Νίκος ΚούνδουροςΕπίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγορεύηκε τη Δευτέρα (14/2), ο σκηνοθέτης, Νίκος Κούνδουρος.

Στον χαιρετισμό του ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης, κάλεσε τον σκηνοθέτη να «να βοηθήσει τον τόπο διατηρώντας τη ζωντάνια και τη μαχητικότητά του».

Στην εκδήλωση, η οποία έγινε σην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβρέθηκαν πρώην υπουργοί, ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας Δημήτρης Μπέης, βουλευτές και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Παρουσίαση του έργου του κ. Κούνδουρου έγινε από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Επικινωνίας και ΜΜΕ Μαρία Κομνηνού, η οποία υπογράμμισε ότι ο Νίκος Κούνδουρος έφερε στην Ελλάδα τον κινηματογράφο της κοινωνικής καταγγελίας.

Ο ίδιος ο τιμώμενος, μίλησε με θέμα: «Καθημερινός Πολιτισμός και η Βιομηχανία της Κουλτούρας».

Η βραδιά έκλεισε με αποσπάσματα από το έργο του Μάνου Χατζηδάκι, «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», το οποίο ο συνθέτης είχε αφιερώσει στον σκηνοθέτη, τα οποία απέδωσαν ο Θεόδωρος Κοτεπάνος, πιάνο και ο Ηλίας Λιούγκος, φωνή.

Δεν είναι δυνατόν να μην αναφέρουμε και κάποιο άλλο ρόλο του Νίκου Κούνδουρου, γνωστό στη γενέτειρα του, Αγιο Νικόλαο Κρήτης, άγνωστο μακρύτερα.

Η εμμονή του Νίκου του Κούνδουρου, προς τον μακαρίτη πλέον Σωτήρχο, να επενδύσει στον Αγιο Νικόλαο, είχε σαν αποτέλεσμα την εκρηκτική τουριστική ανάπτυξη της πόλης και των περιχώρων. Αν έχει φτάσει κάπου, ο Αγιος Νικόλαος, ουσιαστικά το οφείλει στον Νίκο Κούνδουρο, που άναψε τη φωτά.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ:

1954 Μαγική πόλη
1956 Δράκος
1958 Παράνομοι
1960 Ποτάμι
1963 Μικρές Αφροδίτες
1967 Vortex ή το πρόσωπο της Μέδουσας
1975 Το τραγούδι της φωτιάς
1978 1922
1984 Μπορντέλο
1992 Μπάιρον, η μπαλάντα για έναν δαιμονισμένο
1998 Οι φωτογράφοι

Τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ:

Ιφιγένεια εν Ταύροις
Αντιγόνη
Ελληνιστί Κύπρος

Print Friendly, PDF & Email

Από manos