Οροπέδιο ΛασιθίουΩς δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το νομό Λασιθίου αναγνωρίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα η ιστορική Μάχη του Λασιθίου που διεξήχθη στο Οροπέδιο Λασιθίου κατά την διάρκεια της τριετούς Κρητικής Επανάστασης (1866-1869).
Η 10ήμερη Μάχη του Λασιθίου (20-30 Μαΐου 1867) αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα της Κρητικής Επανάστασης και γενικά της νεώτερης κρητικής ιστορίας και αναδείχθηκε με πρωτοβουλία και ενέργειες του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Η προσπάθεια ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2005 όταν μετά από εισήγηση του Δημάρχου Γ. Μηλιαρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Οροπεδίου Λασιθίου αποφάσισε (αριθμ.113/2005) να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για «την ανάδειξη της μεγάλης μάχης του Λασιθίου ως σημαντικού γεγονότος για την περιοχή και την καθιέρωση ετήσιου εορτασμού της επετείου, με ευθύνη του Δήμου».
Δύο χρόνια σχεδόν μετά δημοσιεύεται στο πρώτο τεύχος της Εφημερίδας της κυβέρνησης με αριθμό φύλλου 84 και ημερομηνία 23 Απριλίου 2007, το Προεδρικό Διάταγμα με αριθμό 68, με το οποίο αναγνωρίζεται η ιστορική θυσία των ηρώων του Λασιθίου.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Το διάταγμα που υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας αναφέρει:
«¶ρθρο 1: Η τελευταία Κυριακή του Μαΐου καθιερώνεται ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Νομό Λασιθίου σε ανάμνηση της Μάχης του Λασιθίου (20-30 Μαΐου 1867).
¶ρθρο 2: Οι εκδηλώσεις του εορτασμού, οι οποίες θα γίνονται στο νομό Λασιθίου, περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό από την 8ην πρωινή μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση των δημοσίων κτιρίων, των δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρις τις πρωινές ώρες της επομένης. Οι κεντρικές εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνονται στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.
¶ρθρο 3: Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων καταρτίζεται με απόφαση του Νομάρχη Λασιθίου.
¶ρθρο4: Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην ΕτΚ. Στον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και αποκέντρωσης αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του διατάγματος».

Μετά την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου δήλωσε: «Παρά τη σημασία που είχε η ιστορική Μάχη του Λασιθίου, παρέμεινε για 140 χρόνια χωρίς την πραγματική αναγνώριση που έπρεπε να έχει για την Κρήτη και τους ήρωες που θυσιάστηκαν, αν και κατά καιρούς υπήρξαν πρωτοβουλίες ή προσπάθειες που δεν τελεσφόρησαν για την επίσημη αναγνώρισή της.
Η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας αποτελεί ιερό χρέος και η σημερινή αναγνώριση από την Ελληνική πολιτεία σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για τον τόπο μας και το νομό Λασιθίου.
Τα γεγονότα της μεγάλης μάχης του Λασιθίου έχουν περιγραφεί απΆ όλους τους συγγραφείς που ασχολήθηκαν με την Μεγάλη Κρητική Επανάσταση και συγκροτούν την παρακαταθήκη της ιστορικής μνήμης που πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας.
Είχαμε δεσμευθεί ως Δημοτική Αρχή ότι θα καταβάλλομε κάθε προσπάθεια προκειμένου να αναγνωριστεί η θυσία των ηρώων της Μάχης του Λασιθίου. Ξεκινήσαμε συντονισμένα και με μεθοδικό τρόπο μια μεγάλη προσπάθεια για να καθιερωθεί το κορυφαίο ιστορικό γεγονός ως εορτή τοπικού χαρακτήρα και σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι για το τελικό αποτέλεσμα. Θεωρούμε ότι είναι η αφετηρία για την προβολή και την ανάδειξή του. Ο Δήμος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία του πάρκου Ελευθερίας στο χώρο που μας παραχωρήθηκε από την Ι.Μ. Κρυσταλλένιας και εκεί θα τοποθετηθεί και το μνημείο των πεσόντων ενώ στο εξής θα εορτάζεται η μεγάλη θυσία όπως αρμόζει στους ήρως μας», κατέληξε ο κ. Μηλιαράς.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Η Δεκαήμερη Μάχη του Λασιθίου (20 έως 30 Μαΐου 1867), χαρακτηρίστηκε από τον Κ. Σφακιανάκη, σαν το σημαντικότερο πολεμικό γεγονός της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης 1866-69, μετά το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.
Η Μάχη στο Λασίθι και το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, φώτισαν με την λάμψη τους τα σκοτάδια της εποχής και αποτέλεσαν ορόσημο στον αγώνα των Κρητικών κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο απόηχος των δύο δραματικών γεγονότων έκρουσε την πόρτα της συνείδησης του φιλελεύθερου κόσμου της Ευρώπης, κι έτσι άρχισε σιγά – σιγά να μετατρέπεται η αδιαφορία σε ενδιαφέρον, η ουδετερότητα σε δράση και η αντίδραση σε απλή έστω υποστήριξη των Κρητικών.
Όπως αναφέρει σε κείμενα του ο ιστοριοδίφης κ. Γιάννης Καραβαλάκης, η μάχη αυτή που αποκλήθηκ από νεώτερους ιστορικούς ως η Γιγαντομαχία του Λασιθίου η οποία εκτός από το μέγα πλήθος ανθρώπινων θυμάτων, προκάλεσε στον τόπο μεγάλες καταστροφές, αμυδρή εικόνα των οποίων μας δίνει η Έκθεση Ωμοτήτων, που συντάχθηκε αμέσως μετά, πιθανότατα με πρωτοβουλία της Εκκλησίας. Η Μάχη του Λασιθίου υπήρξε ένα πολύ σημαντικό πολεμικό γεγονός, αφού για πρώτη φορά οι Επαναστάτες της Κρήτης (γύρω στους 3000 μαχητές) αντιμετώπισαν υπό συνθήκες κανονικής μάχης και επί ένα δεκαήμερο υπερδεκαπλάσιες Τουρκο-αιγυπτιακές δυνάμεις στις οποίες σε πολλές περιπτώσεις παρΆ λίγο να επιβληθούν.

Από το Γραφείο Τύπου
Δήμου Οροπεδίου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos