από τις 46 οργανικές θέσεις που ορίζονται από τον Οργανισμό της, αυτή την στιγμή το δυναμικό της στελεχώνουν ουσιαστικά 6 άτομα, τα οποία προσπαθούν να κρατήσουν την Παιδόπολη ανοικτή.

Ο Διευθυντής που εκτός από τα Διοικητικά του καθήκοντα, πηγαινοφέρνει τα παιδιά στα Σχολεία ή στο Νοσοκομείο όποτε παραστεί αάγκη και ασχολείται με ό,τι άλλο προκύψει τις πρωινές ώρες πέραν των καθηκόντων του.

Ο Προϊστάμενος Διαχείρισης και παράλληλα «πολυτεχνίτης» και η βοηθός του στο Γραφείο Διαχείρισης, ασχολούνται με οικονομικά και λογιστικά θέματα καθώς και με εργασίες πάσης φύσεως, ανάλογα με τις ανάγκες.

Δύο επιμελητές εναλλάσσουν τις βάρδιες τους προσέχοντας τα παιδιά, έχοντας να πάρουν ρεπό ή άδειες μήνες τώρα και έχουν εξαντληθεί ψυχικά και σωμαικά.

Μια καθαρίστρια που, αν είναι δυνατόν, προλαβαίνει (;) να καθαρίζει όλους τους χώρους όπως θα πρέπει για να τηρούνται σωστά οι όροι υγιεινής. Επιπρόσθετα, είναι επιφορτισμένη να πλένει τα ρούχα των παιδιών, τα οποία μετά φορούν ασιδέρωτα, διότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου.

 Υπάρχει και ένας Νυκτοφύλακας – «άνθρωπος για όλες τις δουλειές» – ο οποίος τρέχει και δεν φτάνει για να εξυπηρετεί διάφορες καταστάσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσκολιών που δημιουργούνται από την ανεπάρκεια σε προσωπικό αποτελεί το σοβαρό πρόβλημα της μη μεταφοράς μαθητών μας στο Ειδικό Σχολείο Αγ. Νικολάου, εξ’ αιτίας κάποιων δύσκολων, στον χειρισμό, χαρακτήρων και της παντελούς έλλειψης κατάλληλης συνοδείας στο Λεωφορείο (είτε με δική μας ευθύνη, είτε με ευθύνη του ίδιου του ΚΤΕΛ Λασιθίου). Αποτέλεσμα αυτής της ιδιαίτερης κατάστασης, είναι η εκμίσθωση taxi προκειμένου να μεταφέρονται οι μαθτές και να μην αποκλείονται της εκπαίδευσης τους, με κόστος δυσβάσταχτο για τα πενιχρά οικονομικά της Παιδόπολης.

Ø      Δεύτερο βασικό πρόλημα αποτελεί η παρασκευή και η μεταφορά του φαγητού, το οποίο λόγω έλλειψης μαγείρων, ετοιμάζεται στο Νοσοκομείο Νεάπολης και μεταφέρεται τριτοκοσμικά εν έτει 2005, στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου μέχρι την Παιδόπολη, ή από τον Διαχειριστή το μεσημέρι, ή από τον εκάστοτε Επιμελητή βάρδιας το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα. Να μην αναφερθώ και πάλι για ευνόητους λόγους στην πλημμελή υγιεινή που αφορά άμεσα στην υγεία των παιδιών.

Ø      Και βέβαια ενώ υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, θα ήταν ίσως υπερβολή να αναφερθώ στα κτιριακά προβλήματα που σε ένα τόσο υπέροχο μέρος, με θαυμάσια κτίσματα από πλευράς αρχιτεκτονικής, είναι όπως ήδη προείπα τόσο παραμελημένα και αποπνέουν έντονα τον Ιδρυματισμό σε όλο του το μεγαλείο.

Φιλοξενούμε 21 αγόρια από 6 – 17 ετών, όμως η Παιδόπολη δεν είναι ξενοδοχείο και δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Δεν είναι άσυλο μόνο για φτωχά και άστεγα παιδιά. Εδώ διαβιούν παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα συναισθηματικής διαταραχής, κακοποιημένα παιδιά, παιδιά των φαναριών, που κουβαλούν ένα Γολγοθά μέσα στην ψυχή τους. Αυτό λοιπόν που χρειάζονται πάνω απ’ όλα, είναι η βοήθεια που μπορεί να τους προσφέρει εξειδικευμένο προσωπικό (Ψυχολόγοι – Κοινωνικοί Λειτουργοί), για να μπορέσουν όσο πιο ανώδυνα να ξεπεράσουν τα τραύματα τους, να ισορροπήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα για να μπορέσουν να ενταχθούν ως ισότιμα και υγιή μέλη στην κοινωνία μετά την ενηλικίωση τους.

Χρειάζονται ακόμα δίπλα τους ανθρώπους ικανούς να παρακολουθούν την πρόοδο και να τα βοηθούν στην μελέτη τους και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο Σχολείο. ¶ρα και σ’ αυτή την περίπτωση η λύση θα ήταν η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού (Εκπαιδευτικοί – Παιδαγωγοί).

Όσον αφορά την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών προγραμμάτων υπάρχει παντελής έλλειψη αυτών εκτός από την ενασχόληση τους με αθλοπαιδιές όπως ποδόσφαιρο ή μπάσκετ.

Θέμα αποτελεί και η πλημμελής κάλυψη φαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και η μη δυνατότητα επισκέψεων ιατρών σε τακτά χρονικά διαστήματα.

αβεβαιότητα επίσης σχετικά με το μέλλον των «παιδιών των φαναριών» που φιλοξενούνται στην Παιδόπολη τα οποία πλησιάζουν στην ενηλικίωση, οπότε υποχρεωτικά θα σταματήσει η φιλοξενία τους στην Παιδόπολη, χωρίς να έχουν κάποια έγγραφα που τους νομιμοποιούν και τους κατοχυρνουν σαν πολίτες αυτής της χώρας.

Όλα τα παραπάνω στα οποία αναφέρθηκα, έχουν καταγραφεί και πιστοποιηθεί από την επίσκεψη στις 5 Ιουνίου του 2004 του Συνηγόρου του Πολίτη που έχει ως αποστολή την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού και από την επίσκεψη από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου 2005 από σώμα επιθεωρητών των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου αναμένουμε την Έκθεση τους και εγγράφως, η οποία είμαι σίγουρη, ότι θα αποτελέσει κατπέλτη για όλους όσους τόσο καιρό αδιαφόρησαν για την εύρυθμη λειτουργία αυτής της αποκεντρωμένης Μονάδας (τοπικοί φορείς, πολιτική ηγεσία, κρατική κοινωνική πολιτική κ.λ.π.) μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση δεν προσπαθούμε να καλύψουμε την ζοφερή πραγματικότητα, τουναντίον α την κάνουμε γνωστή έτσι ακριβώς όπως ρεαλιστικά την παρακολουθούμε και την βιώνουμε.

Από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα μου και γνωρίστηκα με αυτά τα παιδιά μέσω του Προέδρου του Δ.Υ.ΠΕ., ο οποίος τα είχε ήδη επισκεφθεί και άλλες φορές διαισθάνθηκα και αντιλήφθηκα την ανάγκη που είχαν στο να επικοινωνήσουν, να τους δείξουν ενδιαφέρον και τρυφερότητα και είδα το δέσιμο εκ μέρους των παιδιών στο πρόσωπο του Κου Καλαντζάκη, αλλά σιγά – σιγά και στο δικό μου.

Ανακαλύπτοντας σύντομα τα προβλήματα που προέκυπταν καθημερινά, αισθάνθηκα ότι δεν μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα, αλλά ένιωσα έντονα την ανάγκη να προσφέρω τουλάχιστον οτιδήποτε δεν χρειάζεται έγκριση, χρονοδιάγραμμα, χρηματοδότηση και καθυστέρηση. Δηλαδή την καθημερινή μου παρουσία από το μεσημέρι έως το βράδυ, το χάδι, την τρυφερότητα, το ενδιαφέρον, την συμβουλή και την επικοινωνία.

Η θέση της Προέδρου της Επιτροπής Διοίκησης μπορεί να αποτελεί τυπκά τίτλο τιμής, ουσιαστικά όμως είναι κάτι πιο απλό και ανθρώπινο. Είναι η δύναμη της Προσφοράς.

Γνωρίζω, μετά από ατέλειωτες συζητήσεις, με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Δ.Υ.ΠΕ. και με τα αρμόδια γραφεία το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν και ιδιαίτερα το πάθος του Προέδρου για την υποστήριξη της Παιδόπολης με κάθε τρόπο.

Τολμώ όμως να πω ότι από δω και πέρα τίθεται θέμα πραγματικής και ουσιαστικής πολιτικής βούλησης στο να λυθούν τα πααπάνω προβλήματα και να μην οδηγηθούμε στο κλείσιμο της Παιδόπολης, το οποίο θεωρώ ότι θα προκαλέσει ντροπή, οργή και αγανάκτηση στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στους πολίτες της Νεάπολης, διότι με τις υπάρχουσες συνθήκες η βιωσιμότητα της είναι μάλλον αβέβαιη. Παρ’ ότι έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες έγκρισης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και το ζήτημα είναι τι κάνουμε μέχρι τότε.

Θέλω να σας μιλήσω ανοιχτά, κιτάζοντας σας στα μάτια, αναρωτηθήκατε «Τι σημαίνει Παιδόπολη;». Το λέει η ίδια η λέξη. Πόλη των Παιδιών. Παιδιά! Και μόνο αυτή η λέξη θα έπρεπε να συγκινήσει τις πιο ευαίσθητες ανθρώπινες χορδές σας γιατί οι περισσότεροι είστε γονείς.

Δεν επιτρέπεται να παίζονται μικροπολιτικά ή κομματικά παιχνίδια σε βάρος αυτών των παιδιών. Είναι παράλογο και τουλάχιστον απάνθρωπο από την μεριά όλων όσων εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο θέτοντας εμπόδια στην λύση των προβλημάτων της Παιδόπολης. Τα μικοκομματικά συμφέροντα και την προσπάθεια προσωπικής προβολής αφήστε τα για άλλες περιπτώσεις. Εδώ μιλάμε για παιδικές ψυχές που δεν μπορούμε να τις κάνουμε μπαλάκι του τένις και να τις στέλνουμε από δω και από κει, κλείνοντας το «σπίτι» τους για άλλη μια φορά, αναγκάζοντας τα έτσι να χάνουν ξανά το έδαφος κάτω απ’ τα πόδια τους και να νιώθουν περισσότερη ανασφάλεια για το μέλλον.

Σας παρακαλώ όλους, ασχέτως ιδεολογίας να ενωθείτε σαν μια γροθιά, δίνοντας ένα ηθικό και έντιμο αγώνα, ο καθνας από την πλευρά του, κάνοντας ό,τι μπορεί, όχι μόνο για την βιωσιμότητα της Παιδόπολης, αλλά και για την ενίσχυση της – μπορούμε να φιλοξενήσουμε και 50 παιδιά αρκεί να έχουμε το κατάλληλο προσωπικό – κάνοντας την όπως είναι το όνειρο μου, αλλά και όπως ξέρω και του Κου Καλαντζάκη, πρότυπο Παιδόπολης σ’ όλη την Ελλάδα.

Εύχομαι να γίνει το καλύτερο δυνατό αναμένοντας και ελπίζοντας στην ευαισθησία της Πολιτικής Ηγεσίας. Σας περιμένω να μας επισκεφθείτε και να μας γνωρίσετε απ κοντά.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

 

 

Κοινοποίηση:

 

   Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Δ.

 

 

                                                    ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΔΩΡΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos