Εκκλησίτσες μνημεία και κίνδυνος πυρκαγιάς
το ομοίωμα εκκλησίας μπορεί να προκαλέσει φωτιά

Όλοι λίγο πολύ, έχουμε αντιληφθεί τις πολλές δεκάδες μικρές εκκλησίτσες, ομοιώματα, στις άκρες κυρίως του βόρειου οδικού άξονα, εν είδει αναθήματος, σε κάποιο πρόσωπο που έχασε τη ζωή του στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου. Σε πολλές περιπτώσεις, συνήθως συντηρείται και ένα καντήλι αναμμένο. Και εδώ έγκειται το πρόβλημα απροσεξίας, του “ιδιοκτήτη” της εκκλησίτσας. Αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο ανάφλεξης της γύρω ξερής βλάστησης και πρόκλησης πυρκαγιάς, πέρα από το ότι δεν θα φέρει κανέναν πίσω …..

Στη φωτογραφία που βλέπετε, δεν φαίνεται το αναμμένο καντήλι μέσα, λόγω του φλας, αλλά το παραθυράκι είναι σπασμένο και μερικά εκατοστά πιο κει, το ξερό φύλλο είναι έτοιμο να αναφλεγεί. Αλλά τέτοιες λεπτομέρειες δεν μας περνούν από το μυαλό. Ούτε το γεγονός ότι αυτή, καθαυτή η κατασκευή μπορεί να χειροτερέψει την έκβαση ενός τροχαίου εάν πέσει κάποιος πάνω. Τόσα χρόνια ο ΒΟΑΚ και τώρα ΟΑΚ δεν έχει καν ασχοληθεί με τις δεκάδες τέτοιου είδους κατασκευές και πολύ μεγαλύτερες. Εδώ κάνει γαργάρα τα παράνομα ανοίγματα στον εθνικό που προκαλούν θανάτους.

Εκκλησίτσες μνημεία και κίνδυνος πυρκαγιάς
μια από τις δεκάδες τέτοιες κατασκευές κατά μήκος του ΒΟΑΚ, αλλά και αλλού

Θα είχε σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα και θα αποτελούσε πολύ ποιο χρήσιμο μνημόσυνο για τα θύματα, να τυπώνονταν οι φωτογραφίες τους σε διάσταση Α2 και να τοποθετούνταν έξω από τα γραφεία του ΟΑΚ, των αρμοδίων υπουργείων, ακόμα και του πρωθυπουργού, μιας και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1969 και ακόμα δεν λέει να τελειώσει.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos