Επαναλαμβάνει εμμονικά αναλήθειες!

Παρά του ότι κατ’ επανάληψη,  ο κ. Κουνενάκης , τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και μέσω του γραφείου τύπου, έχει λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις για τα θέματα που κατά καιρούς “ανεβάζει” στα social media και που σχετίζονται με την παρουσία της παρούσας δημοτικής αρχής στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βραχασίου – κατά την προσφιλή του μέθοδο – συνεχίζει ανερυθρίαστα την διασπορά αναληθειών (για να μην χρησιμοποιήσω βαρύτερες εκφράσεις, σεβόμενος κυρίως τον θεσμό που υπηρέτησε, σε αντίθεση όπως αποδεικνύεται με τον ίδιο)

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας – μιας και γνωρίζω  ότι δεν θα σταματήσει την παραπάνω τακτική, να τοποθετηθώ για μία ακόμα φορά συνολικά στα θέματα που αφορούν στην δημοτική κοινότητα Βραχασίου.

  • Σχολική στέγη Σισίου . Το περίφημο ρυμοτομικό, για το δημοτικό σχολείο στο Σίσι, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Κουνενάκης, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα απλό τοπογραφικό διάγραμμα και μιά τεχνική έκθεση για έγκριση ειδικών όρων δόμησης για την ανέγερση σχολείου. Οι απαιτούμενες μελέτες ( αρχιτεκτονικά, στατικά, Η/Μ, κλπ. ), καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης , διακηρύξεις, κ.λ.π. που είναι; Με το περίφημο ρυμοτομικό δεν δημοπρατείς σχολείο !!! Τον έχω προκαλέσει δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο , αφού ισχυρίζεται ότι υπήρχε ωριμότητα του έργου όταν παρέδωσε την δημοτική αρχή, να ανασύρει την μελέτη αυτή από το αρχείο του Δήμου, και να την προσκομίσει στο Δ.Σ αποδεικνύοντας την αλήθεια των λόγων του. Αλλά προφανώς καμία κίνηση. Απλά “αναμασά” τα περί ρυμοτομικού σχεδίου εδώ και 4 χρόνια , στηριζόμενος στο ότι ο απλός πολίτης δεν ξέρει ακριβώς τη σημασία των ειδικών όρων που αναγράφονται και δεν μπορεί να αξιολογήσει τα λεγόμενα.
  • Παραλιακό μέτωπο .  Ο κ. Κουνενάκης επαναφέρει συνεχώς το θέμα της μελέτης διαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου Σισίου Μιλάτου , έστω και αν γνωρίζει ότι όσα καταθέτει είναι αναληθή . Τα πράγματα έχουν ως εξής :
  •  Η μελέτη είχε ανατεθεί από την δημοτική κοινότητα Βραχασίου πριν τον “Καλλικράτη” .
  • Επί δημαρχίας Κουνενάκη συνεχίστηκαν οι διαδικασίες για την εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων . Χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία .
  • Την διαδικασία αυτή την συνεχίσαμε και εμείς . Η Δνση Μελετών του Δήμου υπέβαλε 28/09/15 στην ΔΠΑ/ΥΠΕΝ την ΜΠΕ για έγκριση και έκδοση της απαιτούμενης ΑΕΠΟ . Η ΜΠΕ  εγκρίθηκε από το ΔΣ του Αγ. Νικολάου και στην συνέχεια από τη επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης με την με αριθμ. 3/02-06-17 απόφασή του . Η απόφαση αυτή περιείχε αρκετές υποδείξεις για αλλαγές της υποβληθείσας μελέτης . Το ΥΠΕΝ με την 6541) 22-03-18 απόφαση του εξέδωσε την απαιτούμενη ΑΕΠΟ που πρωτοκολλήθηκε στον Δήμο στις 12/04/2018 που περιέχει υποχρέωση για αρκετές αλλαγές στην μελέτη για να υλοποιηθεί . Από τα παραπάνω προκύπτει ότι έστω και αν η παρούσα δημοτική αρχή έχει επιφυλάξεις για την συγκεκριμένη λύση που μελετήθηκε δεν ανέστειλε ούτε μπλόκαρε τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εγκρίσεων . Απομένει να αναζητηθεί από τον μελετητή η αναμόρφωση σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΑΕΠΟ και η διασφάλιση χρηματοδότησης  συνολικά ή επί μέρους . Από το διάστημα δε, που διέρρευσε , πάνω από 8 χρόνια !!! , φαίνεται καθαρά αυτό που εδώ και καιρό τονίζεται , ότι η δυστοκία υλοποίησης έργων δεν είναι μόνο οι ελάχιστες πιστώσεις αλλά κυρίως οι διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων .
  • Αποχέτευση . Γνωρίζει επίσης ότι η μελέτη αποχέτευσης Σισσίου και Μιλάτου καθυστερεί λόγω δυσκολίας εξεύρεσης κατάλληλων χώρων για την χωροθέτηση των βιολογικών καθαρισμών .
  •  Leader . Το γιατί δεν ‘’περπάτησε’’ το Leader το γνωρίζει πολύ καλά. Και δεν αφορούσε μόνο την Μίλατο, ούτε μόνο τον Δήμο Αγίου Νικολάου. Οι απαιτήσεις που διαμορφώθηκαν για την υλοποίηση των προτάσεων του Leader σε όλη την Ελλάδα το 2015, δεν επέτρεπαν την υλοποίησή του . Και επίσης γνωρίζει ότι οι μελέτες που υποβλήθηκαν, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ολοκληρώθηκαν από την παρούσα δημοτική αρχή. Δεν ήταν έτοιμες, όπως και τόσα άλλα.
  • Ακόμα και για τον κόμβο στο Σεληνάρι καπηλεύεται, λόγω θέσης, την προσπάθεια της παρούσας δημοτικής αρχής για κατασκευή κόμβου, λογικής κόμβου Μοχού. Η παρούσα δημοτική αρχή είχε ξεκινήσει την διεκδίκηση πριν ο κ. Κουνενάκης ορισθεί πρόεδρος στον ΟΑΚ .

Όμως θα ήταν ωφέλιμο, με αφορμή τις παραπάνω επισημάνσεις, να ενημερώσουμε τους συμπολίτες, για τον προγραμματισμό και το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής, στην Δημοτική Κοινότητα Βραχασίου.

  • Προστασία παραλιακού μετώπου
  • Αναθέσαμε το 2015 , μελέτες για Σίσσι (υφιστάμενος μόλος) και Μίλατο (όλη η παραλία). Δυστυχώς η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε λόγω εμπλοκής από το ελεγκτικό συνέδριο . Οι μελέτες διακόπηκαν . Θα επανέλθουμε φέτος που ομαλοποιείται το σύστημα έργων – μελετών εξ αιτίας του νέου νόμου που από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τέλος του 2017 μπλόκαρε ΟΛΑ τα δημόσια έργα σε όλη την Ελλάδα .
  • Έγιναν 2 συναντήσεις με την Γεν. Γραμματεία Δημ. Περιουσίας για επίλυση του ζητήματος της νομιμότητας των υφισταμένων κατασκευών ( δρόμος, σκίαστρα ) που δεν απέδωσε λόγω της ακαμψίας του Υπουργείου Οικονομικών, όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα . Το γνωρίζουν πολύ καλά οι καταστηματάρχες .
  • Για την ίδια αιτία, αλλά και από κακή διαχείριση του θέματος από ενδιαφερόμενους δεν μπορεί να δοθεί εύκολη λύση και στον παραλιακό της Μιλάτου .
  • Προχωράμε την διαδικασία χαρακτηρισμού Ζώνης Λιμένος για διαχείριση του ζητήματος με ευκολότερο τρόπο .
  • Εντός του α’ εξαμήνου του 2019 θα ανατεθούν ξανά , με τον νέο νόμο , οι προαναφερθείσες μελέτες προστασίας του θαλασσίου μετώπου .
  • Γήπεδο
  • Αγοράστηκε το 2015 κατάλληλη έκταση δίπλα στο σημερινό εγκαταλελειμμένο γήπεδο αξίας, 70.000 € , την περίοδο των capital control.
  • Προχωράμε στην διαμόρφωση του χώρου (εξομάλυνση, περίφραξη), με μηχανήματα του δήμου, και προμήθεια του πλαστικού τάπητα είτε με την βοήθεια της Περιφέρειας είτε με πόρους του Δήμου. Επελέγει αυτός ο τρόπος για γρήγορη υλοποίηση του έργου, χωρίς να είναι σε βάρος της ποιότητας του χώρου . Η υλοποίησή του μέσω εργολαβίας θα απαιτούσε τουλάχιστον 1 χρόνο για την εγκατάσταση εργολάβου χωρίς να διασφαλίζει και την ποιότητα , λόγω τεράστιων σημερινών εκπτώσεων .
  • Παραχώρηση αρρεναγωγείου Βραχασίου . Η διαδικασία παραχώρησης του παλαιού Αρρεναγωγείου Βραχασίου στην Βελγική Αρχαιολογική Σχολή που υλοποιεί τις ανασκαφές στην περιοχή του Μπούφου, που καρκινοβατούσε με την προηγούμενη δημοτ. αρχή, ολοκληρώθηκε σύντομα και παραδόθηκε στους αρχαιολόγους που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του μεγάλου αυτού στόχου.
  • Κτίριο πολλαπλών χρήσεων Σισσίου . Την 25 Μαρτίου 2018 , με την ευκαιρεία της εθνικής εορτής, παρουσιάστηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια ενός σύγχρονου χώρου πολλαπλών χρήσεων 300 ατόμων. Συντάσσεται η στατική μελέτη  καθώς και οι λοιπές μελέτες με προοπτική την ένταξή του στο πρόγραμμα έργων του Δήμου και χρηματοδότησή του .
  • Παραδοσιακό καφενείο Σπηλαίου Μιλάτου .Ο εργολάβος πληρώθηκε ( 314,455,00 € ) και εκκρεμεί η παράδοση-παραλαβή του έργου το αργότερο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου . Για την προστασία και λειτουργία του θα επιδιωχθεί συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μιλάτου .
  • Ύδρευση – Αποχέτευση .
  • Στην ύδρευση του Σισίου έγινε παρέμβαση για την καλύτερη λειτουργία του δικτύου και ειδικά στην παραλιακή ζώνη .
  • Για το βιολογικό Μιλάτου, η απόκτηση ακινήτου ολοκληρώνεται σύντομα, αφού έχει εξευρεθεί το κατάλληλο ακίνητο και ρυθμίζονται οι τελευταίες νομικές διαδικασίες, για την απόκτηση του .
  • Στο Σίσι προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε  το ζήτημα της εξεύρεσης οικοπέδου.
  • Ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, πλακοστρώσεις .  Στο έργο που θα υλοποιηθεί άμεσα ( η σύμβαση υπογράφηκε την Παρασκευή 11)1 και θα ξεκινήσει να υλοποιείται αρχές Φεβρουαρίου) περιλαμβάνονται παρεμβάσεις ύψους 380.000 € !!!
  • Αγροτική οδοποιία, μισθώσεις μηχανημάτων . 2016 , 2017, 2018 μισθώθηκε μηχάνημα για παρεμβάσεις (χωματουρικές – αγροτ. Δρόμοι, μικροσυντηρήσεις, κλπ) συνολικού ύψους ,  45.000 € ( 15.000€ ετησίως ) .Αυτό θα γίνει και φέτος για το 2019 .
  • Υποδομές Πάνω Μερ/λου 2017 .  Στο έργο που ολοκληρώνεται αυτόν τον καιρό και αφορά παρεμβάσεις στο Πάνω Μερ/λο, διατέθηκαν για την περιοχή, 100.000 € .
  • Μνημείο Ηρώων . Διασφαλίστηκε χώρος από δωρεά της κ. Πετράκη Κυριάκης και υλοποιήθηκε παρέμβαση με μελέτη της κ. Βίκυς Γρίβα με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Κόστος έργου περίπου 15.000 € .
  • Κόμβος Σεληναρίου . Μαζί με την διεκδίκηση για αναμόρφωση του κόμβου Κριτσάς στον Άγιο Νικόλαο και της διαμόρφωσης της διατομής του παλιού ΒΟΑΚ στο Καλό Χωριό, ζητήθηκε και συντάσσεται από τον ΟΑΚ κόμβος στην περιοχή Σεληναρίου. Πρόσφατα εγκρίθηκε το α’ στάδιο και εκκρεμεί η εντολή για οριστική μελέτη .
  • Αναπτυξιακή Βραχασίου . Η εκκρεμότητα με την λειτουργία της δημοτ. αυτής επιχείρησης, που δημιουργήθηκε από τον έλεγχο που ζητήθηκε το 2010 !!!, και μετά τα σχετικά πορίσματα του Σώματος Ορκωτών Λογιστών αλλά και του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσ. Διοίκησης έκλεισε με την λύση της επιχείρησης . Προφανώς δημιουργήθηκαν ζητήματα για τις προηγούμενες διοικήσεις, αλλά η όλη διαδικασία δεν κινήθηκε από την παρούσα δημοτ. αρχή. Εμείς απλά δώσαμε τέλος σε μιά ‘’καυτή πατάτα’’ , που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες διοικήσεις, και που δεν έπρεπε να διαιωνίζεται .
  • Ενοικίαση χώρων για στάθμευση στο Σίσι . Έχει γίνει δύο φορές δημοπρασία για εξεύρεση χώρων στάθμευσης αλλά δεν έχει εμφανιστεί κανείς για προσφορά ακινήτου.
  • Δημιουργία ΚΑΠΗ . Μετά από την εκπεφρασμένη διάθεση ομάδας κατοίκων στο Σίσσι να λειτουργήσει εθελοντικά ΚΑΠΗ , προχωρήσαμε σε δημοπρασία για εξεύρεση χώρου αλλά και πάλι, δυστυχώς, δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες.
  • Τουριστική προβολή της περιοχής μέσω των εντύπων του Δήμου . Για πρώτη φορά υπάρχει προβολή του τόπου μέσα από το λεύκωμα, τα έντυπα, το site, και τα video του Δήμου, ισότιμα με τις άλλες περιοχές .
  • Συμμετοχή στις εκδηλώσεις, μέσω ΠΑΟΔΑΝ . Ο ΠΑΟΔΑΝ στηρίζει τις πολιτιστικές δραστηριότητες της περιοχής, όπως κάνει με όλα τα δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα του Δήμου .
  • Σχέδιο πόλης Σισίου / Μιλάτου .  Μετά την αλλαγή του νομικού πλαισίου σύνταξης των πράξεων εφαρμογής, δόθηκε εντολή στην πολεοδομία του Δήμου να αναζητήσει , με την περιφέρεια την επανεργεγοποίηση και ολοκλήρωση των σχετικών μελετών .

Η παρούσα δημοτική αρχή, όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω, σχεδιάζει, προγραμματίζει και υλοποιεί έργα και παρεμβάσεις ανάπτυξης και “ανάτασης ” για το Βραχάσι και την ευρύτερη περιοχή.

Σε πείσμα όσων μηδενίζουν και δεν θέλουν να δούν την προσπάθεια που γίνεται συντονισμένα και οργανωμένα .

από τον δήμο Αγίου Νικολάου.

Το σχόλιο Δημήτρη Κουνενάκη στο Facebook:

Δικαιολογεί η περίοδος…
Εννοώ η προεκλογική. Και τούτο γιατί ο κ Ζερβός, σε σύγχυση, προσπαθεί να δικαιολογήσει μονότονα, την έλλειψη έργου και το χάσιμο ευκαιριών, στις μελέτες … του Σύγχρονου Δήμου !!! Που δεν ήταν (;;;;) απολύτως ώριμες ώστε να τις προχωρήσει !!! Τι έκανε με τις μελέτες που πήρε δεν μας λέει… Πως άραγε να δικαιολογήσει στους περί αυτόν όσα δεν έκανε σε 5 χρόνια ;;;;
Όσον αφορά το έργο του Σύγχρονου Δήμου, ας ρωτήσει τους Πολίτες …

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos