Από την επίσκεψη των Τουρκοκρητικών Αντιπροσωπεία Τουρκοκρητικών από την Αττάλεια της Μικράς Ασίας επισκέφτηκε χθες το νομάρχη Λασιθίου κ. Αντώνη Στρατάκη, στα πλαίσια της ολιγοήμερης επίσκεψής τους στην Κρήτη, επίσκεψη που κυρίως αφιέρωσαν στο νομό Λασιθίου. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο δήμαρχος Ιτάνου Γιάννης Περάκης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θοδωρής Πατεράκης και ο πρόεδος των Διευθυντών των Ξενοδοχείων Αγίου Νικολάου Χρήστος Νικολάου.
 
Οι ίδιοι, μιλώντας με κρητικό ιδίωμα, δήλωσαν ότι πάντοτε μιλούσαν τα ελληνικά και ιδιαίτερα οι γονείς τους που έζησαν με τις μνήμες και τη νοσταλγα της όμορφης Κρητικής γης.
 
Η κουλτούρα τους παρέμεινε κρητικογενής τόσο ως έκφραση γλωσσική, όσο και ως έκφραση πολιτιστική. ¶λλωστε οι μαντινάδες που τραγούδησαν ήταν μια αδιάψευστη μαρτυρία της αναλλοίωτης κρητικότητάς τους την οποία και διατήρησαν.
 
Όπως μάλιστα τόνισαν προσβλέπουν στη σύσφιξη των σχέσεων με την Κρήτη και τους ανθρώπους της και έθεσαν ζήτημα της δυνατότητας αεροπορικής σύνδεσης της Αττάλειας με το αεροδρόμιο της Σητείας.
 
Από την πλευρά του ο κ. Στρατάκης τους διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για να εξεταστεί επισταμένα η δυνατότητα υλοποίησης ενός τέτοιου εγχειρήματος.
 
Πάντως όλοι συμφώνησαν για την ανάγκη της καλής γειτονίας και εμπέδωσης φιλικών και αγαστών σχέσεων μεταξύ των δυο λαών.
 
Οι τουρκοκρητικοί διέμειναν σε ξενοδοχείο της Ελούντας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos