Γιώργος ΧατζημαρκάκηςΤιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνει στην έδρα της Ε.Ε. ο κρητικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας Γιώργος Χατζημαρκάκης με αφορμή τον εορτασμό κατά τη φετινή χρονιά της επετείου των 50 ετών από το θάνατο του μεγάλου κρητικού συγγραφέα. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 19:00 στην αίθουσα Yehudi Menuhin, PHS 1oς όροφος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και περιλαμβάνει τη θεατρική παράσταση «Καπετάν ιχάλης – Ελευθερία ή Θάνατος» από τη θεατρική ομάδα του «Ελληνο-Γερμανικού Συλλόγου Κρέφελντ» σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Κρητών Ντύσσελντορφ και Περιχώρων».

Η θεατρική ομάδα δραστηριοποιείται στην περιοχή που γεννήθηκε ο ευρωβουλευτής και έχει δώει ήδη δύο επιτυχημένες παραστάσεις του έργου στη Γερμανία.
Η παράσταση θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη γραπτή μετάφραση στην γερμανική γλώσσα που θα προβάλλεται σε οθόνη. Παράλληλα θα λειτουργήσει από 26 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου έκθεση με φωτογρφικό υλικό και ντοκιμαντέρ για την ζωή του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα στην αίθουσα Yehudi Menuhin.
Οι εκδηλώσεις γίνονται με την υποστήριξη της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το υλικό που προβάλλεται από το Μουσείο Καζαντζάκη.

«Με τις εκδηλώσεις αυτές θέλω να αναδείξουμε και να τιμήσουμε στην έδρα της Ε.Ε. μια μεγάλη προσωπικότητα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Προσωπικά θεωρώ τον Καζαντζάκη ως τον πνευματικό μου πατέρα και αυτή η πρωτοβουλία είναι ένα ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης για ότι μου πρόσφερε. Τα βιβλία του στάθηκαν για μένα ο μόνιμος σύντροφος των εφηβικών μου χρόνων και παραμένουν μέχρι σήμερα πολύτιμος θησαυρός. Μέσα από τον Καζαντζάκη γνώρισα στην Ευρώπη την ψυχή της Ελλάδας και της Κρήτης. Το έργο του ήταν το διαβατήριο μου στην ελληνική γλώσσα και ένα μοναδικό ταξίδι στη γη που γέννησε τους προγόνους μου που σημάδεψε για πάντα τη ζωή μου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos