Βάνα Σφακιανάκη, Γιώργος Τομαδάκης
Βάνα Σφακιανάκη, Γιώργος Τομαδάκης

Την Κυριακή 10/5 κατόπιν πρωτοβουλίας της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων για τον Ορεινό όγκο της Θρυπτής πραγματοποιήθηκε στην Παχειά Αμμο ενημερωτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την αρχιτέκτονα κ. Βαννα Σφακιανάκη.

Στην συνάντηση παραβρεθηκαν παράγοντες του Δήμου Ιεράπετρας, εκπρόσωποι παρατάξεων, συλλόγων και φορέων απο τον νομό Λασιθίου.

Απο την ομιλήτρια αλλα και απο την μετέπειτα διεξοδική συζήτηση φωτίστηκαν ωρισμένες πλευρές του υπο διαβούλευση χωροταξικού σχεδιασμού (καθώς και τα περιθώρια που δίδονται) μερικές απο τις οποίες είναι:

  • Οι ασφυκτικές προθεσμίες της διαβούλευσης που στην ουσία ακυρώνουν την δυνατότητα ενημερωσης και υποβολής προτάσεων εκ μερους των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο δε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που παρέστη συμφώνησε με την άποψη αυτή εκφράζοντας μάλιστα την θέση ότι πρέπει να ακυρωθεί η σχετική διαδικασία ωστε να ληφθούν υπόψιν οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
  • Η έμφαση που δίδει το προτεινόμενο σχέδιο στα μεγάλα έργα με επίκεντρο την ενέργεια (ΒΑΠΕ, καλώδια σύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα, έργα όπου υπάρχουν φράγματα, χώροι υποδοχής του αγωγού φυσικού αερίου στον Αθερινόλακκο, κ.ο.κ) που θα αλλάξουν δραματικά την εικόνα του Κρητικού τοπίου.
  • Η πρόβλεψη για προσέλκυση υψηλού οικονομικου επιπέδου τουρισμού όσον αφορά περιοχές της Ανατ. Κρήτης.
  • Η δυνατότητα που δίδεται στους ΟΤΑ να καθορίσουν την φυσιογνωμία του τόπου τους μέσα απο τα Γενικά πολεοδομικά σχέδια και τις τροποποιήσεις των μια και απουσιάζουν εξειδικευμένες προτάσεις στον υπο διαβούλευση χωροταξικό σχεδιασμό.
αρκετοί ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν και ρώτησαν ....
αρκετοί ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν και ρώτησαν ….

Η Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων θεωρούμε σαν πρώτη επιλογή για τον τόπο μας την ήπια ανάπτυξη που προέρχεται  απο δράσεις των τοπικών κοινωνιών, που σέβεται και  αναδεικνύει την ιδιατερότητα του φυσικού και πολιτισμικού μας περιβάλλοντος.  Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε ότι ενεργοί πολίτες είναι οι ενημερωμένοι πολίτες και γι αυτό θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην διάχυση  του δημόσιου διαλόγου, όπως στην σημερινή επιτυχή συνάντηση, σχετικά με τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την περιοχή μας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos