Αντώνης Στρατάκης

Νομάρχης Λασιθίου

Επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, την οποία κοινοποιεί στους: Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πλακιωτάκη Γιάννη, τον βουλευτή Λασιθίου κ. Καρχιμάκη Μιχάλη, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παλλήκαρη Γιάννη και τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Κουνενάκη Δημήτριο, απέστειλε τη Τρίτη (15/1) ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης σχετικά με την ίδρυση τουριστικής σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου στο νομό Λασιθίου.

Στην επιστολή του ο Νομάρχης αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη κινητικότητα για την ίδρυση τμήματος τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Γνωρίζουμε βέβαια ότι και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας διεκδικούν το συγκεκριμένο τμήμα, καθώς οι ανάγκες της τουριστικής ανάπτυξης επιτάσσουν εξειδικευμένο και υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, στη δημιουργία του οποίου, θα συμβάλλει η ίδρυση μιας πανεπιστημιακής σχολής με αντικείμενο τον τουρισμό και το σύγχρονο μάνατζμεντ.
Εμείς, όχι για λόγους ανέξοδου τοπικισμού, αλλά για λόγους αντικειμενικούς που άπτονται των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, αλλά και της μακράς παράδοσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, πιστεύουμε πως το συγκεκριμένο τμήμα θα πρέπει να χωροθετηθεί στην Κρήτη, ως σχολή του Πανεπιστημίου της.
Ταυτόχρονα αποτελεί και μια ευκαιρία ώστε να υπάρξει, παράλληλα, και μερική άρση της αδικίας που υφίσταται ο νομός Λασιθίου, στη βάση της παραπέρα ενίσχυσης των εκπαιδευτικών του μηχανισμών. Γνωρίζετε ότι η ισόρροπη ανάπτυξη προϋποθέτει χωρική ολοκλήρωση των παραγωγικών και εκπαιδευτικών υποδομών. Η διαμόρφωση ενός κοινού περιβάλλοντος γνώσης αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη διάχυση της ανάπτυξης, της έρευνας και της καινοτομίας.
Με αυτήν την έννοια πιστεύουμε πως ο νομός μας δικαιούται την ίδρυση και τη λειτουργία του τμήματος της Τουριστικής Σχολής, καθώς το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα ολοκληρωθεί, χωρικά, και ταυτόχρονα θα αποτελέσει μια σημαντική επένδυση, μακροπρόθεσμης απόδοσης, με όρους γνώσης, για τον τόπο μας αλλά και ευρύτερα.
Προς ενίσχυση του αιτήματός μας θα σας έλεγα ότι στο νομό μας και ειδικότερα στην πόλη του Αγίου Νικολάου, λειτουργεί, ήδη, η Ανωτέρα Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης, η οποία εξειδικεύει ανώτερα στελέχη, και επομένως θα αποτελούσε βέλτιστη λύση η ίδρυση μιας πανεπιστημιακής σχολής τουρισμού στην περιοχή μας.
Θα είχαμε μια, τρόπον τινά, εκπαιδευτική ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που άπτονται των τουριστικών θεμάτων, καθώς θα υπήρχε συμπληρωματικότητα των δύο εκπαιδευτικών δομών, με την παραγωγή στελεχών που θα καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες, σε ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό.

Κύριε Υπουργέ
Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε πως πρέπει να εξετάσετε σοβαρά τη δημιουργία του τμήματος τουρισμού στο νομό μας.
Ο τόπος μας πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε η λειτουργία του τμήματος να είναι επιτυχής. Γιατί, τελικά, σε ότι αφορά την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων, το μείζον θέμα είναι η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης λειτουργίας τους και της προοπτικής τους.
Με αυτήν την έννοια το θέμα δεν είναι μόνο, στενά, χωροταξικό, στα πλαίσια μιας χωρικής κατανομής των τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποτελεί, πρωτίστως, ζήτημα που άπτεται της ανάγκης ολοκλήρωσης των εκπαιδευτικών μας υποδομών στη βάση, ήδη, υπαρκτών συγκριτικών πλεονεκτημάτων στην περιοχή μας που σχετίζονται με τον, υψηλής ποιότητας, τουρισμό και τις, σε μεγάλο βαθμό, διεθνοποιημένες και εξωστρεφείς δραστηριότητές του.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos