Εξυφαίνοντας την παράδοση, παρουσίαση βιβλίου Μαρίας Κοκολάκη

Η παραδοσιακή υφαντική ως ποιητική των γυναικών στο Επάνω Μεραμπέλλο, με αυτόν τον υπότιτλο η Μαρία Κοκολάκη  παραδίδει στον τόπο μας ένα πόνημα συγκινητικό, συγκλονιστικό και αυτοπροσδιοριστικό.

Η παρουσίασή του βιβλίου “Εξυφαίνοντας την παράδοση” θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, στις 20:00, στο Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης, ως μια από τις επετειακές των τριών χρόνων εκδηλώσεις του Μουσείου.

Η Υφαντική, ως τέχνη, με έντονο καλλιτεχνικό χαρακτήρα αλλά και πρακτικό αποτέλεσε επί αιώνες τρόπο έκφρασης και κοινωνικής συνεισφοράς των γυναικών στις συνθήκες τις οριοθετημένες σε κάθε εποχή, αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία και τη σκέψη τους και δίδοντας τους την ευκαιρία να εκδηλώνουν το δυναμισμό τους στην οικογενειακή ιεραρχία.

            Πλοηγοί στην εξερεύνηση ενός κόσμου περισσότερο ή λιγότερο μακρινού δυο σπουδαίες κυρίες, η Μεταξία Τσιποπούλου, Δρ  προϊστορικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, η οποία διευθύνει σημαντικές συστηματικές ανασκαφές στην Κρήτη, περιλαμβανομένου του Μινωικού αστικού οικισμού, του ανακτόρου και του νεκροταφείου του Πετρά Σητείας, και του οικισμού του τέλους της Εποχής του Χαλκού στο Χαλασμένο Ιεράπετρας, ενώ στο παρελθόν είχε διευθύνει την ανασκαφή του Προανακτορικού τειχισμένου κτιρίου στην Αγία Φωτιά Σητείας, καθώς και τα Υστερομινωικά ΙΙΙ νεκροταφεία στην Κριτσά Μιραμπέλου και τα Αχλάδια Σητείας και η  Μαρία Κουμαριανού, διδάκτωρ Γαλλικής Λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο Λυών ΙΙ, Γαλλίας και διδάκτωρ Ανθρωπολογίας του Χώρου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ανήκει στο Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας και Συντονίστρια Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο.

            Η παρουσίαση θα κλείσει με παραδοσιακή μουσική από τους αδελφούς Γιώργο και Γιάννη Βλάσση και μεραμπελλιώτικους χορούς από το «Σπίτι της Τέχνης» της Ανδράννης Γαλανού.

 Η Μαρία Κοκολάκη, πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές (ΜΑ) στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ (UK), όπου εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή στην Ανθρωπολογία. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού της, ορίστηκε Honorary Research Associate στη Σχολή Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντ (2011-2014). Είναι εξωτερική συνεργάτιδα (Research Associate) του Κέντρου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Υπολογιστών (CSAC) των ερευνητικών κέντρων HRAF Advanced Research Centres (EU) – HRAF ARC (Yale University). Έχει διδάξει ως αναπληρώτρια και μόνιμη εκπαιδευτικός ΠΕ02 σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπηρέτησε με απόσπαση στο ΙΕΠ από το 2011 ως το 2017. Το σχ. έτος 2017-2018 υπηρετεί με απόσπαση στην Κ.Υ. του ΥΠΠΕΘ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos