Επίσκεψη μαθητών σε φωτοβολτϊκό πάρκοΕπειδή τα παιδιά του σήμερα είναι οι πολίτες και ενεργειακοί χρήστες του αύριο, ο ρόλος της εκπαίδευσης στην διαμόρφωση σωστής ενεργειακής συμπεριφοράς και ενημέρωσης είναι σημαντικός. Έτσι οι σχετικές ενεργειακές – εκπαιδευτικές δραστηριότητες λαμβάνουν ολοένα μεγαλύτερη βαρύτητα στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα εφαρμοζόμενα προγράμματα του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης υποστηρίζουν την παιδαγωγική προσέγγιση της ενεργειακής μάθησης και της δράσης.

Δεδομένης της σπουδαιότητας του «ενεργειακού ζητήματος» και της συνακόλουθης «κλιματικής αλλαγής», η οποία προκαλείται από την αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων, το Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνεχίζει να υποστηρίζει και φέτος κατά το σχολικό έτος 2007-2008, τα εκπαιδευτικά – ενεργειακά προγράμματα με θέμα τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την εξοικονόμηση ενέργειας και την Κλιματική Αλλαγή». Στόχος είναι η πολύπλευρη στήριξη των διδασκόντων για την επιτυχή προσέγγιση του δύσκολου θέματος της «Ενέργειας» σ’ αυτές τις ηλικίες.
Οι δραστηριότητες των προγραμμάτων συνίστανται στην παρακίνηση των μαθητών (μέσω ενημέρωσης-πληροφόρησης και βιωματικής προσέγγισης) για τη λήψη μέτρων μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με απώτερο στόχο την βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς τους. Στόχος επίσης αποτελεί η ενημέρωση και παρακίνηση των γονέων των μαθητών, με κύριο εργαλείο τη δύναμη πειθούς που διαθέτουν οι μαθητές.
Το Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης έχει εκπονήσει ειδικό υλικό επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών αλλά και ειδικό διδακτικό υλικό για τα παιδιά με θεωρία αλλά και παιχνίδια, ασκήσεις, κατασκευές, ζωγραφιές, τοπικές ιστορίες, κλπ. ώστε να μάθουν με ευχάριστο τρόπο.
Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων υπάρχει συνεχής επιστημονική υποστήριξη των εκπαιδευτικών ενώ μέσω ειδικού ερωτηματολογίου, που διανέμεται στους μαθητές εκτιμάται η επίδραση του προγράμματος.
Αυτή την σχολική χρονιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα 14 Σχολεία (1 Νηπιαγωγείο, 10 Δημοτικά Σχολεία 1 Γυμνάσιο, 1 ΕΠΑΛ και 1 Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) απ’ όλη την Κρήτη (410 μαθητές) καθ’όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2007-2008 και υλοποιείται με τις συνεργασίες των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιων & Δευτεροβάθμιων Εκπαίδευσης (σε αρμονία με τις δραστηριότητες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Ευέλικτης Ζώνης, Τεχνολογίας,..), τους Εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους των Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όλων των νομών της Κρήτης.
Επιπλέον γίνεται πιλοτική εφαρμογή νέου εκπαιδευτικού υλικού: «Μια βαλίτσα γεμάτη…Ενέργεια» που αποτελεί ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύνολο εκπαιδευτικών εργαλείων για μαθητές προσχολικής ηλικίας καθώς και για μαθητές της πρώτης σχολικής ηλικίας (Α’ και Β’ Δημοτικού). Η βαλίτσα αυτή σχεδιάστηκε, εφαρμόστηκε και αξιολογήθηκε από μια ομάδα ειδικών επιστημόνων και μπορεί να δοθεί σε ενδιαφερόμενα σχολεία μετά από συνεννόηση με το Ενεργειακό Κέντρο.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos