Το σημείο που κατασκευάζεται το φράγμα

Φράγμα Αποσελέμη

Επιστολή προς τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο απέστειλε, ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης με την οποία ζητά απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα σχετικά με την υλοποίηση του φράγματος του Αποσελέμη. Στην επιστολή του ο Νομάρχης αναφέρει τα εξής:

 
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Με το υπ’ αριθμ. 1884/11-10-05 έγγραφό σας προς τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου, το οποίο είχατε την καλοσύνη να κοινοποιήσετε και στο Νομάρχη σχετικά με το φράγμα Αποσελέμη και σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά έργα- τα οποία σημειωτέον είναι ανύπαρκτα- μεταξύ άλλων μας πληροφορούσατε τα εξής:
1. «Όλο το απαιτούμενο υδατικό δυναμικό για την ανάπτυη του Οροπεδίου Λασιθίου προβλέπεται να δεσμευθεί από την ανάντη ορεινή λεκάνη και ως εκ τούτου κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για έλλειψη υδατικών πόρων». Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τις ενέργειες που έχουν γίνει για τη δέσμευση των αναγκαίων ποσοτήτων νερού για το Οροπέδιο Λαιθίου.
2. «Έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 21 εκ. Ευρώ η χρηματοδότηση κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου. Επικαιροποιούνται σύμφωνα με το νόμο τα τεύχη δημοπράτησης και ολοκληρώθηκαν οι τοπογραφικές εργασες για να γίνουν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις». Σας υπενθυμίζουμε όμως ότι το έργο αυτό εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στις 2 Μαρτίου 2004, από τον τότε Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη, ανεξάρτητα από την πορεία υλοποίησης του φράγματος του Αποσελέμη και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να το προβάλλετε ως αντισταθμιστικό έργο. Πάντως έχουμε ήδη εισέλθει στον τέταρτο χρόνο από την υπογραφή της ένταξης και δεν έχουν γίνει ούτε οι απαλλοτριώσεις.
3. «Επιπλέον η αρμόδια Διεύθυνση (Δ6) έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χωροθέτηση λιμνοδεξαμενής στο Οροπέδιο Καθαρού». Δυστυχώς κ. Υπουργέ λίγες ημέρες μετά η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου σας μας επέστρεψε το φάκελο του συγκεκριμένου έργου με αιτιάσεις που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, ακυρώνοντας, στην ουσία, το έργο, το οποίο είναι σημαντικό για την περιοχή και, αξίζει να υπομνησθεί, ώριμο για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, καθώς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου έχει, ήδη, δαπανήσει σημαντικό ποσό για την εκπόνηση των μελετών.
4. «Τέλος έργα βελτίωσης των προσβάσεων στο Οροπέδιο Λασιθίου είναι εφικτό να εξετασθούν στη φάση κατασκευής του έργου». Επειδή βρισκόμαστε, ήδη, στη φάση κατασκευής του έργου παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τις προσβάσεις προς το Οροπέδιο Λασιθίου που εξετάσθηκαν ή εξετάζονται από τις υπηρεσίες σας για τη βελτίωσή του.
5. «¶λλα αιτήματα είναι προφανές ότι θα εξετασθούν σταδιακά κατόπιν ιεραρχήσεώς τους από την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., στο πλαίσιο μιας καλής και εποικοδομητικής συνεργασίας». Θα παρακαλούσαμε, κατά τη σταδιακή εξέταση των όποιων αιτημάτων, στη βάση της ιεράρχησής τους, να συμμετέχει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου ως άμεσα ενδιαφερόμενη για την περιοχή.
6. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι με έγγραφό της, τον Μάιο του 2005, η Διεύθυνση Δ6 του Υπουργείου σας, σχετικά με τα απαγορευικά μέτρα στο Οροπέδιο Λασιθίου, και μετά τις έντονες αντιδράσεις μας, μας ενημερώνει τα εξής: «Εξετάζεται ήδη από την αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε η τροποποίηση της σχετικής Κ.Υ.Α που αναφέρεται στη λήψη μέτρων προστασίας των νερών του ταμιευτήρα Αποσελέμη ώστε η νέα διατύπωση να μην παραπέμπει σε αναλογία προς τα μέτρα που λαμβάνονται για τα νερά της Αθήνας…». Παρακαλούμε να έχουμε τη σχετική τροποποίηση προκειμένου να ενημερώσουμε τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.
 
Κλείνοντα να σας υπενθυμίσουμε ότι στο υπ’ αριθμ. 288/20-12-04 έγγραφο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., το οποίο υπογράφεται από τον Υπουργό κ. Σουφλιά, επί λέξει αναφέρονται τα εξής: «Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο αντικείμενο του έργου δεν μπορεί να ενταχθούν τα προτεινόμενα ως αντισταθμιστικά έργα τα οποία εξάλλου είναι και αρμοδιότητας της Περιφέρειας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης…».
Επειδή έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς καμιά εξέλιξη ή ενημέρωση σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά, γεγονός που δημιουργεί έντονους προβληματισούς, όπως παρατηρεί και ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, σε επιστολή που σας απέστειλε στις 11 Απριλίου 2006, παρακαλούμε να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα παραπάνω.
Πάντως, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου για το συγκεκριμένο έργο εμμένει στις απόψεις της όπως αυτές έχουν κατά καιρούς εκφραστεί με ομόφωνες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos