ΕλιάΕρώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εξωτερικών απευθύνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης με την οποία διερωτάται α οι έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ, που προσφέρουν νέες δυνατότητες βιολογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς – πρόκειται να αξιοποιηθούν από τα υπουργεία  προς όφελος ελαιοπαραγωγών κι καταναλωτών.

 
Η επιστολή
 
Τα θετικά αποτελέσματα των ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ, που συνίστανται στην δημιουργία του πρώτου διαγονιδικού δάκου της ελιάς, μιας δηλαδή βιολογικής και αποτελεσματικής μεθόδου καταπολέμησης ενός από τους σημαντικότερους εχθρούς της ελιάς στη χώρα μας, δεν πρέπει να μείνουν αναξιοποίητα. Η νέα αυτή μέθοδος συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με την διασφάλιση της ποιότητας και της υγιεινής των παραγόμενων προϊόντων, αφού αντίθετα με τον ψεκασμό δεν αφήνει υπολείμματα, αλλά κατορθώνει να παρέχει εναλλακτική βιολογική φυτοπροστασία.
 
Έτσι, εξασφαλίζει την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων και τη προστασία των καταναλωτών, καθιστώντας το ελληνικό λάδι ακόμα ποιοτικότερο και, συνεπώς, ανταγωνιστικότερο και στην ευρωπαϊκή αγορά. Η σημαντική αυτή νέα δυνατότητα, που διανοίχθηκε για την καταπολέμηση του δάκου χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων πρέπει να τύχει της ανάλογης προσοχής και υποστήριξης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας, ώστε να είναι το συντομότερο δυνατό προσιτή σε όλους τους αγρότες της χώρας μας, επΆ ωφελεία των ίδιων των αγροτών, των καταναλωτών, αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊότων.
 
 Μετά τα παραπάνω ερωτάστε:
  • Στα πλαίσια της διαρκούς αυξανόμενης ανησυχίας για τους διατροφικούς κινδύνους που ελοχεύουν στις χημικές μεθόδους φυτοπροστασίας, τι σκοπεύετε να πράξετε για να αξιοποιηθεί άμεσα η πρωτοπόρα βιολογική μέθοδος των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ; 
  • Πότε και πως θα γίνει προσιτή στο σύνολο των ελαιοπαραγωγών, ώστε να ωφεληθούν τόσο αυτοί, με την ενίσχυση της ποιότητας κι της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους, όσο και οι τελικοί καταναλωτές;
    Ο ερωτών Βουλευτής
Print Friendly, PDF & Email

Από manos