Νίκος Καστρινάκης

Δήμαρχος Νεάπολης

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας με αίτημα την ίδρυση τμήματος Τ.Ε.Ι. και στη Νεάπολη, μετά την ίδρυση του δεύτερου τμήματος στο Τ.Ε.Ι. Αγίου Νικολάου, απέστειλε ο Δήμαρχος Νεάπολης Νίκος Καστρινάκης.

 
Κυρία Υπουργέ,
Με αφορμή δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ίδρυση νέου τμήματος ΤΕΙ στον ¶γιο Νικόλαο επανερχόμαστε στο θέμα και σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Χαιρετίζουμε την ίδρυση του νέου Τμήματος ΤΕΙ στο Νομό Λασιθίου.
2. Επανερχόμαστε στο χρόνιο αίτημά μας για ίδρυση τουλάχιστον δύο νέων τμημάτων στη Νεάπολη όπως είχαμε επισημάνει και στην τελευταία σύσκεψη στη Νομαρχία Λασιθίου.
3. Ο Νομός Λασιθίου έχει τέσσερεις πόλεις – αυτό το επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση με ιδιαίτερο νόημα-, τον Αγ. Νικόλαο, την Ιεράπετρα, τη Σητεία και τη Νεάπολη.
4. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραμερίζεται η Νεάπολη. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να την αγνοεί, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για πολιτικές επιλογές ανάπτυξης.
5. Καλό θα είναι, όπως έχουμε τονίσει, να υπάρξει μια ορθολογική κατανομή των Σχολών εντός Νομού με συγκεκριμένα αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια.
6. Προτάσεις μας έχουν υποβληθεί από την πρώτη στιγμή –και επί προηγούμενης Κυβέρνησης-, που τέθηκε το θέμα ίδρυσης τμημάτων ΤΕΙ στο Νομό Λασιθίου αλλά ουδέποτε μέχρι σήμερα ικανοποιήθηκαν τα αίτηματά μας.
7. Υποδομές υπάρχουν, προτάσεις υπάρχουν, πραγματική αι ουσιαστική πολιτική βούληση χρειάζεται.
8. Πιστεύουμε ότι στην παρούσα φάση, η Νεάπολη είναι η μοναδική πόλη και ο μοναδικός Δήμος του Νομού μας ο οποίος όχι μόνο δεν μπορεί να μιλά για ανάπτυξη αλλά για αγώνα επιβίωσης, και δικαιούται δύο Τμήματα ΤΕΙ.
 
Ύστερα από τα παραπάνω σας υποβάλλουμε κατ΄ αρχήν πρόταση για ίδρυση δύο Τμημάτων ΤΕΙ στη Νεάπολη με τη δέσμευση να σας παράσχουμε ολοκληρωμένη Πρόταση-Μελέτη Βιωσιμότητας και Στέγασης εφόσον υπάρξει η πολιτική βούληση στήριξης τς Νεάπολης.
Δεν μπορούμε όμως να επιβαρύνουμε το Δήμο μας με δαπάνες, να υποβάλλουμε προτάσεις απλά για να προσφέρουμε άλλοθι σε προ-ειλημμένες αποφάσεις.
 
Τα Τμήματα που σας προτείνουμε-ζητούμε να ιδρυθούν στη Νεάπολη για τα οποία σας υποβάλλουμε σχετικές μελέτες είναι:
 
1. Τμήμα Αρχαιοτήτων, Έργων Τέχνης και Αρχείων
2. Τμήμα Ειδικών Μορφών Τουρισμού.
 
Κυρία Υπουργέ,
Η Νεάπολη έχει όλες τις υποδομές, διαθέτει θαυμάσιους χώρους, έχει ανάγκη στήριξης ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται αφού ακόμα και η ανέγερση των νέων Φυλακών ακυρώθηκε αλλά και αυτή τη μισθοδοσία των εργαζομένων αδυνατεί να καλύψει ο Δήμος.
Περιμένουμε από εσάς την πολιτική στήριξη με την ίδρυση των Τμημάτων ΤΕΙ τα οποία μπορούν από αύριο να στεγαστούν στο Παλιό Γυμνάσιο ένα θαυμάσιο ιστορικό ανακαινισμένο κτίριο στο κέντρο της πόλης, τα οποία θα αγκαλιάσει και θα στηρίξει η κοινωνία της ευρύτερης περιοχής της Νεάπολης.
 
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος
 
Νίκος Καστρινάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos