Το μάθαμε και δεν μπορούμε να το χωνέψουμε:

ΛατώΟ αρχαιολογικός χώρος της Λατούς στη Κριτσά, θα μείνει κλειστός φέτος, αφού τελικά, δεν θα προσληφθεί εποχιακό προσωπικό για τον συγκεκριμένο χώρο.
Παρά το ότι, ο αριθμός των εποχικών, δεν αλλάζει, το Υπουργείο δεν προσλαμβάνει φέτος άτομα για τη Λατώ.
Η κοινωνία της Κριτσάς, είναι πλέον ανάστατη, αφού και οι λίγοι εκείνοι τουρίστες που έρχονται στη περιοχή, δεν έχουν κίνητρο να ανέβουν μέχρι εκεί. Αλλωστε και η Παναγία Κερά είναι ανοιχτή μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ τα υπόλοιπα μνημεία είναι κλειστά.
Ορισμένοι θερμόαιμοι Κριτσώτες, πήγαν και άνοιξαν τις πόρτες της Λατούς, τουλάχιστον να μην την βρίσκουν κλειστή οι ξένοι που φτάνουν μέχρι εκεί.
Αυτό όμως σημαίνει ότι ο χώρος είναι αφύλακτος, με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.

Τι κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού ;

(Ο εμπορικός Σύλλογος Κριτσάς έχει προγραμματίσει συνεδρίση για το θέμα, το βράδυ της Τετάρτης (8/6)). Μας έστειλε την παρακάτω ανακοίνωση:

Όταν η αγανάκτηση ξεχειλίζει.

Ο νομός Λασιθίου είναι σε όλους γνωστό πως λειτουργεί σαν δεξαμενή ψήφων και μόνο, κάτι που έχει φανεί πολλές φορές και κάθε μέρα λο και περισσότερο επιβεβαιώνεται δυστυχώς. Το τελευταίο που έχει προκύψει και επιβεβαιώνει τον κανόνα της εσκεμμένης εγκατάλειψης που ισχύει για το νομό έχει να κάνει με την πρόσληψη εποχικού προσωπικού για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.
Με το αριθμό των προσληφθέντων να παραμένει ο ίδιος σε πανελλαδικό επίπεδο κανείς υπάλληλος δεν περίσσεψε για τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού. Έτσι μετά τον αρχαιολογικό χώρο της Βασιλικής που από πέρυσι παραμένει κλειστός, φέτος ήρθε η σειρά της Λατούς. Κάποιοι αρμόδιοι έκρινν περιττό να παραμείνει ανοικτή η αρχαία πόλη ρίχνοντας έτσι άλλη μια καταδικαστική βολή στην παραπαίουσα τουριστική κίνηση της περιοχής. Γιατί ας μη γελιόμαστε η Λατώ αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που συρρέουν απ όλους τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης.
Κλείνοντας τον χώρο της Λατούς το πλήγμα είναι μεγάλο για την περιοχή της Κριτσάς που καθημερινά και με σταθερά γρήγορους ρυθμούς συρρικνώνεται η κίνηση της με όποιο κόστος σημαίνει αυτό όχι για την ανάπτυξη της – έχουμε σταματήσει πια να μιλάμε για ανάπτυξη – μα απλά για τη διατήρηση της.
Το τοπίο που υπήρχε μέχρι πριν λίγα χρόνια με την Παναγία τη Κερά ανοικτή τις ίδιες ώρες που ισχύουν για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τη Λατώ επίσης και τον ¶γιο Γεώργιο τον Καβουσώτη έχει αλλάξει άρδην. Όλα έχουν κλείσει εκτός της Κερά που και αυτή παραμένει ανοικτή έως τις 3.00 η ώρα.
Το τραγελαφικό της υπόθεσης όπως πληροφορηθήκαμε, ότι τα εισιτήρια έχουν εκδοθεί για το χώρο της Λατούς χωρίς να υπάρχει ο φύλακας που θα τα κόψει. Μετά απ όλα αυτά νομίζουμε ότι το παιγνδι του εμπαιγμού έχει ξεπεράσει πια κάθε ανεκτό όριο και έχει περάσει σε επίπεδο εσκεμμένης εγκληματικής εγκατάλειψης της περιοχής και του νομού μας γενικότερα και είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι αυτό. Από τον απλό πολίτη έως τον υψηλότερο φορέα διοίκησης του νομού που και αυτός δηλνει αναρμόδιος για την επίλυση του προβλήματος. Ο ένας περιμένει από τον άλλο λοιπόν και όλοι από κανέναν. Κάτι όμως πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα. Όλα δείχνουν πως δυστυχώς ζούμε σε χώρο αναρμόδιων όπου ο καθένας το μόνο που κοιτάζει είναι να κάθεται καλά στην καρέκλα του γι αυτό είναι ανάγκη να πάρουμε οι ίδιοι τη κατάσταση στα χέρια μας. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για λόγια και υποσχέσεις. Ή αντιδρούμε δυναμικά και διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν ή περιμένουμε από τους αρμόδιους  αναρμόδιους να βγάλουν το πόρισμα της καταστροφής της περιοχής μας.
 
Εμπορικός Σύλλογος Κριτσάς.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos