Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την ηλεκτροδότηση της Σπιναλόγκας
Σπιναλόγκα, φωτισμένη από τις γεννήτριες ….

Ο Βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης είχε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή, για θέματα του νομού Λασιθίου, την Πέμπτη 24/1/2019 . Συμφώνησαν ότι αφού έγινε το πρώτο βήμα και εξασφαλίστηκε ότι τα μνημεία μας δεν πωλούνται, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πρέπει και να τα αναδείξουμε.

Ο Βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης είχε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή, για θέματα του νομού Λασιθίου, την Πέμπτη 24/1/2019 . Συμφώνησαν ότι αφού έγινε το πρώτο βήμα και εξασφαλίστηκε ότι τα μνημεία μας δεν πωλούνται, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πρέπει και να τα αναδείξουμε.

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την ηλεκτροδότηση της Σπιναλόγκας
Ο Βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης με τον Υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή

Έτσι συμφώνησαν ότι προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση του Μουσείου Αγίου Νικολάου με την υλοποίηση της Μουσειογραφικής μελέτης, την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια προθηκών, την έναρξη των εργασιών για το φρούριο Καλέ Ιεράπετρας που έχει δεσμευμένη πίστωση ( Υπουργείο Πολιτισμού- Περιφέρεια Κρήτης) και έχει προκηρυχθεί η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, η βραχοστερέωση του Δικταίου Άντρου του οποίου η μελέτη έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ και εναπόκειται στον Δήμο η υλοποίηση του έργου. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της προστασίας και της πρόσβασης στην ανασκαφή του μινωικού νεκροταφείου του Πετρά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την Σπιναλόγκα και την προοπτική ένταξης της στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ο βουλευτής τόνισε ότι μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να συνοδεύεται με την ανάλογη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες και επεσήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ηλεκτροδότησης του νησιού.

Ο υπουργός τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο  Κρήτης και δημόσιους πόρους και με την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Το Γραφείο Τύπου του Βουλευτή Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ

Περί ηλεκτροδότησης δήλωση δημάρχου Αγίου Νικολάου:

Ιδιαίτερα θετική – χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός – την εξέλιξη που υπήρξε μετά την συνάντηση του βουλευτή Λασιθίου κ. Μ. Θραψανιώτη με τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Στρατή, αναφορικά με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τον ηλεκτροφωτισμό της νήσου Σπιναλόγκας, που πληροφορήθηκε μέσω της τοπικής εφημερίδας, σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

“Ενημερωθήκαμε ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ο κυβερνητικός βουλευτής, έθεσε μετ΄επιτάσεως στον υπουργό το θέμα της ηλεκτροδότησης της Σπιναλόγκας, ένα στόχο που η παρούσα δημοτική αρχή είχε βάλει εξ΄ αρχής (ένα μόλις χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της )και αποτελεί ουσιαστικά μέρος της όλης προσπάθειας που καταβάλλεται για την ένταξη του μνημείου στην UNESCO”.

Αναφερόμενος στην συγκεκριμένη προοπτική, διευκρίνησε ότι η ένταξη του μνημείου, δεν διασφαλίζει χρηματοδοτήσεις έργων και δράσεων επί της νησίδας, αποτελεί ωστόσο ένα “χρήσιμο εργαλείο”, δεδομένου ότι στο εξής θα πρέπει το μνημείο να τηρεί την αυθεντικότητα και την αξία του, συμπληρώνοντας τις υποδομές του !

Χαρακτηριστικά υπενθύμισε τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την ένταξη του μώλου πρόσδεσης των πλοιαρίων, αλλά και τον βιολογικό καθαρισμό στο νησί (Ο.Χ.Ε Δήμου Αγίου Νικολάου), διευκρινίζοντας ότι η ανακοίνωση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, για τον ηλεκτροφωτισμό της Σπιναλόγκας, αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στην λειτουργία του φωτισμού στην οχυρή νησίδα όσο και σε μια σειρά δράσεις που έχουν συζητηθεί με την ΕΦΑ Λασιθίου και συνάδουν με την ιστορία του νησιού.

Ο κ. Ζερβός, τόνισε επίσης, ότι με αφορμή την διαδικασία για τον ηλεκτροφωτισμό, ο χώρος θα μπορέσει στο εξής να λειτουργήσει πολύ καλά και σε θέματα ασφαλείας, αφού θα υπάρξει η δυνατότητα να τοποθετηθούν κάμερες ή άλλα μέτρα προστασίας.

“Θεωρούμε – ανάφερε χαρακτηριστικά- ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη και ευχαριστούμε γι αυτό”.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos