Η παραλία

Μύρτος

Επιστολή στον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Άρη Σπηλιωτόπουλο, απέστειλε τη Δευτέρα (21/1) ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης σχετικά με τη διαδικασία χωροθέτησης καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Μύρτος.

Στην επιστολή του ο Νομάρχης αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Αφορμή για την παρούσα επιστολή αποτελεί η αρνητική απάντηση που δώσατε, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην ερώτηση του βουλευτή του νομού μας κ. Μιχάλη Καρχιμάκη (1076/24-10-2007), για την ένταξη του έργου του Τουριστικού Καταφυγίου Μύρτους σε επιχειρησιακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
Αυτό που προκαλεί αρνητική εντύπωση είναι ότι στην απαντητική σας επιστολή (671/09-11-2007) προς τη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, επικαλείστε τη μη υποβολή σχετικού φακέλου-μελέτης από κάποιο φορέα προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία χωροθέτησης καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Μύρτο. Σας κάνουμε, επίσης, γνωστό ότι τους ίδιους ακριβώς λόγους είχε επικαλεστεί και η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, σε παλαιότερη ερώτηση του βουλευτή κ. Μιχάλη Καρχιμάκη (1747/28-11-06).

Κύριε Υπουργέ
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου με το υπ’ αριθμ. 25147/6-6-2006 έγγραφό της προς το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τουριστικών Εγκαταστάσεων, έχει υποβάλλει ολοκληρωμένο φάκελο για το Τουριστικό Καταφύγιο Μύρτου, ο οποίος περιλαμβάνει α. Τις γνωμοδοτήσεις των φορέων β. Την απόφαση προέγκρισης της χωροθέτησης γ. Την απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και δ. Το φάκελο Οριστικής Μελέτης του Έργου.
Όπως εύκολα συνάγεται, η πρότασή μας, όπως άλλωστε και ο βουλευτής του νομού μας σας έχει επισημάνει, είναι ολοκληρωμένη και ώριμη, για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Με αυτήν την έννοια αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη στάση του Υπουργείου και συγκεκριμένα την, διαχρονικά, επίμονη άρνησή του σχετικά με την ένταξη του έργου, με αιτιάσεις που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Η επιχειρηματολογία του Υπουργείου παραμένει, εν πολλοίς, έωλη, καθώς, στον υποβληθέντα φάκελό μας, υπάρχουν όλες οι απαραίτητες μελέτες για την υλοποίηση του έργου. Θα μπορούσαμε να αποδώσουμε, τις εσφαλμένες αιτιάσεις του Υπουργείου σας, στην αδιαφορία των υπευθύνων, οι οποίοι, πιθανώς, να μην έχουν, ακόμη, επιληφθεί του φακέλου μας. Διαφορετικά, η εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι δεν υπάρχει, καίτοι είστε πλήρως ενήμεροι, η ανάλογη, εκ μέρους σας, βούληση για την προώθηση του έργου.
Λογικά ένα από τα δύο πρέπει να συμβαίνει. Βέβαια, και οι δύο εκδοχές είναι αρνητικές, καθώς τόσο η ύπαρξη υπέρμετρης γραφειοκρατίας, όσο και η έλλειψη βούλησης συνιστούν έλλειμμα πολιτικής και εγείρουν ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας και των σχέσεων μεταξύ των θεσμικών φορέων και ιδιαίτερα μεταξύ του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης.
Κλείνοντας, θα σας παρακαλούσα να επιληφθείτε άμεσα του θέματος προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης του έργου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos