Όταν καπνίζει ο ΧΥΤΑ, κάτι δεν πάει καλά

ΧΥΤΑ καπνίζων

Επιστολή με την οποία εκφράζει την αγωνία του για τις επιπτώσεις που έχει ή θα επιφέρει στη περιοχή του Παλαικάστρου, ο ΧΥΤΑ Σητείας, που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Ιτάνου και Σητείας, απέστειλε ο δήμαρχος Ιτάνου, Γιάννης Χατζηνάκης προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, το Νομάρχη Λασιθίου, τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ και τον Δήμαρχο Σητείας. Ειδικά μετά τη φωτιά της 21 Απριλίου του 2008, κατά την οποία κινδύνεψε ακόμα και η Μονή Τοπλού, ο προβληματισμός είναι έντονος.

ΘΕΜΑ: «Επικινδυνότητα ΧΥΤΑ στον υδροφορέα Παλαικάστρου».
Σας είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια η πρώην Κοινότητα Παλαικάστρου αλλά και στη συνέχεια ο Δήμος Ιτάνου, είχαν έντονες αντιρρήσεις για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Σητείας στη θέση Μούμιες επειδή, βάση επιστημονικών μελετών, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον υδροφορέα της περιοχής μιας.
Ειδικότερα στη θέση του ΧΥΤΑ υπάρχουν πετρώματα σχιστολιθικά και ασβεστολιθικά και υπήρχε μεγάλη πιθανότητα τα υγρά απόβλητα να περνούσαν τα πετρώματα αυτά με αποτέλεσμα να μολύνουν τον υδροφορέα,
Για το λόγο αυτό τοποθετήθηκε στεγανωτική μεμβράνη η οποία δεν θα επέτρεπε την εισροή των οποιοδήποτε υγρών αποβλήτων μέσω των πετρωμάτων στον υδροφορέα.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πρόσφατα στο ΧΥΤΑ την 21-4-08 πιστεύουμε ότι έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στο δίκτυο αποστράγγισης και συλλογής των υγρών αποβλήτων και κυρίως στη μεμβράνη στεγανοποίησης του χώρου. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας, των κτηνοτρόφων της περιοχής, αλλά και της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σητείας, η οποία κλήθηκε να επέμβει δύο φορές μέσα στο 10ήμερο πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή, για να σβήσει φωτιά που έκαιγε μέσα στο ΧΥΤΑ, προκύπτουν τα ακόλουθα:

1. Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί σαν κοινή χωματερή.
2. Η περίφραξη σε πολλά σημεία είναι κατεστραμμένη.
3. Η πυρόσβεση δεν λειτουργεί διότι παρόλο που υπάρχει το δίκτυο, δεν υπάρχει νερό. Γι’ αυτό σιγόκαιγαν τα απορρίμματα για 20 σχεδόν εικοσιτετράωρα, το τελευταίο διάστημα.
4. Η μεμβράνη γύρω από το κεντρικό σημείο των απορριμμάτων είναι καμένη από την πρόσφατη φωτιά, αλλά και στο ίδιο αυτό σημείο έχει υποστεί μεγάλες φθορές από τη μπουλντόζα κατά την αρχική λειτουργία του.
5. Για διάστημα πέρα των 5 μηνών τα απορρίμματα δεν θάβονται διότι δεν υπάρχει χώμα.
6. Στα υγρά απόβλητα δεν γίνεται επεξεργασία, με αποτέλεσμα όλα να κυλούν στον παρακείμενο ξεροπόταμο σε μεγάλη απόσταση.
7. Τα απορρίμματα καιγόντουσαν όταν κατά διαστήματα ο όγκος τους μεγάλωνε.

Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε για την άμεση διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, από ειδική Υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί ο ΧΥΤΑ και την άμεση αποκατάσταση της πριν έλθουν οι βροχές του φθινοπώρου. Πιστεύουμε ότι εκτιμάτε τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει η περιοχή του Δ.Δ. Παλαικάστρου του Δήμου Ιτάνου, αν διαπιστωθεί ότι το νερό της ύδρευσης είναι μολυσμένο και η μόλυνση αυτή προήλθε από το ΧΥΤΑ.

Ο Δήμαρχος Ιτάνου,
Γιάννης Μιχ. Χατζηνάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos