Την Κυριακή 21 Αυγούστου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Νεομάρτυρα Μανουήλ του Κρητός. Του Σφακιανού αγίου που ήτανε βοσκός με βράκες και στιβάνια και αποτελεί εγκαύχημα και των λασιθιωτών ποιμένων που του χτίσανε «στη χάρη του» εξωκλήσι στη θέση «Μάρη».
Η Μάρη ανήκει στην «ποιμενική» και κτηματική περιφέρεια Καμινακίου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου. Ο Δήμος διοργανώνει την εορτή με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινακίου και την αρωγή του βασικού αιτίου, δηαδή των ποιμένων της περιοχής.

Ως Μανόληδες, οι πλείστοι των ποιμένων της περιοχής, αλλά και ως Κρήτες πορεύονται κατά μίμηση του «καλού ποιμένος» του Ευαγγελίου, με το αρνάκι στους ώμους και διατρανώνουν πως αγιοσύνη και βοσκική δεν αποτελούν ασυμβίαστο, αλλά απτή πραγματικότητα.
Όσοι πιστοί λοιπόν, καλοδεχούμενοι στα υψώματα της Μάρης το πρωί της Κυριακής. Η ανάβαση γίνεται από το Καμινάκι και ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος σχεδόν μέχρι την εκκλησία.
Να κάμομε του Χριστιανού τ αντέτι, ν άψομε το κερί μας, και μετά να γευτούμε κρέ(α)τα, τυριά, κρασά, ακαμπάνιστα, μπουλαματζέ και ανέχαρτζα. ¶λλως πως, αγαθά που θα παρέχονται δαψιλώς και αφθόνως και κατεξοχήν δωρεάν. Θα γλεντήσουμε με τους άξιους παραδοσιακούς καλλιτέχνες Χαρίλαο Παπαδάκη στη λύρα και το λυράκι, Γιάννη Ρομπογιαννάκη στην ασκομαντούρα και τα κρουστά και Γιώργη Σταυρακάκη στο λαούτο.

ΡΙΖΙΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΦΑΚΙΑΝΟΥΣ
Φέτος στη γιορτή του Αγίου Μανουήλ θα ρθουνε και οι συντοπίτες του Αγίου να γιορτάσομε μαζί. Κρητικοί από δυο τόπους που τους έσμιξε η ιστορία και η ζωή θ γιορτάσουμε φέτος τον ¶γιο Μανουήλ.
Θα είναι λοιπόν μαζί μας εκπρόσωποι από το Δήμο Σφακίων και την Ένωση Σφακιανών Ηρακλείου και θα μας τραγουδήσουν και ριζίτικα.
Ο ¶γιος Μανουήλ είναι δικός τους ¶γιος και μέχρι τώρα δεν τους είχαμε καλέσει. Αν και η απόσταση τν δύο περιοχών είναι μεγάλη, έχομε συναλίκι γιατί οι δύο άκρες στο νησί προϋποθέτουν και τη μέση και εξασφαλίζουν την ενότητα του αγίου σώματος της Κρήτης. Γιαυτό και τραγουδούμε «από την άκρη των ακριώ»&
Δεν πρέπει να ξεχνούμε επίσης πως με τους Σφακιανούς μας συνδέουν ιστορικές συγκυρίες. Λασιθιώτες και Σφακιανοί υπήρξαν οι κατ εξοχήν αντιστασιακοί και επαναστατικοί πυρήνες ενάντια στη Γαληνότατη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου κατά τη Βενετοκρατία στην Κρήτη (το Λασίθι μάλιστα χαρακτηριζόταν ως spina nel cuore di Venezia, δηλαδή αγκάθι στηνκαδιά της Βενετιάς) και γιαυτό οι μοναδικοί τόποι των οποίων διατάχθηκε (έτος1343) η ερημοποίηση υπήρξε η Ανώπολη των Σφακίων και το Οροπέδιο Λασιθίου με τους ανάλογους ορεινούς όγκους μαζί, στους οποίους απαγορευόταν η εγκατοίκηση, η βοσκή ζώων και κάθε είδους καλλιέργεια, με ποινή αποκοπής των ποδών. Οι εμπειροπόλεμοι Σφακιανοί στήριξαν το Οροπέδιο με καπεταναίους και πολιτικές προσωπικότητες σε σημαντικούς αγώνες (Σφακιανάκηδες, Ζωγράφους κλπ) όπως στην εποποιία της δεκαήμερης μάχης του Λασιθίου και σε μεταγενέστερες επαναστάσεις, και η Λσιθιώτικη γη έχει ποτιστεί με Σφακιανό αίμα.
Τέλος, σε όλα τα χωριά του Λασιθίου υπάρχουν άξιοι απόγονοι των Σφακιανών, σαν απόδειξη της μετοικεσίας τους από την αρχική τους κοιτίδα, η οποία επιβλήθηκε από λόγους επιβίωσης και αδήριτης ανάγκης που δικαιολογούνται ιστορικά.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos