ενεργειακή αναβάθμιση δικτύων του δημόσιου οδοφωτισμού
από τη συνάντηση στη Περιφέρεια Κρήτης

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημόσιου οδοφωτισμού παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στη Περιφέρεια Κρήτης

με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη  Σταύρου Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Καλογερή, του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του Προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κώστα Βαρλαμίτη  του Προέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Βασίλη Τσολακίδη, Δημάρχων, αντιδημάρχων, και στελεχών αρμόδιων υπηρεσιών.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αναφερόμενος στην σημαντικότητα υλοποίησης του προγράμματος από τους Δήμους τόνισε ότι η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για την Αυτοδιοίκηση μπορεί να ξεπεράσει το 60% και είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους δήμους, με μεγάλο επίσης περιβαλλοντικό όφελος, ενώ μεγάλος στόχος είναι η λειτουργία φωτοβολταικών από τους ΤΟΕΒ με μελέτη που θα γίνει με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Από την πλευρά τους  ο κ. Βαρλαμίτης και ο κ. Τσολακίδης ανέφεραν ότι η εξοικονόμηση πόρων για την Αυτοδιοίκηση μπορεί να φτάσει έως 65% ενώ ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία οργάνωσης της εκδήλωσης  για την προώθηση-υλοποίηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης στους δημόσιους-δημοτικούς δρόμους,  που χρηματοδοτείται με χαμηλό επιτόκιο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Επενδύσεων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού τόνισε:

«Είναι μια σημαντική εκδήλωση με την παρουσία του Προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κώστα Βαρλαμίτη και του Προέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Βασίλη Τσολακίδη για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, για τους δήμους, για την Περιφέρεια, να μειώσουμε το κόστος κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι οι διαγωνισμοί σύμφωνα με αυτά που ορίζει το Παρακαταθηκών και Δανείων, η εκτίμηση μας είναι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν δημοπρατήσεις έργων τα οποία αφορούν τον οδοφωτισμό για εξοικονόμηση ενέργειας. Η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από το πρόγραμμα υπερβαίνει το 60%. Ο μεγάλος στόχος επίσης είναι τα φωτοβολταικά από τους ΤΟΕΒ, με μελέτη η οποία θα γίνει με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, και στη συνέχεια να βρούμε την πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου. Μπορούμε να προετοιμαστούμε και μάλιστα ξεκινήσαμε ήδη συναντήσεις με φορείς, και αρκετοί δήμοι θέλουν να συμμετάσχουν για τους βιολογικούς καθαρισμούς, άρα μέσα στο επόμενο εξάμηνο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και από το 2018 να κάνουμε τα έργα».

Ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κώστας Βαρλαμίτης δήλωσε:

«Σήμερα ενημερώνουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού που έχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Η χρήση νέων τεχνολογιών στο τομέα αυτό δημιουργεί την δυνατότητα σημαντικής μείωσης και στο κόστος αλλά από την άλλη πλευρά μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος λόγω της μείωσης εκπομπών καυσαερίου. Το όφελος που υπολογίζουμε ότι θα έχουν οι δήμοι από αυτή την επένδυση από πλευράς μείωσης του ενεργειακού κόστους υπολογίζεται στο 65%. Υπάρχουν δρόμοι που την ευθύνη του οδοφωτισμού την έχουν οι δήμοι και δρόμοι που η ευθύνη ανήκει στη Περιφέρεια. Ο κάθε φορέας έχει την ευθύνη της δικής του επένδυσης. Εμείς σήμερα ενημερώνουμε όλη την Κρήτη, υπάρχουν ήδη δήμοι που έχουν κάνει αίτηση ένταξης. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Επενδύσεων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι όροι είναι αρκετά καλοί, το επιτόκιο χρηματοδότησης είναι χαμηλό η διάρκεια αντιστοιχεί στη διάρκεια «ζωής» της επένδυσης, με συνέπεια η επένδυση να αποπληρώνεται από την εξοικονόμηση της ενέργειας και να παραμένει ένα οικονομικό όφελος για το δήμο».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos