αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας στους δρόμους
έχουμε εξετάσει όλες τις πιθανές περιπτώσεις, προκειμένου το μεγάλο αυτό έργο να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης

Την μεγάλη αναγκαιότητα της κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, (ΒΟΑΚ) του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου υποδομής στο νησί, επισημαίνει με επιστολή του στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Η επιστολή στον Πρωθυπουργό από τον Περιφερειάρχη στάλθηκε την περασμένη εβδομάδα και σήμερα Πέμπτη (16/6) στους Αρχηγούς των κομμάτων, στους Κρητικούς Υπουργούς και σε όλους τους Βουλευτές της Κρήτης, ώστε θεσμικά να στηρίξουν το μεγάλο έργο.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.), αποτελεί μια μεγάλη αναγκαιότητα και ταυτόχρονα ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα στη χώρα μας και αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο υποδομής στην Κρήτη.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, πάντα στο πλαίσιο και στα όρια της θεσμικής μας αρμοδιότητας, έχουμε εξετάσει όλες τις πιθανές περιπτώσεις, προκειμένου το μεγάλο αυτό έργο να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης.

Μέσα από εκτενή μελέτη και καταγραφή ανάλογων έργων στον ευρωπαϊκό χώρο, διαπιστώσαμε ότι σημαντικά έργα τα τελευταία χρόνια έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω ΣΔΙΤ και πληρωμών διαθεσιμότητας.

Πρόκειται για ένα μοντέλο με το οποίο ο ανάδοχος αναλαμβάνει τη μελέτη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση και τη συντήρηση του έργου για περίοδο 25-30 ετών, με την ιδιωτική χρηματοδότηση να αποπληρώνεται με ρήτρα διαθεσιμότητας από το ελληνικό δημόσιο.

Για τη χρηματοδότηση του αναδόχου δύναται να αξιοποιηθούν κεφάλαια από το Juncker Plan, μέχρι του ποσού που προσδιορίζεται στο 50% του έργου, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια προέρχονται από τραπεζικό δανεισμό και ίδια συμμετοχή.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, το πλαίσιο που περιγράφεται παραπάνω, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση, καθώς θεωρούμε ότι η κατασκευή του έργου με ρήτρα διαθεσιμότητας δεν συνεπάγεται την επιβολή τελών διοδίων, ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και εσείς ως Κυβέρνηση και εμείς ως Περιφερειακή αρχή.

Επιπλέον, με τη ρήτρα διαθεσιμότητας η αποπληρωμή του έργου πραγματοποιείται σε βάθος χρόνου, γεγονός που δεν συνεπάγεται την άμεση εκταμίευση δημόσιων πόρων.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Παραμένουμε στη διάθεσή σας, για κάθε δυνατή συνεργασία, με στόχο την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για την Κρήτη, την Ελλάδα και βέβαια για την τοπική κοινωνία. Πολύ περισσότερο, τη στιγμή που εξαγγελίες και διαφαινόμενες λύσεις ετών δεν έχουν προχωρήσει στην κρίσιμη φάση της υλοποίησης.

Είμαστε βέβαιοι, ότι το επόμενο διάστημα θα κινήσετε προσωπικά όλες τις διαδικασίες σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τη χρηματοδότηση του έργου, στη βάση της πρότασης της Περιφέρειας Κρήτης, όπως σας περιγράφετε παραπάνω».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos