το κτίριο του Επιμελητηρίου Λασιθίου στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου
το κτίριο του Επιμελητηρίου Λασιθίου στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου

Υπόμνημα απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θωμάς Χαριτάκης στον υπουργό οικονομικών για το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις τον τελευταίο καιρό λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους προς το κράτος

αλλά και προς τρίτους, έχοντας χάσει ένα μεγάλο μέρος της κερδοφορίας τους, σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων επί το ευμενέστερο γι αυτές. Συγκεκριμένα:

  • Να συνδεθεί με σαφή τρόπο η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων με το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων και την κερδοφορία της επιχείρησης.
  • Να υπάρχει η δυνατότητα καθυστέρησης καταβολής έως 4 δόσεων κατ’ έτος χωρίς ποινές.
  • Να ενοποιηθούν όλες οι οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και να αντιμετωπίζονται με ενιαία ρύθμιση.
  • Η ρύθμιση να έχει τη δυνατότητα να συμπεριλαμβάνει και τρέχουσες οφειλές που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
  • Να υπάρξει ειδική αντιμετώπιση των οφειλετών με κόκκινα δάνεια.
  • Να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς που δεν πρόλαβαν ή έχασαν τη ρύθμιση λόγω των capital controls να μπορέσουν να μπουν εκ νέου σε αυτή που θα ψηφιστεί τώρα.

Με την ελπίδα οι προτάσεις μας να αποτελέσουν μια αφορμή για ρυθμίσεις που τις χρειάζεται απεγνωσμένα ο επιχειρηματικός κόσμος, σας παροτρύνουμε να ακούσετε την φωνή της αγοράς και να προχωρήσετε στις αλλαγές που θα δώσουν μια οικονομική ανάσα που τόσο χρειάζεται στις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΣ

Θωμάς Χαριτάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos