Ο φάρος

Ρέθυμνο

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20/1 η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής δημιουργίας Θερμοκοιτίδας Δημιουργικών Επιχειρήσεων, στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης, παρουσία εκπροσώπων 20 φορέων που υποστηρίζουν την ιδέα αυτή, η οποία είναι πρωτοποριακή και πανελλήνιας εμβέλειας.
Ως «δημιουργικές επιχειρήσεις» θεωρούνται οι επιχειρήσεις εκείνες που περιλαμβάνουν τη δημιουργικότητα, τις ικανότητες και το ταλέντο που μπορούν να δημιουργήσουν πνευματική ιδιοκτησία.

Οι κατηγορίες των «Δημιουργικών Επιχειρήσεων» είναι οι εξής:
Διαφήμιση, Τέχνες, Φωτογραφία, Δημοσιογραφία, Πολιτισμός, Πληροφορική, Σχέδιο, Αρχιτεκτονική, Τηλεόραση/ VIDEO, Πολυμέσα, Μουσική, Μόδα.

Όπως είναι γνωστό ο φορέας διαχείρισης του βιομηχανικού πάρκου Ρεθύμνης, ΒΙΟ.ΠΑ Α.Ε., αποφάσισε την διάθεση οικοπεδικού χώρου, για την ανάπτυξη και κατασκευή αυτής της υποδομής που θα φιλοξενήσει επιχειρήσεις με καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν έρευνα για σύνδεση με την παραγωγή και φυσικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα ερευνητικά ιδρύματα, τους αυτοδιοικητικούς , επιμελητηριακούς φορείς, τους πολιτιστικούς φορείς, επιστημονικά εργαστήρια. Έχει προβλεφθεί η δημιουργία πολιτιστικού πολυχώρου για θέατρο, κινηματογραφικές ταινίες , χορό , μουσική , τέχνες.
Ήδη η ΒΙΟΠΑ ΑΕ προχωρά τις αρχιτεκτονικές μελέτες και έχει καταθέσει αίτημα αρχικής ένταξης του έργου μαζί και του συνεδριακού –εκθεσιακού κέντρου στο Δ ΕΣΠΑ, που θα ωριμάσει όταν ετοιμαστούν οι μελέτες.

Η Επιτροπή Δημιουργίας της Θερμοκοιτίδας Δημιουργικών Επιχειρήσεων του Βιοτεχνικού Πάρκου Ρεθύμνης, αποτελείται από τους παρακάτω εκπροσώπους φορέων:
1. Παπατζανής Ιωάννης ( δ/νων σύμβουλος ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου ΑΕ) , ως πρόεδρος
2. Ιγνατιάδης Παναγιώτης ( ερευνητής ΙΤΕ)
3. Βλαστός Γεώργιος (ερευνητής ΙΤΕ)
4. Τσούτσος Θεοχάρης ( καθ.. Πολυτεχνείου Κρήτης)
5. Γεωργαντάς Ηλίας ( καθ. Πανεπιστήμιου Κρήτης)
6. Παπαδογιάννης Νεκτάριος (προιστ. Παρ. Ρεθύμνου ΤΕΙ Κρήτης,)
7. Αγγελάκης Αντώνης (γραφείο διαμεσολάβησης πανεπιστήμιου)
8. Μαμαλάκη-Μπιρλιράκη Πεπη , αντιδήμαρχος πολιτιστικών Δήμου Ρεθύμνης
9. Ζαχαρόπουλος Βασίλης καθ. ΑΤΕΙ, ΚΤΕ Κρήτης
10. Γιακουμάκης Θέοδωρος , δ/νων σύμβουλος ΕΛΚΕΔΕ
11. Μυρτάκης Νίκος (αντιπρόεδρος Παγκρήτιας Συν. Τράπεζας)
12. Δασκαλάκης κωστής , δ/ντης Κέντρου Κρητικής Λαϊκής Τέχνης
13. Αμπατζής κώστας , εκροσ.ΟΒΙ
14. Παπαδοπούλου Δαφνη , εκπροσ.ΟΠΙ
15. Λελεδάκης Γεώργιος ( εκπρ. Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνου)
16. Ματθαιουδάκης Λεωνίδας ,τηλεοπτ. επιχειρηματίας
17. Μαθιουλάκης Κώστας (φωτογραφος, εκπρ.. Ομοσπ. Επαγγελ/βιοτεχνών Ν. Ρεθύμνης)
18. Καλογεράκης Στέλιος (γραφίστας,, καλλιτεχνης ,fototherapy φεστιβαλ)
19. Φιλιπίδης Δημητρης , επιχειρηματιας
20. Θεοδώρου Ορέστης δημοσιογράφος ΚΥΔΩΝ Τηλεόραση

Πρώτα να αναφερθεί ότι με απόφαση της ΔΕ της, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος , θέτει την δημιουργία της θερμοκοιτίδας υπό την αιγίδα της και εκφράζει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στο διαχειριστικό φορέα.
Αποφασίστηκαν άμεσα ενέργειες σε μια σειρά θεμάτων με συμμετοχή όλων των φορέων, οι οποίοι ανέλαβαν συγκεκριμένο ρόλο.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης ήταν.
α) Μελέτες Σκοπιμότητας και Έρευνα Αγοράς
β) Παρουσίαση ιστοσελίδας
γ) Εικονική Θερμοκοιτίδα
δ) Κεφάλαιο σποράς και διαγωνισμός
ε) Διαβούλευση για τις απαραίτητες υποδομές γνώσης
στ) Στρατηγική έρευνας και ανάπτυξης
η) Κατάθεση προτάσεων σε προγράμματα
θ) Προετοιμασία πρότασης για το Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας Κρήτης.

Όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής κος Παπατζανής Γιάννης, "ξεκινήσαμε ένα μοναδικό εγχείρημα για την στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας αλλά και του πολιτισμού, πανελλήνια. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς για την αμέριστη συμπαράσταση τους. Προχωράμε δυναμικά, μεθοδικά και με πλάνο. Υπάρχει ήδη ενημέρωση στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ και αναμένονται οι προκηρύξεις προγραμμάτων για υπαγωγή . Η θερμοκοιτίδα ξεκινά ήδη την λειτουργία της ως εικονική θερμοκοιτίδα για να δέχεται ιδέες, προτάσεις και να τις αξιολογεί. Στο χώρο που ήδη λειτουργεί το «Πράξη» (δίκτυο ΙΤΕ, Πανεπ. Πολυτ.) στην Καστρινογιαννάκη 1, μπορούν να έχουν ενημέρωση οι επιχειρηματίες για θέματα καινοτομίας".

Η ηλεκτρονική διεύθυνση www.incubator.vioparet.gr, της θερμοκοιτίδας, λειτουργεί ήδη για πληροφόρηση και διαδραστική επεξεργασία θεμάτων.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos