Βαγγελιώ Σχοιναράκη

Νομάρχης Ηρακλείου

κ. Πρωθυπουργέ,
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στο Νομό Ηρακλείου, ως επικεφαλής κλιμακίου υπουργών επισκεφτήκατε την ενδοχώρα του νομού μας και επιθεωρήσατε το σε εξέλιξη έργο του κάθετου οδικού άξονα Ηακλείου – Μεσαράς. Δυστυχώς, και με έκπληξή μας οφείλουμε να ομολογήσουμε, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έλαβε καμία πρόσκληση, αλλά ούτε μας δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσουμε τις απόψεις μας για τα προβλήματα που απασχολούν το νομό και τους πολίτες του.

Πιστεύω κύριε Πρωθυπουργέ ότι είναι και δική σας πολιτική βούληση, που φαίνεται και από τις εξαγγελίες σας, ότι ο σεβασμός των μαζικών φορέων και των απόψεών τους για θέματα που απασχολούν τον τόπο τους συμβάλλει στην ενίσχυση των θεσμών και στην κατοχύρωση και αποκέντρωση των λειτουργιών, που αποτελούν βασικό συστατικό της δημοκρατίας.
Μια και δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί συνάντηση μαζί σας -πιστεύω όχι με δική σας ευθύνη- θα ήθελα και γραπτά να σας ενημερώσω για μερικά από τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν το νομό μας και τους πολίες και για τα οποία εσείς ο ίδιος στο παρελθόν είχατε δεσμευτεί για την επίλυσή τους.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
¶μεση έναρξη προετοιμασιών για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ολοκλήρωση και αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού ¶ξονα.

Προώθηση των μελετών και κατασκευής του Νότιου Οδικού ¶ξονα και ολοκλήρωση των κάθετων συνδετήριων αξόνων Ηρακλείου-Μεσαράς, Ηρακλείου-Βιάννου, Ηρακλείου-Πύργου.

Βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου. Διατηρούμε 1.300 περπου χιλιόμετρα χαρακτηρισμένο επαρχιακό δίκτυο. Απαιτούνται 19.700.000 ευρώ για τη συντήρηση, την επέκταση και την αναβάθμισή του. Να τονίσω ότι πέρυσι η χρηματοδότηση στο νομό Ηρακλείου δεν ξεπέρασε τα 70.000 ευρώ.

Αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. Λιμενικά καταφύγια, αλιετικά και μαρίνες. Λιμάνι στο Νότο. Για το λιμάνι στο Νότο έχουμε εκφράσει επανηλλειμμένα τις απόψεις μας και έχουμε τονίσει ότι εμείς διεκδικούμε ρόλο και λόγο για ένα λιμάνι πολλαπλών δράσεων, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου, με σεβασμό στο περιβάλλον και στους πολίτες.

Ολοκλήρωση διαδικασιών και κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη θέση Κορακιά με τη χρήση φυσικού αερίου.

Χρηματοδότηση πολιτιστικού κέντρου στο δήμο Ηρακλείου.

Υλοποίηση και χρηματοδότηση περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων.

Φράγματα: Ολοκλήρωση διαδικασιών χρηματοδότησης φράγματος Πλακιώτισσας, Καλαμίου, Αμιρών, Πρινιά και μια σειρά μικρών λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων που έχουν ώριμες μελέτες για δημοπράτηση.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Είναι γνωστό σε σας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός με τη σχολική στέγη. Είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια ένα δυναμικό πρόγραμμα με γενναίες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά. Η Νομαρχιακή Αρχή, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Α βαθμού και τους φορείς της εκπαίδευσης, συνέταξε ένα πενταετές πρόγραμμα σχολικής στέγης, το οποίο και έχουμε αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας.
Ζητάμε τη γενναία χρηματοδότησή του εκ μέρους της Πολιτείας, προκειμένου να λυθεί οριστικά –στο μέτρο του δυνατού- το πρόβλημα σε ολόκληρο το νομό.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Η στελέχωση υπηρεσιών της Ν.Α.Η είναι ελλιπής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του φορέα και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε σύνολο 1233 οργανικών θέσεων οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 700. Πρέπει να σας επισημάνουμε ότι τα προβλήματα στελέχωσης με προσωπικό αντιμετωπίζουν κύρια οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, Περιβάλλοντος, Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εισοδηματικών Ενισχύσεων.
Ζητάμε την έγκριση από το ΥΠΕΣΕΔΑ πλήρωσης των κενών θέσεων σταδιακά και συντόμευση των διαδικασιών πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ για την πληρέστερη στελέχωση των υπηρεσιών μας και την καλύτερη λειτουργία τους προς όφελος των πολιτών.

ΑΓΡΟΤΕΣ
Ολοκλήρωση του ελαιοκομικού, αμπελουργικού και κτηνοτροφικού μητρώου και δημιουργία σχετικού γραφείου στο νομό.

Προώθηση σχεδίων βελτίωσης και χρηματοδότησης για νέους αγρότες.

Ένα μεγάλο μέρος των αγροτών του νομού μας, από τους 4.500 κυρίως αγρότες που κατέθεσαν αίτηση, για να υπαχθούν στο νόμο για τα πανωτόκια, περίπου το 65% δεν έτυχε των ευνοϊκών ρυθμίσεων και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί για το σύνολο των αγροτών.

Αποζημίωση ζημιών μέσω ΕΛΓΑ των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό το 2004 και ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί, σε αντίθεση με άλλες περιοχές στην Ελλάδα που κατεξαίρεση έχουν δη πληρωθεί.

Μείωση Φ.Π.Α στους αγρότες από 19 σε 9%.

Στον αναπτυξιακό νόμο να υπαχθεί η επιδότηση νέων τεχνολογιών στις θερμοκηπιακές και νέες καλλιέργειες.

Χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των τεσσάρων σφαγείων που λειτουργούν στο νομό μας και ανήκουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στους δήμους.

ΥΓΕΙΑ
Αποτελεί ανάγκη η αναβάθμιση του Βενιζελείου-Πανανείου νοσοκομείου, όπως και η ενίσχυση του τριτοβάθμιου ρόλου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου με έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού στο κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό τους. Κρίνονται απαραίτητες συνακόλουθα οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τη σωστότερη και αρτιότερη λειτουργία τους, καθώς και η λειτουργία μονάδα απεξάρτησης.

Επιβάλλεται επίσης η αναβάθμιση και ο εκσυγρονισμός των Κέντρων Υγείας του νομού μας, καθώς και η δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στο Ηράκλειο.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του νομού μας αποτελεί ο τουρισμός. Στόχος της νέας Νομαρχιακής Αρχής είναι η σωστή και συστματική τουριστική προβολή και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για όλο το χρόνο. Για το λόγο αυτό ζητάμε τη γενναία χρηματοδότηση για την τουριστική προβολή, δεδομένου ότι τα ποσά που έχει λάβει η Νομαρχία είναι ελάχιστα και δεν μας επιτρέπουν ούτε καν να συμμετέχουμε σε σμαντικές τουριστικές εκθέσεις, αλλά και να προχωρήσουμε στη διοργάνωση εκδηλώσεων για την ανάδειξη του τόπου μας.
Γνωρίζετε επίσης πόσο σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει το Μουσείο Ηρακλείου και πόσο έχει ενισχύσει και το τουριστικό κεφάλαιο και την οικονομία της Κρήτης. Δυστυχώς το Μουσείο είναι κλειστό. Ζητάμε την άμεση διαμόρφωση αίθουσας, για να φιλοξενήσει τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου, προκειμένου οι τουρίστες που επισκέπτονται το νομό αυτήν την περίοδο, να μπορούν να πάρουν μια γεύση έστω της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΦΕΤΕΙΟΥ
Να υλοποιηθεί η απόφαση της επιτροπής που το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε συγκροτήσει και προέβλεπε την ίδρυση έδρας στο Ηράκλειο.

κ. Πρωθυπουργέ,
Το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013) αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Περιμένουμε να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες σας ότι «ήρθε η ώρα της περιφέρειας» μέσα από συγκεκριμένα έργα που θα ενταχθούν και θα αφορούν το νομό και το νησί μας, πιστεύοντας παράλληλα ότι ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα είναι ουσιαστικός στη διαμόρφωση και υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Περιμένοντας την ανταπόκρισή σας στα παραπάνω θέματα που αναφερόμαστε σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας και των αρμοδίων υπουργών για παραπάνω διευκρινίσεις και πληροφορίες, αν χρειαστούν.

Με εκτίμηση
Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από manos