Η αφίσσα του συνεδρίου

Επιστήμη και Τέχνη

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργάνωσε στην Αθήνα, από 16 έως και 19 Ιανουαρίου, διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Επιστήμη και Τέχνη: κοινή πορεία προς το ωραίο και την αλήθεια». Στόχος του συνεδρίου ήταν η συμβολή στη συνάντηση και το διάλογο της Τέχνης και της Επιστήμης.
Τις δυο, δηλαδή, βασικές οδούς στην αναζήτηση του ωραίου και της αλήθειας.

Το θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και αρκετά ευρύ ώστε να μπορεί να περιλάβει ενότητες, όπως:

Φιλοσοφικές, ιστορικές και κοινωνικές προσεγγίσεις, πρακτικές όψεις της αλληλεπίδρασης επιστήμης και τέχνης στην οικονομία, την πολιτική, τη διοίκηση, τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο, την ιατρική, την τεχνολογία, την ποίηση, τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική, τις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά, τη φωτογραφία και την εκπαιδευτική πράξη.
Οι σύνεδροι είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σημαντικές ανακοινώσεις από διεθνούς κύρους εισηγητές, να δούμε εκθέσεις κλασικής φόρμας, όσο και σύγχρονης (ζωγραφική, γλυπτική, video art, ολογραφία, πολυμέσα). Επίσης συμμετείχαμε σε βιωματικά και διαδραστικά εργαστήρια.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις του συνεδρίου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις μουσικών παραστάσεων, θεατρικών και χορού, από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, από ομάδες σχολικών δραστηριοτήτων, αλλά και από επαγγελματικά σχήματα, όπως ο θίασος του Γ. Κοτανίδη με το έργο «Μια τρελή μέρα» που αναφέρεται στον εγκυκλοπαιδιστή Ντιντερό.
Από τις περιοχές με ιδιαίτερα έντονη παρουσία η Κρήτη. Από το νομό Ρεθύμνης ο φυσικός Αλέξανδρος Αγγελάκης με τη μητέρα του, επίσης καθηγήτρια φυσικό, και μαζί με άλλους κρητικούς καλλιτέχνες παρουσίασαν μουσική παράσταση με θέμα τους δροσουλίτες και διοργάνωσαν για τους συνέδρους μια πάρα πολύ όμορφη κρητική βραδιά. Από το Ηράκλειο ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης παρουσίασε το θέμα: «Η επιστήμη ως συνιστώσα πολιτισμού». Στην πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωσή του ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης υποστήριξε ότι η επιστήμη αποτελεί μια συνιστώσα πολιτισμού εξίσου βασική με τη λογοτεχνία και τις άλλες εκφράσεις της Τέχνης. Περιέγραψε, με συνοπτικό τρόπο, τα χαρακτηριστικά της επιστήμης ως συνιστώσας πολιτισμού, και επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία της για την κοινωνία και τις αξίες της σύγχρονης εποχής. Ο καθηγητής κ. Ζ. Τσαμάνδουρας, επίσης από το Ηράκλειο, παρουσίασε το θέμα «Ετεροφωτογραφία», όρο που ο ίδιος επινόησε για μια μορφή επεξεργασίας καλλιτεχνικής φωτογραφίας.
Ο νομός Λασιθίου επίσης μετείχε με δυο ανακοινώσεις. Ο μαθηματικός κ. Ι. Παλαμάς παρουσίασε το θέμα: «Ολογραφία: Άυλη παρουσία». Υποστήριξε, σχετικά, πως η ανακάλυψη της ολογραφίας-δημιουργία άυλης σύνθεσης εικόνας στο χώρο με λέιζερ- αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σύζευξης σύγχρονης τεχνολογίας με τις αναζητήσεις στο χώρο της μοντέρνας τέχνης. Την παρουσίασή του συνόδεψε με σχετικά παραδείγματα ολογραφικών συνθέσεων. Ο υπογράφων, επίσης, παρουσίασε το θέμα: «Τα μαθηματικά ως συστατικό του χιούμορ στην Τέχνη διαχρονικά».
Το συνέδριο είναι το δεύτερο που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών με το ίδιο θέμα. Στις εργασίες συμμετείχαν αρκετοί πανεπιστημιακοί, καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αρκετοί επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων με ανάλογους προβληματισμούς (γιατροί, μηχανολόγοι, αρχιτέκτονες, εικαστικοί κ.α.)

Ι. Σταμέλος
istam@agn.forthnet.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από manos