γιατρός, ασθενής
ελεύθερη πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δομές υγείας

Εξαιτίας της παραπληροφόρησης που υπάρχει, εσκεμμένα ή μη, για την δυνατότητα πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας ανασφάλιστων πολιτών και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δημιουργείται σε πολλούς συμπολίτες μας  λανθασμένη εντύπωση, αποκλεισμού τους από την υγειονομική κάλυψη.

Άρχισε η εφαρμογή του νόμου 4368/21-1-16  που αφορά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ των ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ πολιτών και ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ στο δημόσιο σύστημα υγείας και την φαρμακευτική περίθαλψη.

Είναι ένα σημαντικό μέτρο του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσε στην πατρίδα μας η εφαρμογή των μνημονίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ που δεν έτυχε της προβολής που είναι αναγκαία για την πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων πολιτών:

  1. Οι κάτοχοι Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης  (ΑΜΚΑ) σύμφωνα με το άρθρο 33 του νόμου 4368/2016, οι οποίοι είναι ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ,  έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας και δικαιούται ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης. Οι δικαιούχοι δεν υποχρεούται σε οποιαδήποτε δήλωση χρέους για τις παραπάνω υπηρεσίες που τους έχουν προσφερθεί.
  1. Πολλές κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, αποκτούν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης σε νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη με την έκδοση της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης (Κ.Υ.Π.Α).
  2. Εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή στις δαπάνες για φαρμακευτική αγωγή άτομα και οικογένειες με χαμηλό ετήσιο εισόδημα, άτομα με αναπηρία κάτω του 67% ή άτομα που ανήκουν στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων  με συγκεκριμένο ετήσιο εισόδημα.

Περισσότερες λεπτομέρειες με όλες τις περιπτώσεις των ευάλωτων ομάδων που δικαιούνται ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, υπάρχουν στην παρακάτω ιστοσελίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης: www.hc-crete.gr και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν.

Νομαρχιακή Λασιθίου Συ.Ριζ.Α.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos