Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή /τριας
η Μαρίζα Λαμπράκη κατά τη παρουσίαση

H Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΓΝΑΝ για τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας του Νοσηλευτή/ τριας πραγματοποίησε εκδήλωση- επιστημονική ημερίδα με τίτλο:   « Η Νοσηλευτική ως μια συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη» την Παρασκευή στις 17/5/19 και ώρα 11.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων 1ος όροφος του Νοσοκομείου υπό την αιγίδα της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και της ΕΝΕ 5ο ΠΤ Κρήτης.  

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που για δεύτερη συνεχή χρονιά μου ανατέθηκε να είμαι η υπεύθυνη διοργάνωσης της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους χορηγούς μας  καθώς και όλους τους εισηγητές-συναδέλφους νοσηλευτές για τις εμπεριστατωμένες και άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες τους.
Ευχαριστούμε θερμά την Αν. Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτη κ. Γιακουμάκη πρωτίστως γιατί μας τίμησε με την παρουσία της. Κατάλαβε την υπέρμετρη προσπάθεια των συναδέλφων, τον μόχθο, την αυταπάρνηση, την καθημερινή και δυσανάλογου βάρους προσπάθεια που καταβάλουν για να φέρουν εις πέρας το καθημερινό τους έργο δηλαδή την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Γ.Ν.Αγ.Νικολάου. Και μας υποσχέθηκε ότι από τις επόμενες προσλήψεις θα λάβουμε 30 θέσεις συνολικά και 20 εξ αυτών θα είναι νοσηλευτικού προσωπικού.

Η φετινή θεματολογία της ημερίδας ήταν εμπλουτισμένη και οι ομιλητές ανέλυσαν ζητήματα καίριας σημασία και αξίας τόσο για την εξέλιξη της Νοσηλευτικής από το 1860  που δημιουργήθηκε η πρώτη νοσηλευτική σχολή από την Florence Nightingale στο νοσοκομείο Saint Thomας στην Αγγλία και σηματοδότησε την δημιουργία πολλών και διαφορετικών νοσηλευτικών σχολών παγκοσμίως και στην Ελλάδα. Με την δημιουργία μιας ενιαίας εκπαίδευση και την ίδρυση του Μεσογειακού Πανεπιστήμιου Κρήτης φαίνεται ότι εν τέλει γίνεται πράξη αυτό που τόσα χρόνια επιζητεί η νοσηλευτική κοινότητα. Αυτό που αναμένεται να γίνει πράξη και ελπίζουμε να γίνει σύντομα είναι να υπάρξει επιτέλους ένα και ενιαίο καθηκοντολόγιο για τους νοσηλευτές που να οριοθετεί τον ρόλο τους.  

Στην εναρκτήρια ομιλία η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Μανιάτη Αναστασία  τόνισε την αξία της Νοσηλευτικής ως επιστήμη που  ακολουθεί και εναρμονίζεται  με όλες τις σύγχρονες εξελίξεις και για το λόγο αυτό ο Νοσηλευτής καλείται να εξοπλιστεί με εξειδικευμένη γνώση, άρτια επιστημονική κατάρτιση, και ειδικές δεξιότητες, με απώτερο στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας. Αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Μαιών που εορτάζεται  κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου  και το σπουδαίο έργο τους. Και ευχαρίστησε το αξιόλογο νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου που καθημερινά καταθέτει το μέγιστο των δυνατοτήτων του για την φροντίδα των ασθενών μας και την εξυπηρέτηση των πολιτών που απευθύνονται σε αυτό.

Στην εισήγηση της «H Νοσηλευτική του χθες και του σήμερα» η κ. Λαδοκούκη Γεωργία, Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΓΝΑΝ έκανε μια ιστορική αναδρομή  για την πορεία της Νοσηλευτικής για να φτάσει στο επιστημονικό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.

Στην εισήγηση του «Το πρωτοποριακό έργο της νοσηλεύτριας Elizabeth  Kenny» ο κ.  Μανουσάκης Γιώργος, Νοσηλευτής ΤΕΠ ΓΝΑΝ, Μίλησε για το σπουδαίο έργο και τις πρωτοποριακές θεραπευτικές μεθόδους, νοσηλείας και  ορθοπεδικής αποκατάστασης της Νοσηλεύτριας Elizabeth Kenny που η ιστορία της έμεινε ανεξίτηλη στο χρόνο και έγινε κινηματογραφική ταινία. 

Στην εισήγηση της «Η Νοσηλευτική εκπαίδευση από την σκοπιά των σπουδαστών του ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής ΓΝΑΝ», η κ. Μοδάτσου Μαριλένα , σπουδάστρια ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής ΓΝΑΝ, μίλησε για την εμπειρία της ως σπουδάστρια του ΔΙΕΚ Αγ. Νικολάου από το οποίο αποφοίτησαν πάνω από 300 σπουδαστές πολλοί εξ αυτών εργάζονται και στο ΓΝΑΝ και τόνισε την υψηλή εκπαίδευση που παρέχεται από το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής και την αξία της συνεχιζόμενης κατάρτισης και επιμόρφωσης.

Στην εισήγηση της «Οργάνωση και λειτουργία των ΤΕΠ – Ο Ρόλος του Νοσηλευτή», κ. Μπανιά Ματίνα,  Νοσηλεύτρια MSc Ψυχικής Υγείας, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΤΕΠ ΓΝΑΝ, μίλησε για την λειτουργία των ΤΕΠ της αξία της σωστής στελέχωσης του τμήματος ως η πύλη εισόδου για όλους τους ασθενείς των νοσοκομείων και τον καίριο ρόλο του νοσηλευτή που θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζεται τα επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται σε αυτό. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και η άριστη γνώση οδηγεί στην αποτελεσματικότητα και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Στην εισήγηση της «Δικαίωμα άρνησης στην παροχή φροντίδας υγείας και ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας», η κ. Μέρου Μαρίνα, Νοσηλεύτρια ΜΕΘ ΓΝΑΝ έκανε μια αναφορά στην νομοθεσία σχετικά με την άρνηση αποδοχής θεραπειών από ασθενείς με συγκεκριμένες θρησκευτικές και πολιτισμικές πεποιθήσεις  όπως η Μάρτυρες του Ιεχωβά και πως μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία και η ζωή του ασθενή.

Στην εισήγηση της  «Διαθήκες Ζωής; Ένας βιοηθικός προβληματισμός», Λαμπράκη Μαρίζα, Προϊσταμένη ΤΕΙ-ΤΕΠ, MPH, MScBioethics, ΑΣΠΑΙΤΕ,  ΓΝΑΝ  μίλησε για τις Διαθήκες ζωής την πρώτη μορφή προγενέστερων οδηγιών.  Προτάθηκε το 1969 από τον νομικό Katner Louis, βασιζόμενος στο κληρονομικό Δίκαιο σύμφωνα με το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να ρυθμίζει τις υποθέσεις που τον αφορούν όπως περιουσιακά στοιχεία μετά θάνατον εκφράζοντας την θέληση του με αυτό τον τρόπο όταν πλέον δεν θα είναι σε θέση να αποφασίζει για τον εαυτό του.

Σε πολλές χώρες όπως η Αμερική, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Δανία, εφαρμόζεται με συμβολαιογραφική πράξη από εκείνους που πάσχουν από ανίατα νοσήματα και οι θεραπευτικές παρεμβάσεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα παρά την ανώφελη παράταση ης ζωής.

 Στις ΗΠΑ κατά το έτος 2007 το 41%  είχαν Διαθήκη ζωής. Αυτό επέτρεψε την δημιουργία σχετικής νομοθεσίας σχεδόν στο 100% των πολιτειών της. Επίσης σε έρευνα που διεξήχθη το 2014 σε δείγμα 7900 ανθρώπων το 26,3% είχε κάποιας μορφής Διαθήκη ζωής.

Στην Καντιανή ηθική θεώρηση ο άνθρωπος ως «πρόσωπο» είναι άξιος σεβασμού.  Ο τερματισμός της ζωής ως μέσο για την καλυτέρευση της ζωής ενός ανθρώπου, εφόσον η συνέχιση της θα μείωνε την συνολική αξία του ως «προσώπου», καθώς και η  διεκδίκηση του δικαιώματος του τερματισμού της ζωής του ασθενή επειδή δεν του αξίζει πλέον να ζει, είναι απορριπτέα.Οι «προγενέστερες οδηγίες» ίσως να μπορούν με ασφάλεια να εκφράσουν την συναίνεση του ασθενή. Το παράδοξο, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι ότι στην περίπτωση της Διαθήκης, ο άνθρωπος διαθέτει τα περιουσιακά του στοιχεία σύμφωνα με την βούληση του.

Στην «Διαθήκη Ζωής» έχει την δυνατότητα διάθεσης της ίδιας του της ζωής; Ο τερματισμός της  ανθρώπινης  ζωής   ως  «το δώρο Θεού», σημαίνει σφετερισμό σε μια ιδιοκτησία που δεν είναι του «προσώπου» που της διάγει, γιατί εκείνος απλώς είναι ο κάτοχος και όχι ο ιδιοκτήτης της.

 Ακόμη και οι άθεοι καθιστούν τον τερματισμό της ζωής κατάσταση προβληματική, δεδομένου ότι η ανθρώπινη ζωή έχει εγγενή αξία.

Η απάντηση ίσως βρίσκεται και πάλι στην έννοια του προσώπου. Ο άνθρωπος παραμένει «πρόσωπο»,  άξιο σεβασμού,  ως το τέλος της ζωής του. Η αξιοπρέπεια συνάδει με την εγγενή αξία της ανθρώπινης ζωής.

 Οι αποφάσεις περί του τέλους της ζωής πρέπει να συνυπάρχουν με την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό. Επειδή η αξιοπρέπεια είναι πολύτιμη, εμμένουμε στην ελευθερία και ιδιαίτερα στην ελευθερία της συνειδήσεως.

Κάθε άνθρωπος πρέπει να διάγει το βίο του ελεύθερος και να αποφασίζει ελεύθερος για το τέλος της ζωής του, για το λόγο αυτό οι τελικές αποφάσεις βρίσκονται μέσα στην σφαίρα της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού.

Σύντομα ο σχεδιασμός μας είναι να διοργανώσουμε περισσότερα και μεγαλύτερα πράγματα. Το νοσοκομείο μας έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι μπορεί να καταφέρει πολλά γιατί πάνω απ’ όλα έχει ανθρώπους που το αγαπούν και το στηρίζουν και θα συνεχίσουν να το κάνουν για να έχει την θέση που του αρμόζει ώστε να συνεχίζει να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Η Υπεύθυνη διοργάνωσης

Λαμπράκη Μαρίζα

Προϊσταμένη ΤΕΙ-ΤΕΠ, MPH, MScBioethics, ΑΣΠΑΙΤΕ 

Αν. Συντονίστρια προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής υγείας

Γενικό Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos