νοσοκομείο Σητείας
το νοσοκομείο Σητείας

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα του νοσοκομείου Σητείας, έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Θεόδωρος Πατεράκης. Η επιστολή κοινοποιείται και στον διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης και στους βουλευτές του νομού.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Ο Δήμος μας, όπως θα γνωρίζετε, έχει πολλές ιδιαιτερότητες (μεγάλος σε έκταση, απομακρυσμένα χωριά από το κέντρο, μεγάλη απόσταση και κακό οδικό δίκτυο μέχρι τον Αγ.Νικόλαο-Ηράκλειο). Με την παρούσα θα επιθυμούσαμε να σας κάνουμε γνωστά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά την παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας στην περιοχή μας.

Είναι  παρόμοια με τα προβλήματα άλλων νησιών αφού θεωρούμαστε «νησί». Στο νησί υγειονομικά δε, καλύπτουμε και την κοντινή Κάσο.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, αφού στο ΠΕΔΥ δεν υπάρχει κανένας ιατρός στη Σητεία και από τα αγροτικά ιατρεία τα περισσότερα είναι κενά. Έτσι την κρατική μέριμνα για την υγεία τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο επωμίζεται το Κ.Υ-Γ.Ν.Σητείας  με τους εναπομείναντες ιατρούς-νοσηλευτικό προσωπικό και τους ελάχιστους υπαλλήλους στη διοικητική-οικονομική και τεχνική υπηρεσία.

Χρειάζεται να σκύψετε με πατρικό ενδιαφέρον και να επιλύσετε τα προβλήματά τους το ταχύτερο δυνατόν για να μην επέλθει ερημοποίηση τα επόμενα χρόνια.

Δήμαρχος Σητείας
ο δήμαρχος Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης

Σαν πολίτες με ίσα δικαιώματα θα επιθυμούσαμε να λειτουργούν οι βασικές κλινικές που διαμορφώθηκαν στο Νοσοκομείο (Παθολογική- Χειρουργική- Παιδιατρική- Καρδιολογική- Ορθοπεδική- Μαιευτική) με καθημερινή εφημέρευση όλο το μήνα μαζί με τα υποστηρικτικά τμήματα σε πλήρη στελέχωση ( Μικροβιολογικό- Ακτινολογικό- Αναισθησιολογικό). Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίζονταν οι διακομιδές των ασθενών και θα ανακουφίζονταν οικονομικά οι πολίτες, που χρειάζονται να νοσηλευτούν οι ίδιοι και οι συγγενείς τους σε απομακρυσμένα νοσοκομεία( χάνονται  και πολλές εργατοώρες).

Αυτό θα επιτευχθεί με αλλαγή του οργανισμού του Νοσοκομείου όπου οργανισμός – η προίκα του δηλαδή – η δυνατότητα ανάπτυξής του, αφού ο ισχύον είναι απαράδεκτος περιλαμβάνοντας για παράδειγμα μία θέση καρδιολόγου και με προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.

Γνωρίζοντας ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και κατανοώντας το πλαίσιο, που κινείται η κυβέρνηση, έχουμε ιεραρχήσει τα προβλήματα και ζητούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω:

  1. Αλλαγή οργανισμού του Νοσοκομείου (υπάρχει πρόταση για ανέξοδη λύση)
  2. Άμεση πρόσληψη δύο καρδιολόγων (δεν υπάρχει καρδιολόγος στο Νοσοκομείο εδώ και τρία χρόνια- πως μπορούμε να δουλέψουμε και να κριθούμε σαν Νοσοκομείο) σημειωτέον, ότι εκκρεμεί προκήρυξη μόνιμης θέσης κατ’εξαίρεση από τον Δεκέμβριο του 2014, που έχασε το δρόμο της στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του Υπουργείου σας.
  3. Άμεση πρόσληψη Ακτινολόγου να πλαισιώσει τον ήδη υπάρχοντα για να αξιοποιηθούν και να λειτουργούν σε καθημερινή βάση τα αξιόλογα ακτινολογικά μηχανήματα, που διαθέτει το Νοσοκομείο, όπως και άμεση αποκατάσταση της βλάβης του Αξονικού Τομογράφου.
  4. Άμεση πρόσληψη χειρουργού, αφού η χειρουργική κλινική που στελεχώνεται από έναν Διευθυντή που άμεσα συνταξιοδοτείται, ένα χειρουργό σε υπηρεσία υπαίθρου έναν επικουρικό χειρουργό που έχει ημερομηνία­­ λήξης τον Μάιο του 2016.

Παράλληλα ζητούμε να σταματήσουν οι μεταθέσεις ιατρών σε κεντρικότερα Νοσοκομεία, κυρίως Ηρακλείου, χωρίς αντικατάσταση. Στη Σητεία δεν περισσεύει κανείς.

Αυξάνοντας τους μισθούς και θεσπίζοντας κίνητρα θα στελεχώσετε ιατρεία αγροτικά απομακρυσμένα και θα λειτουργήσετε εκ νέου τον φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που τώρα λέγεται ΠΕΔΥ, όπως επιτέλους πρέπει.  Να προχωρήσουν θεσμοί όπως ο οικογενειακός ιατρός, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς κ.α.

Τέλος θα θέλαμε να επανεξετάσετε το θέμα του αυτοδιοίκητου του Νοσοκομείου μας, αφού η ενοποίηση δεν έλυσε προβλήματα, ούτε ένα Νοσοκομείο απομακρυσμένο και με παρεμβολή τόσο κακού οδικού δικτύου μπορεί να παίξει το ρόλο συγκοινωνούντων δοχείων με άλλο στο νομό μας. Περιμένουμε άμεσες ενέργειες σας, γιατί άλλος χρόνος δεν μπορεί να χαθεί. Η υγεία στο Δήμο μας κινδυνεύει.

 

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Σητείας

Θοδωρής Πατεράκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos