Οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Λασιθίου διοργανώνουν επιμορφωτική διημερίδα με θέμα: Θεωρητική και βιωματική προσέγγιση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.
Η διημερίδα αυτή θα πραγματοποιηθεί στον ¶γιο Νικόλαο το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2005, και απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς που έλουν αφενός να ενημερωθούν για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων, αφετέρου να αποκτήσουν εφόδια σχετικά με τους τρόπους εφαρμογής τους, τον συντονισμό και τη δυναμική της ομάδας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΠΘ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντική Αγωγή, Αγωγή Υγείας, Πολιτιστικά Θέματα, Αγωγή Σταδιοδρομίας) είναι διαθεματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των οποίων μια ομάδα μαθητών με συντονιστές δύο εκπαιδευτικούς επεξεργάζονται ένα θέμα της επιλογής τους από τους παραπάνω θεματικούς άξονες.
Τα προγράμματα αυτά συμβάλλουν στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και προωθούν τη σύνδεση της με την κοινωνία. Μέσα από αυτά οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να βγουν από τα όρια του σχολείου, να έρθουν σε επαφή με την ευρύτερη κοινότητα, να επικοινωνήσουν, να κατανοήσουν το ρόλο τους ως ενεργοί πολίτες. Παράλληλα, μέσα από τη γνώση και την εμπειρία που τους προσφέρουν, μπορούν ως άτομα να γίνουν ικανά να αποφασίζουν υπεύθυνα και να στηρίζουν τις επιλογές τους.

Οι βασικές αρχές πυ εφαρμόζονται στα προγράμματα αυτά, όπως η διεπιστημονική θεώρηση, η βιωματική προσέγγιση, η ομαδική εργασία, η ανάπτυξη δημοκρατικού διαλόγου και η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, συντελούν ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές να γίνονται «συνερευνητές» στη γνώση, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες και συνεργασίες.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το σκεπτικό ότι οι έννοιες εκπαίδευση , περιβάλλον, υγεία και πολιτισμός είναι αλληλένδετες και διαμορφώνουν αυτό που ονομάζουμε «Ποιότητα Ζωής» οδήγησαν τους Υπεύθυνους των δραστηριοτήτων ατών στην Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Λασιθίου να διοργανώσουν τη συγκεκριμένη επιμορφωτική διημερίδα.
Ο στόχος της είναι διπλός: αφενός η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και η ποιοτικότερη υλοποίηση των προγραμμάτων της περιβαλλοντικής αγωγής, αγωγής υγείας και πολιτιτικών θεμάτων, αφετέρου η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, και η συμπαράσταση των γονέων στην εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών.

Γι αυτό το λόγο το διήμερο περιλαμβάνει και μία ανοιχτή εκδήλωση το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 19.30 στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αγίου Νκολάου, απευθυνόμενη στο ευρύ κοινό και κυρίως στους γονείς, με θέμα: «Οικογένεια και σχολείο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της περιβαλλοντικής συνείδησης του εφήβου», και εισηγητές δύο καταξιωμένους επιστήμονες από τον χώρο της περιβαλλοντικής έρευνας και της παιδοψυχολογίας, τον κ. Μιχάλη Μοδινό, περιβαλλοντολόγο, και τον κ. Διονύση Σακκά, ψυχίατρο, ψυχοθεραπευτή οικογένειας.

Το επιμορφωτικό αυτό διήμερο, συμπεριλαμβανομένης και της εκδήλωσης, στήριξαν οικονομικά οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Ενιαίου Λυκείου, του ΤΕΕ, του 1ου και 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου, του Γυμνασίου Νεάπολης, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αγίου Νικολάου, η Σχολική επιτροπή Γυμνασίου και Λυκείου Νεάπολης, η ΕΛΜΕ Λασιθίου, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, το Επιμελητήριο Λασιθίου και ο Αντιδήμαρχος Αγίυ Νικολάου κ. Εμμ. Θραψανιώτης. Τους ευχαριστούμε όλους από βάθους καρδιάς, διότι χωρίς την συνδρομή και την στήριξή τους, η όλη διοργάνωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos