Δήμαρχος με κτηνοτρόφους αλλά τί περιβολή !

Από την επίσκεψη

Με ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις επέστρεψαν τα μέλη της αποστολής που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εκδρομή που οργάνωσε στην Κύπρο ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου για τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στο Οροπέδιο.
Στην αποστολή συμμετείχαν 15 νέοι κτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου με στόχο να ενημερωθούν για τον τρόπο που λειτουργεί ένας από τους πιο παραγωγικούς τομείς της Κυπριακής οικονομίας όπως είναι η κτηνοτροφία.

Κατά την τετραήμερη παραμονή τους στην Κύπρο οι κτηνοτρόφοι του Οροπεδίου είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά πως λειτουργεί ο κύκλος της κτηνοτροφίας, από την παραγωγή της πρώτης ύλης που διατίθεται για την τροφή των ζώων, την εκτροφή έως και την επεξεργασία και τη διάθεση των κτηνοτροφικών προϊόντων στην αγορά.
Η αποστολή επισκέφθηκε οργανωμένα κτηνοτροφικά πάρκα σε διάφορες περιοχές τα οποία χρησιμοποιούν πλήρως την σύγχρονη τεχνολογία διασφαλίζοντας την ποιότητα και ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων (γάλα, κρέας κ.λ.π.) αποτελώντας σύγχρονες επιχειρήσεις με μεγάλη και σταθερή οικονομική απόδοση για τους Κύπριους κτηνοτρόφους.
Επίσης επισκέφθηκαν σύγχρονο σφαγείο, γαλακτοβιομηχανίες και συναφείς υποδομές που σχετίζονται με την κτηνοτροφία. Ακόμα επισκέφθηκαν ημιορεινές περιοχές όπου κυριαρχεί η καλλιέργεια της πατάτας.

Την αποστολή ξενάγησαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαρί κ. Νίκος Άσπρου, ο Βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ. κ. Γεώργιος Τάσου, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Λάρνακας κ. Σπύρος Ελεονώρου και ο Δήμαρχος Λευκάρων κ. Ανδρέας Σώσειλος.

«Ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία για τους κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι πιστεύω ότι διαπίστωσαν άμεσα πως μπορεί με οργανωμένο τρόπο να λειτουργήσει επιχειρηματικά η κτηνοτροφία. Όλα τα μέλη της αποστολής είναι εντυπωσιασμένα από το γεγονός ότι σε περιοχές που προσομοιάζουν κατά πολύ με τις συνθήκες της Κρήτης, έχει αναπτυχθεί η κτηνοτροφία με ελεγχόμενο και πλήρως αποτελεσματικό τρόπο. Έγινε νομίζω κατανοητό απ’ όλους πως η οργανωμένη κτηνοτροφία οδηγεί στη σίγουρη και μεγάλη κερδοφορία και παράλληλα συμβάλει καθοριστικά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό στην Κρήτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Θεωρώ ότι έχουμε πλέον ένα εφαρμοσμένο παράδειγμα καλής πρακτικής που μπορεί να βοηθήσει ειδικά τους νέους κτηνοτρόφους μας να κάνουν τα δικά τους δημιουργικά βήματα. Εμείς ως Δήμος είμαστε κοντά τους και για αυτό το λόγο άλλωστε πήραμε αυτή την πρωτοβουλία και οργανώσαμε με δαπάνη του Δήμου αυτή την επίσκεψη», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μηλιαράς.

Παράλληλα ο Δήμαρχος τόνισε ότι φιλοξενία των Κυπρίων ήταν πρωτόγνωρη και εντυπωσιακή, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια αφετηρία για την ανάπτυξη περαιτέρω σχέσεων με την Αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos